https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/krkonose-neukazneni-lyzari-a-snowboardiste-jezdi-pres-zimoviste-ohrozenych-tetrivku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Krkonoše: neukáznění lyžaři a snowboardisté jezdí přes zimoviště ohrožených tetřívků

4.2.2019 09:00 | VRCHLABÍ (ČTK)
V nejpřísněji chráněné zóně, která zasahuje asi desetinu rozlohy parku, je možný pohyb jen po značených trasách. Na snímku svahy Vysokého kola, kde se snaží zimu přežít tetřívci.
V nejpřísněji chráněné zóně, která zasahuje asi desetinu rozlohy parku, je možný pohyb jen po značených trasách. Na snímku svahy Vysokého kola, kde se snaží zimu přežít tetřívci.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Kamila Antošová / KRNAP
Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) posiluje strážní hlídky v terénu. Roste totiž počet lidí, kteří v nejpřísněji chráněné zóně parku nerespektují zákaz vstupu mimo značené cesty. Strážci parku v současnosti řeší denně desítky takových případů. Informoval o tom mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.
 

V nejpřísněji chráněné zóně, která zasahuje asi desetinu rozlohy parku, je možný pohyb jen po značených trasách, včetně několika skialpových tras. Na hřebenech Krkonoš nyní leží přes dva metry sněhu a platí druhý mírný stupeň lavinového nebezpečí z pětidílné stupnice. "Je poměrně dost sněhu, svahy jsou lákavé. Freeridisté a snowboardisté proto jezdí lokalitami, kde nemají co dělat, kde je zákaz vstupu do volného terénu," řekl Drahný.

"Je to o to větší problém, protože jde většinou o lokality, kde zimuje kriticky ohrožený tetřívek," dodal mluvčí. Podle něj každé vyrušení může stát tetřívka život. "Každý jednotlivý úhyn pak podstatně oslabuje mizející populaci druhu. Ale nejde jen o tetřívky, ale i o další chráněné a často ohrožené druhy," uvedl.

Kdo zákaz nerespektuje, musí podle něj počítat se sankcemi. "V příkazním řízení mohou dostat pokutu na místě až do výše 10.000 korun, připadá v úvahu i zahájení správního řízení, kde jsou pokuty v řádu desetitisíců korun. Za prosinec udělili strážci pokuty v celkové výši až do 15.000 korun, bylo také zahájeno několik správních řízení," řekl Drahný.

Správa KRNAP loni spustila kampaň na záchranu tetřívka. Výskyt tohoto druhu ptáka v Česku klesá. V Krkonoších počet samců podle posledního sčítání v roce 2017 oproti roku 2001 klesl téměř o polovinu na 74 kohoutků. Na území parku proto před koncem roku rozmístila informační tabule, které upozorňují na jejich zimoviště. Podle správců národního parku ruší tetřívka na jeho zimovištích v karech zejména skialpinisté a snowboardisté.

KRNAP patří k nejnavštěvovanějším národním parkům v Evropě. Návštěvnost parku roste především v posledních pěti letech a nejvyšší je právě v zimních měsících. KRNAP a jeho ochranné pásmo navštívilo v roce 2017 více než 3,65 milionu lidí, kteří zde dohromady strávili 11,3 milionu dní.

KRNAP vznikl v roce 1963 a společně s polským parkem tvoří největší chráněnou přírodní oblast ve střední Evropě. Nejpřísněji chráněná první zóna má téměř 7000 hektarů a pohyb v ní je povolen jen po značených cestách.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Tomáš Kučera
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LB

Lukas B.

4.2.2019 09:41
stále dokola, aneb vše souvisí se vším.

tetřívkovi v Krkonoších (a Jizerkách) by zásadně pomohlo:
1. znovu spuštění uhelných elektráren v sasku, a demontáž odsíření na elektrárnách v JZ cípu polska, čili nová imisní katastrofa a obnovení bezlesí v horách
2. dramatická decimace divokých prasat, která vytlačila tetřívky do nehostinných vrcholových partií hor (a ono by se mu líbilo mnohem víc třeba v Ralské pahorkatině)

lyžaři v terénu a tedy rušení na zimovištích samozřejmě tetřívkovi nesvědčí, ale v porovnání s prasaty a nedostatkem bezlesí mají vliv poměrně nepodstatný.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

4.2.2019 12:01 Reaguje na Lukas B.
To jsou bláboly zase....
Odpovědět
LB

Lukas B.

4.2.2019 12:20 Reaguje na Lukáš Kašpárek
nazdárek kašpárek: https://www.krnap.cz/ohrozeny-tetrivek-obecny/
Odpovědět
MM

Milan Milan

4.2.2019 13:24
Zdroj, tak jak je již níže uveden: https://www.krnap.cz/ohrozeny-tetrivek-obecny, nesvádí všechno na nezbedné turisty. cit."Jedním z hlavních důvodů mizení tetřívků, kromě rušení člověkem, je úbytek vhodných biotopů, v Krkonoších spojený zejména se zarůstáním imisních holin vzniklých v 70. a 80. letech minulého století. Nový les postupně odrůstá a tyto vhodné plochy zarůstají, čímž tetřívek přichází o prostředí vhodné k životu. Uškodilo mu i v minulosti rozšířené vysušování rašelinišť a podmáčených smrčin, kde nachází vhodná stanoviště s dostatečnou potravní nabídkou. Negativně působí i zvyšující se tlak na turistické a sportovní využití území. Nepříznivé jsou také vysoké stavy lišky obecné a prasete divokého, podílejících se v některých oblastech významně na predaci hnízd a mladých ptáků. Pro udržení populace tetřívka v příznivém stavu je nezbytné věnovat všem ohrožujícím faktorům dostatečnou pozornost a vhodnými opatřeními tato rizika minimalizovat".....
Odpovědět
LB

Lukas B.

4.2.2019 14:00
a když už jsme u těch odkazů, tak jeden starší: http://www.casopis.ochranaprirody.cz/vyzkum-a-dokumentace/nechovame-se-k-tetrivkovi-macessky/ . kdyby byla někde mapa aktuálnější, dám se rád poučit.
zajímavé je, že nejhustěji je "zatetřívkováno" okolo Lahrbusche (což je jedna z velmi frekventovaných zásobovacích tras) a hnedle u "vodovodu" u lesní boudy. a ony nejvýznamnější nelegální skialpové terény, tedy od mapy republiky doprava nad obřákem jsou zatetřívkovány velmi sporadicky.

(s obecným názorem, že o slunečném víkendu jezdit po stráních hnedle pod cestou a zdaleka viditelných je hovadismus se samozřejmě ztotožňuji. notabene když se to vozí na výrovku skůtrtaxíky a dá se to objednat u cestovky i s instruktorem)
Odpovědět

Jan Šimůnek

4.2.2019 17:52
Nebylo by to poprvé, kdy ekologové sváděli škody na ŽP, které sami napáchali, na přílišnou benevolenci pro pohyb turistů apod.
Odpovědět
LB

Lukas B.

4.2.2019 18:40 Reaguje na Jan Šimůnek
to je zase trochu dost přehnané. krnap možná loví jen malé ryby, možná proto, že na ty větší nedosáhne, ale rozhodně ryby do rybníka nevypouští, a už rozhodně ne ve zlém úmyslu.
ano, subalpinský a alpinský stupeň v krnapu (a Jizerkách) je jedno z posledních refugií tetřívka. níže jej dokonale vyžrala přemnožená prasata, subalpinský stupeň se zotavuje po imisní příhodě a přestává být pro tetřívka atraktivní a v alpinském stupni tetřívka plaší lyžníci. za to Krnap opravdu nemůže.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist