https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lonske-leto-bylo-v-evrope-historicky-nejteplejsi-zbytek-roku-prumerny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Loňské léto bylo v Evropě historicky nejteplejší, zbytek roku průměrný

10.1.2022 15:22 | BRUSEL (ČTK)
Podle expertů ze služby Copernicus k tomu přispěly například vlny veder ve Středomoří, kde byla naměřena vůbec nejvyšší teplota v evropské historii - 48,8 stupně Celsia na Sicílii.
Podle expertů ze služby Copernicus k tomu přispěly například vlny veder ve Středomoří, kde byla naměřena vůbec nejvyšší teplota v evropské historii - 48,8 stupně Celsia na Sicílii.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Loňské léto bylo historicky nejteplejším obdobím roku naměřeným v Evropě, kterou stihlo několik extrémních atmosférických jevů. Celý rok byl naproti tomu v rámci posledních dekád na evropském kontinentu teplotně průměrný. Uvedla to satelitní služba Evropské unie Copernicus, podle jejíchž měření se celosvětově rok 2021 zařadil mezi sedm nejteplejších let historie. Klimatologové dávají růst teplot a výkyvy počasí do souvislosti s emisemi z průmyslu, zemědělství či dopravy, které podle nich loni u oxidu uhličitého a metanu opět vzrostly.
 

V Evropě během tří letních měsíců teplota téměř o jeden stupeň převýšila letní průměr za poslední tři desetiletí. Léto tak bylo ještě o něco teplejší než v roce 2010 a 2018, kdy zatím průměrné teploty sahaly nejvýše.

Podle expertů ze služby Copernicus k tomu přispěly například vlny veder ve Středomoří, kde byla naměřena vůbec nejvyšší teplota v evropské historii - 48,8 stupně Celsia na Sicílii. Mezi další loni zaznamenané extrémní jevy se řadí například povodně v Německu, Belgii či Nizozemsku nebo tornádo na Moravě.

"Tyto události nám důrazně připomínají, že musíme změnit naše způsoby, rozhodně a účinně vykročit k udržitelné společnosti a pracovat na omezení uhlíkových emisí," prohlásil ředitel služby Copernicus pro klimatické změny Carlo Buontempo.

Celý loňský rok patřil v Evropě k teplotně průměrným a nezařadil se do desítky nejteplejších roků historie. Celoroční teplotní průměr období 1991 aý 2020 převýšil o desetinu stupně Celsia, uvedl Copernicus.

Naproti tomu v celosvětovém měřítku patří stejně jako všechny další od roku 2014 mezi sedmičku nejteplejších roků.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SP

Svatá Prostoto

10.1.2022 16:06
A u nás ... https://www.novinky.cz/pocasi/clanek/lonsky-rok-byl-druhy-nejstudenejsi-za-poslednich-10-let-40383192
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.1.2022 17:50 Reaguje na Svatá Prostoto
A v Evropě nejteplejší. To bud asi počasím.
Odpovědět
kk

karel krasensky

10.1.2022 18:44 Reaguje na Pavel Hanzl
Za to muže Putin a Babiš
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.1.2022 17:31 Reaguje na karel krasensky
Nazarbajev nešťastníče...
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

11.1.2022 06:53 Reaguje na Svatá Prostoto
asi tsak...je kravinismus hodnosti počasí z Evropy, když v různých oblastech to bylo jinak...ve střední Evropě léto bylo naprosto standardní takové, které si pamatuju z 80. let průměrně deštivé a léto ( letní teploty) miniaturní....koupací sezona na přírodních nádržích tak tři týdny....ZKRÁTKA STANDARD
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

11.1.2022 16:45 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Kdysi dávno, a že už je to kua let, tak nebožtík Kapitán Kid zpíval " Celý léto nezaprší a když jo, tak leje furt, všude bláta čím dál víc, nebo zase hroznej hic ..."

Je to furt dokola, hlavní je nebýt dobytek, ale taky se z toho nepodělat. Ale prostě některý lide se potřebujou bát. To třeba 40 let jsme se báli útoku imperialistů:-). A přijeli akorát Sověti ... a ještě navíc z úplně druhé strany:-).
Odpovědět
DB

Darth Bane

10.1.2022 20:11

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

11.1.2022 06:23 Reaguje na Darth Bane

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist