https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/milena-hrdinkova-nazor-cr-a-vetsiny-eu-na-uhlikovou-neutralitu-se-lisi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Milena Hrdinková: Názor ČR a většiny EU na uhlíkovou neutralitu se liší

10.7.2019 00:19 | PRAHA (ČTK)
Úsilí o neutrální čisté emise CO2 znamená snahu snížit čisté emise téměř k nule a ty vzniklé vyvážit projekty, které mohou oxid uhličitý vstřebat. Zároveň by se měla energetika orientovat směrem od ropy, uhlí a plynu více na větrnou a slunečnou energii nebo biopaliva. / Ilustrační foto
Úsilí o neutrální čisté emise CO2 znamená snahu snížit čisté emise téměř k nule a ty vzniklé vyvážit projekty, které mohou oxid uhličitý vstřebat. Zároveň by se měla energetika orientovat směrem od ropy, uhlí a plynu více na větrnou a slunečnou energii nebo biopaliva. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Gregory Heath / CSIRO
Většina členských států Evropské unie si přeje ambicióznější cíle ohledně uhlíkové neutrality, některé však spíše z politických důvodů. Na včerejším jednání senátního výboru pro záležitosti EU to řekla státní tajemnice pro evropské záležitosti Milena Hrdinková při debatě o nedávném jednání Evropské rady. Česko se jako stát se silnou rolí průmyslu na zasedání připojilo ke skupině států, které kladly spíše důraz na pragmatické, realistické výsledky, uvedla Hrdinková.
 

Úsilí o neutrální čisté emise CO2 znamená snahu snížit čisté emise téměř k nule a ty vzniklé vyvážit projekty, které mohou oxid uhličitý vstřebat. Mezi ně patří například zalesňování. Zároveň by se měla energetika orientovat směrem od ropy, uhlí a plynu více na větrnou a slunečnou energii nebo biopaliva. To si ale vyžádá i masivní investice.

"Státy měly velmi silnou pozici, co se týče cíle v oblasti dosažení uhlíkové neutrality, kdy usilovaly o to, aby stávající cíl pro rok 2100 byl posunut na 2050, přestože z hlediska naplňování a realističnosti cíle v Evropě toto není úplně jasné," řekla Hrdinková.

"Pokud nemá dojít k nějakému zásadnímu vlivu na strukturu české ekonomiky, tak budeme potřebovat nějaké záruky zejména v oblasti energetického mixu, což je věc, na kterou při vyjednáváních, ke kterým pravděpodobně dojde v průběhu podzimu, budeme klást největší důraz," doplnila.

Podle předsedy senátního výboru Václava Hampla (za KDU-ČSL) je ale uhlíkové neutrality důležité dosáhnout co nejrychleji. Průmysl podle něj bude využívat novějších technologií, které budou klimaticky přívětivější. V evropských zemích podle něj problém vnímá nepřehlédnutelná část veřejnosti, zejména mladí lidé. Senátor ODS Raduan Nwelati upozornil, že je třeba ochranu klimatu zkombinovat s udržením konkurenceschopnosti země. Cílem by podle něj mělo být snížení spotřeby, ochrana zemědělské půdy či efektivní doprava.

Zasedání Evropské rady se podle Hrdinkové týkalo také víceletého finančního rámce či zahraniční politiky. Kladen byl důraz na pokračování společného postoje k protiruským sankcím a podporu Východního partnerství. K rozšíření EU o země západního Balkánu - Albánii a Severní Makedonii - podle ní Evropská rada nemohla přijmout žádné bližší závěry, neboť stanovisko německého parlamentu bude k dispozici až v září. Premiér Andrej Babiš (ANO) či ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) přijetí zemí do EU už dříve podpořili.

Hrdinková se vrátila také k volbě vedení Evropské komise. Do čela summit navrhl německou ministryni obrany Ursulu von der Leyenovou. Podporu tak nezískal žádný z takzvaných spitzenkandidátů, tedy lídrů kandidátek stran pro nedávné volby do Evropského parlamentu. Proti spitzenkandidátům byly například země visegrádské čtyřky (Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko), podle Hrdinkové ale měli obecně poměrně malou podporu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

10.7.2019 16:33
Od západních států se už neoddělíme, protože bychom museli tvrdě zaplatit to,co do nás investovali a určitě si to i s přirážkou smluvně ošetřili. Vezměte si brexit, a to se jedná o velký a hrdý Albion. Také řečtí levičáci=Syriza a premiér Tsipras hodně vychladli a vzali zavděk odtučňovací kůře naordinované MMF a spol.
I když nejčistší řešení bylo vrátit se k drachmě, neudělali to.

I když nejsem tak tvrdý jak p.Šimůnek ,musím souhlasit s názorem ,že fetiš "uhlíkové neutrality" není správnou cestou.
Každé malé dítě ví, že nejdůležitějším skleníkovým plynem je obyčejná vodní pára.
Řešení vede tímto směrem, uhlíková neutralita je pouze přidruženým efektem.

Odpovědět

Jan Šimůnek

11.7.2019 17:58 Reaguje na Miroslav Vinkler
Faktem je, že nemít Britové na svém území početnou pátou kolonu, tak mohli jednat daleko rázněji. Mají jaderné zbraně, což je docela silný argument při vyjednávání.
Odpovědět
PB

Peter Banas

23.7.2019 12:47 Reaguje na Miroslav Vinkler
To co nás západní státy investovali jsme jim v násobcích vrátili.
Likvidací našich provozů se jejich výroba dostala na koně z kterého na nás shlížejí a jen tolik nám dají abychom jak vy říkáte museli tvrdé zaplatit.
Evropská unie by měla smysl jen v okamžiku kdyby zde vše bylo jako je to v usa.
Kde za dolar koupíte stejné množství benzínu kdekoliv v USA a kdekoliv v USA je stejná nejnižší mzda.
To je velký rozdíl Čech z nejnižší mzdy pořídí termínu benzínu co Němec.
Němec odpracuje méně hodin než Čech.
Za svou práci dostane tolik ze čech musí ještě dva měsíce pracovat aby ho dohonil.
Tak s takovou unnií nechci mít nic společného ani měnu ani hranice
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist