https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mikroplasty-nasli-ostravsti-vedci-i-v-hlubokych-dulnich-vodach
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Mikroplasty našli ostravští vědci i v hlubokých důlních vodách

11.12.2023 10:37 | OSTRAVA (ČTK)
Mikroplasty s největší pravděpodobností již stačily znečistit všechny vodní zdroje, důlních vod nevyjímaje.
Mikroplasty s největší pravděpodobností již stačily znečistit všechny vodní zdroje, důlních vod nevyjímaje.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Vědcům z VŠB - Technické univerzity Ostrava (VŠB-TUO) se podařilo potvrdit přítomnost mikroplastů v důlních vodách. Vzorky odebírali z hloubky 700 metrů pod zemským povrchem. Cílem jejich výzkumu bylo zjistit, zda se mikroplasty mohou dostávat i do takto hlubokých vod, sdělila mluvčí univerzity Petra Halíková.
 

"Získané výsledky to potvrzují a poskytují tak důkaz o znečištění způsobeném lidskou činností. V návaznosti na potenciální možnost využití důlní vody jako možného zdroje vody v budoucnu, přináší tato studie další důkaz o tom, že mikroplasty s největší pravděpodobností již stačily znečistit všechny vodní zdroje, důlních vod nevyjímaje," uvedla Halíková.

Odborníci z Hornicko-geologické fakulty VŠB-TUO na odběru vzorků spolupracovali se státním podnikem Diamo, který pomohl potřebné vzorky zprostředkovat. Odebírali na čtyřech vytipovaných lokalitách v Ostravě a okolí. Odběry se prováděly z dolu Jeremenko v Ostravě-Vítkovicích, z dolu Žofie v Orlové-Porubě a pro srovnání též ze dvou nedalekých mělkých studní. Mikroplasty byly odhaleny na všech testovaných místech.

"Odběr vzorků důlních vod z takové hloubky není vůbec jednoduchý, protože se tam běžný člověk jen tak nedostane. Navíc pracovníci Diama se při odběru museli řídit instrukcemi tak, aby nedošlo ke kontaminaci vzorků plastovými materiály," uvedla Silvie Drabinová z Katedry environmentálního inženýrství.

Získané vzorky následně vědci analyzovali pomocí infračervené mikrospektroskopie, která jim umožnila zjistit materiál nalezených částic. "Za pomocí infračervené mikrospektroskopie jsme identifikovali různou škálu materiálů, ze kterých byly částice vyrobeny. Mezi zjištěné materiály patří například polyethylentereftalát, známý pod označením PET. Dále také polyester či polypropylen, se kterými se každý setkává v běžném životě," řekl Jan Halfar, který se na výzkumu podílel.

Vědci zjišťovali například i množství, tvar, barvu či velikost nalezených částic. Počet mikroplastů ve vzorcích se pohyboval mezi 2,5 až 20 mikroplasty v jednom litru vody. Nejčastějším tvarem byla vlákna a modrá byla nejrozšířenější barvou. Šířka částic se nejvíce pohybovala v rozmezí od jednoho do 50 mikrometrů a délka v rozmezí 100 do 500 mikrometrů.

"Naše výsledky potvrzují, že mikroplasty jsou součástí nejen prostých podzemních vod, ale i vod z hlubinných dolů. Jejich výskyt je v případě důlních vod z takové hloubky překvapivě výrazný, navíc srovnatelný s počtem částic mikroplastů nalezených ve vzorcích vod z hloubky zhruba pěti metrů, kde je pravděpodobnost kontaminace mikroplasty jistě vyšší," doplnila Kateřina Brožová z výzkumného týmu.

Ostravští vědci před časem na výzkumu mikroplastů spolupracovali i s Fakultní nemocnicí Ostrava. Podařilo se jim prokázat přítomnost mikroplastů v lidské plodové vodě a zároveň v placentě.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JS

Jiří Svoboda

11.12.2023 12:22
Co takový mikroplast v lisdkém těle může způsobit? Asi se chová docela inertně a bude vyloučen nebo časem rozložen.

To ale není obhajoba mikroplastů, jen abychom věděli, jak moc jsou nebezpečné.

Když nebudeme uvádět rizika, dopadne to jako s hrůzou z využívání jaderné energetiky, kdy některým, jen když o ní slyší, naskakují pupínky.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

12.12.2023 08:51 Reaguje na Jiří Svoboda
Hezké slůvko ASI jste použil docela přiléhavě, protože nevíme vždy vše s naprostou jistotou. Vědci nás straší CO2 a celý (skoro celý) svět z toho šílí, ale o plastech se podivně mlčí. Přitom pokud jsou schopny se dostat až do krve a plodové vody, tak jsou opravdu
schopné čehokoliv. Inertní je pouze to, co není možné ničím dál
rozložit na něco jiného a to u plastů prostě lze. Reagují na různé
látky, enzymy, kyseliny a jiná rozpouštědla po kterých se "vypaří"
za vzniku jiných látek s jinými vlastnostmi. Já bych je raději moc
nepodceňoval, protože v tom množství v jakém nás obklopují je
i setina procenta obrovské množství. Víte já se bojím jediné věci
a to, že se na tu škodlivost jednou přijde a propukne panika co
s tím, když už jsme tím doslova zamořeni. V blažené nevědomosti
vám nevadí ani drak za humny, ale až si vyžádá princeznu, tak má
problém celé království včetně Hloupého Honzy, kterého nezajímala
dosud ani ta princezna. Blaženou nevědomostí ale není záměrně
zavírat oči a cpát si špunty do uší. Bohužel byznys nám ty oči a
uši zavírá záměrně, protože odměnou je princezna a království.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

12.12.2023 17:38
Likvidace/recyklace plastu, se měla řešit už při jeho prosazování do obalového hospodářství před 50roky.
Tehdy to zelený nezajímalo !
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist