https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kvuli-unikum-ruznych-latek-do-becvy-cizp-kontroluje-15-firem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kvůli únikům různých látek do Bečvy ČIŽP kontroluje 15 firem

3.12.2020 09:03 | VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ (ČTK)
U kanálu z Rožnova se objevila v řece také minulé úterý pěna. Rozbory prokázaly zvýšené množství dusitanového dusíku. Na stejném místě se hladina řeky zpěnila koncem října. Rozbory prokázaly zvýšený výskyt niklu.
U kanálu z Rožnova se objevila v řece také minulé úterý pěna. Rozbory prokázaly zvýšené množství dusitanového dusíku. Na stejném místě se hladina řeky zpěnila koncem října. Rozbory prokázaly zvýšený výskyt niklu.
Foto | Radim Holiš / Wikimedia Commons
Do Bečvy včera ve Valašském Meziříčí-Juřince opět unikla neznámá látka. Od září v oblasti nejméně počtvrté. Vzorky vody odebrali inspektoři České inspekce životního prostředí (ČIŽP) a hasiči. Mluvčí ČIŽP Radka Nastoupilová řekla ČTK, že hlášen byl jen úhyn jednotlivých ryb. Podle starosty Valašského Meziříčí Roberta Stržínka (ANO) možná nejde o otravu, potvrdili to i rybáři.
 

Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) kontroluje ČIŽP kvůli předchozím únikům cizorodých látek do Bečvy 15 firem včetně valašskomeziříčské chemičky DEZA.

Podle zprávy města látka do řeky unikla z výpusti pod mostem na pravém břehu řeky, která vede z areálu bývalé Tesly Rožnov pod Radhoštěm. Stržínek řekl, že uhynulých ryb bylo pár. "Podle místních rybářů jsou mrtvé již několik dní," uvedl starosta. Je možné, že důvodem úhynu byla změna technologického procesu v rožnovské čistírně odpadních vod, několik ryb poté mohlo uhynout a mrtvé se mohly kanálem dostat do Bečvy.

"Rozbory zatím nemáme. V příštích dnech budeme znát, zda šlo o znečišťující látku," řekl na místě Brabec. Úniky různých látek podle něj musí skončit.

U kanálu z Rožnova se objevila v řece také minulé úterý pěna. Rozbory prokázaly zvýšené množství dusitanového dusíku. Na stejném místě se hladina řeky zpěnila koncem října. Rozbory prokázaly zvýšený výskyt niklu, který není podle ČIŽP pro člověka významně toxický. V případě znečištění řeky niklem a dusitany běží podle Brabce správní řízení s konkrétními firmami, které vede rožnovský městský úřad. O jaké podniky jde, prý neví.

Místopředsedkyně Senátu Jitka Seitlová (KDU-ČSL) uvedla, že by ČIŽP měla zvážit uzavření výpusti, ze které opakovaně unikají látky do řeky Bečvy.

Podle náměstkyně hejtmana Hany Ančincové (Piráti) hejtmanství udělá vše proto, aby se havárie neopakovaly. Vedle kontrol ČIŽP chystá další i krajský úřad, a to v podniku DEZA i firmě Energoaqua, která zajišťuje čištění odpadních vod z areálu bývalé Tesly Rožnov pod Radhoštěm.

Policie i Brabec označili už dříve kanál vedoucí z továrního areálu v Rožnově pod Radhoštěm za možný zdroj nejzávažnější, zářijové havárie, kdy do řeky unikly kyanidy. Kyanid vypustil do Bečvy neznámý pachatel 20. září, případ vyšetřují vsetínští kriminalisté.

Deník Referendum v pondělí uvedl, že se v den zářijové otravy Bečvy v chemičce DEZA, která patří do holdingu Agrofert, stala havárie. Podle mluvčíhoh Agrofertu Karla Hanzelky to byla provozní událost, která neměla charakter havárie a nemohla být příčinou otravy v Bečvě. Brabec dnes řekl, že o události nevěděl a nevěděla o ní ani ČIŽP.

"Určitě tu informaci měla dostat. Není to dobře. Zjistil jsem to z médií," uvedl ministr. Rezignovat nehodlá. Už v úterý jej k odstoupení vyzvali Starostové a nezávislí. Brabec k rezignaci nevidí důvod.

Postupem úřadů, které úniky cizorodých látek do Bečvy zkoumají, se začne zabývat také veřejný ochránce práv Stanislav Křeček. Podle něj vzniká otázka, zda správní orgány v dané věci dostatečně využily všech pravomocí, které jim právní předpisy k řešení takové ekologické havárie dávají. Ombudsman je požádá, aby se k věci vyjádřily.

Situací se má ve čtvrtek zabývat plénum Sněmovny. Lidovecký předseda Marian Jurečka se obává, že na bod nedojde, neboť mu byl předřazen jiný.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

3.12.2020 10:16
Vypadá to, že kvůli jedné firmě navázané na Babiše budou mít všichni v povodí Bečvy zajištěné speciální zacházení.
Odpovědět
VK

Václav Kain

3.12.2020 12:04
Bude se prošetřovat 15 firem.Mimo Dezy.Tato to nebyla řekl loajální Brabec.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

3.12.2020 20:47 Reaguje na Václav Kain
Samozřejmě. Moje rybičky v akváriu stejně jako rybičky v jezírku v DEZE jsou jasným důkazem o tom, že to DEZA nebyla.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist