https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mesta-pod-oceany-mozna-driv-nez-byste-cekali.a-to-z-jinych-pricin-nez-stoupani-hladiny-mori
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Města pod oceány? Možná dřív, než byste čekali. A to z jiných příčin než stoupání hladiny moří

22.3.2021 15:21 | PRAHA (Ekolist.cz)
O 2 metry si během sta let sesedla Šanghaj.
O 2 metry si během sta let sesedla Šanghaj.
Foto | Victor / Flickr
V následujících letech se může až pětina obyvatel z měst na pobřeží ocitnout pod hladinou moří. A ne, není to kvůli klimatickým změnám a globálnímu oteplování.
 

V současnosti žije 40 % světové populace do 100 kilometrů vzdálenosti od mořského pobřeží. A současně 56,2 % světové populace žije ve městech. Tyto dva fakty je třeba ještě doplnit o třetí informaci. Jak asi vnitrozemští Češi správně tuší, distribuce takového urbánního zasídlení není globálně rovnoměrná, a největšího nárůstu hustoty městského zasídlení na dohled pobřeží se dobereme v tropických rovníkových oblastech. V roce 2025 by tu mohly bydlet 3+ miliardy lidí. Což je problém, protože právě tyto oblasti jsou výhledově nejvíce ohroženy vzestupem hladiny oceánů. Globální oteplování, tání ledovců a tak podobně. To už známe.

Jenže solidní celocivilizační katastrofu, spojenou s potopou biblických rozměrů, si možná lidstvo užije o něco dřív, než podle černo-černých predikcí předpokládaném roce 2050. Jak to?

Tokio se momentálně nachází 4 metry níže než na počátku 20. století.
Tokio se momentálně nachází 4 metry níže než na počátku 20. století.

Teploty rostou, města klesají

Nejde totiž jen o to, že hladina oceánů v posledních dvou dekádách stoupá, a to zprůměrovaným tempem 2,5 milimetrů za rok. Ta největší města a rozrůstající se metropole na pobřeží totiž současně klesají a propadají se. Tempem přibližně 8-10 milimetrů ročně, v extrému tedy čtyřikrát rychleji. Dá se tedy říct, že co do výsledku je ono sesedání lidských sídel čtyřikrát palčivější hrozbou celé civilizaci než vzestup hladin oceánů. Nicméně, ve svém součtu se oba probíhající jevy (vzestup hladiny oceánů, sesedání měst) doplňují, a dávají Čechům za pravdu v tom, že vybrat si zemi zaslíbenou ve vnitrozemí nebyl zase tak špatný nápad.

Zatímco s recepty, co učinit, aby se zabránilo tání polárních ledovců, se v posledních letech roztrhl pytel, slušný návod proti propadání měst aby jeden pohledal.

Ptát se můžeme 33 milionů obyvatel aglomerace Tokia, které stojí stále na tom samém pobřeží, ale momentálně 4 metry níže než na počátku 20. století. O 2 metry si za tutéž dobu sesedla i Šanghaj (27 milionů obyvatel) a Bangkok (8 milionů). A úplným extrémem je jedenáctimilionová indonéská Jakarta, která v posledních „klesala“ o 10 centimetrů ročně, a čeká ji bezpodmínečně velké stěhování. Zatímco jiné příbřežní města světa sesedají tempem 2 mm ročně, a na severu Afriky (a Indie, Číny) pak po pěti milimetrech, Indonésie a Malajsie běžně přesahuje 20 milimetrů ročně. Stačí jen roznásobit libovolným počtem let, aby bylo zřejmé, kdy tu lidem citelně poteče do bot.

A úplným extrémem je jedenáctimilionová indonéská Jakarta, která v posledních „klesala“ o 10 centimetrů ročně, a čeká ji bezpodmínečně velké stěhování.
A úplným extrémem je jedenáctimilionová indonéská Jakarta, která v posledních „klesala“ o 10 centimetrů ročně, a čeká ji bezpodmínečně velké stěhování.

Za sesedání mohou lidé. Je jich moc

Příčin je hned několik, rovněž vzájemně provázaných. Prim přitom hraje zátěž hmoty lidských staveb, které vytváří tlak na místní podloží. To sesedá v důsledku masivních odběrů podzemní vody (napájející obyvatele stále se zvětšujících měst). V důsledku rozsáhlých výkopů podzemních kolektorů, systémů metra a zanoření dopravní infrastruktury do podzemí. Z narušení přirozené dynamiky širokých říčních delt (u nichž řada metropolí stojí), v důsledcích likvidace přirozeného pobřeží, kvůli hlubinné těžbě nejrůznějších surovin na pobřeží. Je toho hodně, vše v závislosti na regionálních geologických podmínkách. Nicméně vztah mezi narůstající hustotou zasídlení a narůstajícím sesedáním měst se ale jeví být velmi jednoznačný. Řešení ovšem podobně jednoznačná nejsou.

Stavba norných stěn a zdí je jen částečným řešením. Protože ty po svém vystavění sesedají také, a oceány mezitím pozvolna stoupají. Umělé navyšování povrchu, zvyšování horizontu pevniny, je také inženýrským počinem za miliardy a na desetiletí práce. Zabránit čerpání podzemní vody by mohlo pomoci, ale těžko to vysvětlíte milionům obyvatel takových měst. Rozvolnit městskou populaci do větší plochy, a tím snížit tlak zástavby, zní také logicky a nereálně. Slušná řešení se tedy zatím nejspíš nenabízí, a nic moc hezkého z toho neplyne. Snad jen, že se ve velkých městech na pobřeží pomalé potopy biblických rozměrů dočkáme o něco dřív, než nám roztají ledovce.


reklama

 
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (20)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LK

Lukáš Kašpárek

22.3.2021 07:36
Teda další odvážný článek... lidé za něco copak mohou? Dokonce za něco negativního? A že by si dokonce sami škodili??

No to snad ne... :D
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.3.2021 07:50 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Samozřejmě že NE, to je cyklický přírodní jev, vliv Jupitera (dle doc. prof. Žarkové), případně to způsobil "integrál TSI" dle pana Kalendy. Znáte to, ne?
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

22.3.2021 12:39 Reaguje na Pavel Hanzl
Znám a chtěl jsem jen dodat toto. Víte v čem je druh homo sapiens úplně nejlepší?

Ve vytváření alternativních teorií (lží), které mají jeho druh uklidnit. Třeba, když se nás ti co vydělávají na fosilních palivech "snaží uklidnit" tím, že nám lžou, že je CO2 neškodné nebo, že se nic takového jako negativní dopad na planetu neděje... oni prostě jen nechtějí, aby jsme se něčím trápili... oni nechtějí, aby jsme ve svém volnu dělali něco pro tuto planetu, protože oni to "přece s námi myslí dobře"... chtějí, abychom se o nic nestrachovali a aby jsme byli prostě šťastní... nechtějí, aby jsme se zatěžovali pravdou.... :D

Skvěle uklidnit umí v ČR třeba takový Brabec, nebo Babiš... Zeman a Klaus, ti to taky umí skvěle... :)
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

22.3.2021 14:13 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Souhlasím s vámi oběma.

Tady je ještě závažnejší problém. Když už se ta pravda prosadí, neumíme s tím poznáním správně naložit a nakonec to může dopadnout ještě hůře, než kdyby se ta pravda neprosadila.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

23.3.2021 09:27 Reaguje na Jiří Svoboda
To už je taková typická vlastnost nás v ČR... u nás ani jasné zadání není zárukou na úspěch. Ale zase je to jak v čem, řekl bych.
Odpovědět
JG

Jan G

24.3.2021 17:39 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Ono úplně stačí, jak si mnoho z nás nalhává, že třídění odpadu je ekologické, jízda elektromobily prospívá životnímu prostředí a stavění větrných elektráren je snaha o udržitelný rozvoj. A nejlepší je, když si někdo po takovém kázání vytáhne z kapsy mobil a láduje mozek facebookem a Gretou. Samotný Babiš, nebo jiný mocipán, je proti takovému davu nicka, ať je jakýkoliv.
Odpovědět
JG

Jan G

24.3.2021 18:03 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Lidé jsou velmi inteligentné bitosti (od slova bit). A takováto inteligentná bitost přece moc dobře ví, co dělá, takže si vlastně nikdy nemůže škodit. Ty města se propadají kvůli grafitaci. A kdyby temu ňutonovi nespadlo jabko na hlavu, tak žádná grafitace není a všichni bisme teďkom byly enem positívní (ne na Kovyd).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.3.2021 07:48
Města se rozvíjí daleko rychleji, než se stačí propadat a postupně se centra posunou výš, nevidím to jako zásadní problém...
Odpovědět
Radomír  Dohnal

Radomír Dohnal

22.3.2021 08:19 Reaguje na Pavel Hanzl
:) aktuálně s vámi nesouhlasí patnáctinásobek počtu obyvatel ČR :)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.3.2021 08:58 Reaguje na Radomír Dohnal
Šak nemosí.....
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.3.2021 09:00 Reaguje na Pavel Hanzl
A co jako budou dělat? Budou čekat, až se to obrátí samo? Udělají přesně to, co píšu. Bude je to stát obrovský balík, ale jinou cestu stejně nemají.
Odpovědět
JG

Jan G

24.3.2021 17:43 Reaguje na Pavel Hanzl
Prý dochání písek, jíly a voda. To je větší problém-pak nebude z čeho ty města stavět :)
Odpovědět
kk

karel krasensky

22.3.2021 13:43
Lidstvo by se mělo,co se bydlení tyká orientovat na staletímí prověřené stavby k bydlení.Jde o stavby s výbornými tepelně izolačnímí vlastnostmi,které navíc nenarušují krajinny ráz.Zemljanky
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.3.2021 15:02 Reaguje na karel krasensky
Vůbec se nebojte, jak necháme Rusko stavět JED, koupíme jejich Sputnika, tak si odhlasujeme czexit a zhabe nás Rusko zase jako svýho votroka. A na víc mít už nebudeme, když nás "osvobodilo minule", tak jsme byli v x násobně lepší kondici a stejně jsme řachli.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

22.3.2021 21:29 Reaguje na Pavel Hanzl
Zapomněl jste na další ruský hřích - v souladu s jejich předpověďmi se nebude oteplovat, ale ochlazovat .
Abyste tomu rozuměl, neupečete se , ale naopak budete shánět šubu.
Vzpomněl jsem si na vás dnes na běžkách,připadlo dalších 15 cm prašanu a bylo -3 C ,cca 900 m.n.m. (22.3.2021)

Alespoň to tvrdí akademik Ruské akademie věd, vědecký ředitel Jižního vědeckého centra Ruské akademie věd Gennadij Matišov " Neexistuje žádné globální oteplování. Pokud by zastánci této teorie měli pravdu, led v Arktidě by se dávno roztál."
blíže:
https://rg.ru/2021/02/23/reg-cfo/akademik-gennadij-matishov-my-dvizhemsia-k-malomu-lednikovomu-periodu.html?utm_source=yxnews&utm_medium=desktop
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

23.3.2021 09:29 Reaguje na Miroslav Vinkler
No tak to je vyloženě věrohodné :D
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

24.3.2021 20:13 Reaguje na Miroslav Vinkler
Taky ho roztálo ještě výrazné více, než varovali nejhorší klimaalarmisti.

Já miluji ruské demagogy, kteří lžou dnes už napřímo typem bullshit. Někdo snad předpovídal Arktidu v roce 2020 bez ledu??
Ten nešťastník čekal oteplení o třeba +10°C? Je úplně mišuge? To šel na sev pól pěšky? A o jakých pahorcích píše, když je tam jen moře??
Odpovědět
JG

Jan G

24.3.2021 17:52 Reaguje na Pavel Hanzl
Kdepák, Rusko o takovou periferii Západu nemá zájem. Muselo by do nás moc strkat-suroviny, jídlo, a nebo třeba ty vámi jmenované vakcíny. A co by z nás mělo? Kůrovcové dřevo nebo snad řepku?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

24.3.2021 20:19 Reaguje na Jan G
Člověče nešťastný, my se osvědčili jako velmi výkonní otroci, my budovali ruský průmysl a zásobovali jsme celý SSSR spotřebním zbožím. Skutečně jsem hleděl, kolik normálních věcí (lyže, bundy a jiné oblečení, boty, spacáky, stany atd. atd,. bylo od nás. My tam vozili deky jménem LARISA (předchůce fleesu) a mohli nám ruky utrhat.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

24.3.2021 20:25 Reaguje na Jan G
Rusi mají feudální myšlení, musí bojovat, napadat sousedy a rozšiřovat ŘÍŠI.
A je mu úplně fuk, co anektuje, ZÁSADNĚ do těchto zemí neinvestuje, jen čerpá. I když není co.
proč asi napadl bídný Afganistán, nic moc Gruzi a Ukrajinu, proč totálně rozbombardoval Sýrii?
Aby do nich muhehehehhe investoval???
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist