https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lachtani-kalifornsti-maji-nezvykle-casto-rakovinu.zajimat-by-nas-to-melo-kvuli-nasemu-vlastnimu-zdravi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lachtani kalifornští mají nezvykle často rakovinu. Zajímat by nás to mělo kvůli našemu vlastnímu zdraví

6.2.2021 07:36 | PRAHA (Ekolist.cz)
Hlavní patolog Centra mořských savců Padráig Duignan (vpravo) a Maggie Martinezová (vlevo) provádějí počáteční chirurgické řezy během pitvy lachtana kalifornského.
Hlavní patolog Centra mořských savců Padráig Duignan (vpravo) a Maggie Martinezová (vlevo) provádějí počáteční chirurgické řezy během pitvy lachtana kalifornského.
Foto | Bill Hunnewell / The Marine Mammal Center
Vědci z amerického Centra mořských savců právě dokončili několik desítek let trvající výzkum lachtanů kalifornských. Výzkum mimo jiné ukázal, že u lachtanů došlo k výraznému nárůstu rakoviny. Důvodem je dlouhodobé vystavení toxickým látkám v mořském prostředí. O studii zveřejněné v žurnálu Frontiers in Marine Science informuje Centrum mořských savců.
 

Centrum mořských savců je největší nemocnice a výzkumné centrum pro mořské savce na světě. Během let se tu podařilo zachránit už více jak 24 000 mořských savců. V roce 1979 tamní vědci poprvé zaznamenali záhadná úmrtí lachtanů a naplno rozjeli svůj výzkum. Ukázalo se, že lachtany kalifornské zabíjí rakovina – a že tím trpí nejvíce ze všech savců. Konkrétně se tato fatální nemoc projeví u 18 – 23 % dospělých jedinců, aniž by přitom měli pro onemocnění nějaké genetické predispozice.

„Vzhledem k tomu, že rakovina je u divokých zvířat velmi výjimečná, je třeba dobře porozumět tomu, co ji u lachtanů způsobuje a jaké to má důsledky pro nás lidi. Protože pobřeží, kde lachtani žijí a kde získávají potravu, s nimi sdílíme," komentuje doktor Pádraig Duignan, vedoucí patolog Centra mořských savců a spoluautor studie. Výzkum nám podle něho jasně ukazuje, že oceán je ve velkých potížích a musíme najít řešení, abychom nás všechny mohli ochránit.

Ve studii vědci docházejí k jednoznačnému závěru, že pokud chceme zabránit masovému šíření rakoviny jak u živočichů, tak u lidí, je třeba věnovat mnohem větší úsilí předcházení znečišťování oceánu škodlivými látkami.

„Některé škodliviny, které nacházíme v tělech lachtanů a o nichž víme, že mohou způsobovat rakovinu, se už léta nepoužívají, ale v prostředí zůstávají i nadále,“ říká Duignan. Jedná se například o zbytky karcinogenního DDT, používaného v 60. letech minulého století a další chemikálie užívané v době rozmachu výstavby na kalifornském pobřeží. Lachtani kalifornští mají podle zjištění studie jednu z nejvyšších hladin tzv. POP látek (perzistentní organické látky) ze všech mořských savců. Tyto látky mohou způsobovat hormonální poruchy, narušovat reprodukční systém nebo mít za následek právě rakovinu.

Vědci zdůrazňují, že je třeba ve výzkumu pokračovat a zjistit možné důsledky nejen pro ostatní tvory v oceánu, ale také pro nás lidi. „Samozřejmě toho musíme ještě hodně zjistit o faktorech, které hrají roli v rozvoji této choroby. Naše dosavadní zjištění tvoří základ pro výzkum toho, jak mohou škodliviny v oceánu ohrozit lidské zdraví,“ dodává vedoucí studie doktor Gulland.


reklama

 
foto - Mráčková Lucie
Lucie Mráčková
Autorka je spolupracovnice Ekolist.cz

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

6.2.2021 07:52
Věta "Důvodem je dlouhodobé vystavení toxickým látkám v mořském prostředí.", by nás měla hodně znervóznět, míra znečištění syntetickými odpady se neustále zvyšuje.
Bohužel děláme pštrosí politiku a tento problém s radostí zavíráme do skříní pro kostlivce.
Odpovědět
va

vaber

6.2.2021 08:58 Reaguje na Miroslav Vinkler
ovšem určit toxické , škodlivé a neškodné látky nikdo neumí
my uznáme za škodlivé jen to ,co okamžitě něco otráví a když je to v malé koncentraci už to vlasně neškodí, se říká
dlouhodobé působení neznáme, nebo ani nechceme znát
všechny výrobky co se pouští do odpadní vody, na praní ,čištění ,dezinfekci jsou jsou dle výrobců neškodné ,jen vodní živočichové v takovém znečistěném prostředí musí žít neustále
třeba takové ostřikovače do aut se valí rovnou do vody a kolik se jich vystříká jen u nás, každý si může loknout a ochutnat jak je to neškodné
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

6.2.2021 09:37 Reaguje na vaber
Každá top toxikologická laboratoř vám udělá analýzu bez problémů.
Správnou otázkou je, co uděláme potom, když se s výsledky seznámíme?
Správná odpověď - nic. Zamoření spodních vod, půdy atd. je známé , ale není společenská poptávka po nápravě.
Odpovědět
va

vaber

7.2.2021 09:25 Reaguje na Miroslav Vinkler
nejde o analýzu, jede o stanovení, co a jaké množství škodí a to si určuje člověk jak se mu to hodí a ne jak jsou chemikálie škodlivé pro přírodu třeba i z dlouhodobého hlediska, to stanovit neumíme
člověk vždy nějaké limity stanoví, to je snadné ,jen zdali jsou správné
Odpovědět
JM

Joska Malý

6.2.2021 11:28
Bylo by dobré o rakovinu jakých orgánů se jedná, případně o jaký typ. Sdělení, že se jedná o rakovinu sensu lato je vskutku bezobsažné.
Např. vzpomeňte infekčně se šířící "rakovinu obličeje" u Tasmánských čertů...
Odpovědět
AM

Aleš Malík

7.2.2021 07:58 Reaguje na Joska Malý
V textu máte odkaz na zdroj a tam se vše dočtete. Myslím, že by to bylo rozumnější než tady něco kritizovat.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist