https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/louku-pod-pardubickym-zamkem-sekala-konska-zecka
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Louku pod pardubickým zámkem sekala koňská žečka

26.6.2023 19:49 | PARDUBICE (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | George Chernilevsky / Wikimeda Commons
Rozkvetlou louku pod pardubickým zámkem dnes sekala koňská žečka. Tradiční způsob sečení trávy se pro tento typ lokality hodí a může být i atrakcí pro obyvatele. ČTK to řekl Vlastislav Šanda ze Služeb města Pardubice.
 

"Jednak je to šetrné k přírodě, koně při sekání narušují zem, semínka bylin mají možnost snadněji vzklíčit. Myslím si, že je to atraktivní a mohla by se z toho stát tradice a zpestření pro obyvatele," uvedl Šanda.

Na sekání trávy se využívá pracovní plemeno český norik, v zápřahu byla dvojice koní. Statní koně pracují v lese, na poli či tahají povozy. Dnes se vydali se svým majitelem posekat louku v Pardubicích, která menšímu člověku dosahovala zhruba po pás.

"Práce s koňskou sekačkou není hračka. Ona se louka obecně seká špatně, nesmí být moc hustá a přerostlá," řekl Josef Hradec z Hřebčína mezi lesy, které působí v Horním Jelení na Pardubicku. Je několikanásobný mistr orby, reprezentuje Česko také na Slovensku.

Sekačka, kterou Hradec používá, je ještě původní, stará desítky let a stále funkční. "Vrací se člověk do minulosti. V 50. letech to bylo normální, koně a krávy sekaly trávu. Jak přišly nové traktory, tak to úplně vymizelo. Dneska sehnat sekačku za koně skoro možné není, je to zlikvidované," řekl Patrik Šandor z hřebčína.

Zámecký biotop vznikl při revitalizaci Tyršových sadů v roce 2015. Je tam vodní tok a několik mostků. Stal se zarostlou loukou bez vnějšího zásahu, je tam možné chodit jen po cestách. Služby města místo sekají dvakrát ročně.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

26.6.2023 22:01
No, hlavně to není " vysavač " jako všechny strojové sekačky.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist