https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ministerstvo-zemedelstvi-povoli-celorocne-lovit-danky-pomuze-to-ochrane-sazenic-stromu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ministerstvo zemědělství povolí celoročně lovit daňky, pomůže to ochraně sazenic stromů

16.5.2019 09:50 | LEDEČ N.S. (ČTK)
Novelizace vyhlášky by měla jejich odlov zintenzivnit a pomoci tak k ochraně sazenic stromů, které zvěř ožírá. V mysliveckém roce 2017/2018 odlovili myslivci v ČR dosud nejvíce jelenů sika - 17.172 a také nejvíce daňků - 23.142 kusů. / Ilustrační foto
Novelizace vyhlášky by měla jejich odlov zintenzivnit a pomoci tak k ochraně sazenic stromů, které zvěř ožírá. V mysliveckém roce 2017/2018 odlovili myslivci v ČR dosud nejvíce jelenů sika - 17.172 a také nejvíce daňků - 23.142 kusů. / Ilustrační foto
Ministerstvo zemědělství (MZe) chce, aby myslivci mohli celoročně lovit daňky a jeleny sika, kteří ožírají sazenice zejména listnatých stromů vysazovaných po kůrovcové kalamitě. Proto hodlá v následujících týdnech novelizovat vyhlášku. Při včerejším výjezdu vlády na Vysočinu to uvedl náměstek ministra zemědělství pro řízení lesního hospodářství Patrik Mlynář, podle nějž je vysoké v některých regionech příliš mnoho. Ministři zemědělství, životního prostředí, dopravy a financí se včera byli s premiérem Andrejem Babišem (ANO) podívat na opatření, kterými lesníci bojují s kůrovcovou kalamitou.
 

Podle současné legislativy se jeleni a laně sika japonského mohou lovit od srpna do poloviny ledna, daňci a daněly od poloviny srpna do konce roku. Novelizace vyhlášky by měla jejich odlov zintenzivnit a pomoci tak k ochraně sazenic stromů, které zvěř ožírá. "Je to jedno z opatření, kdy chceme uvolnit ruce myslivcům, tím pádem by byl menší tlak na sazenice a na obnovované lesy," uvedl náměstek.

Obdobně stát povolil na konci roku 2015 celoroční odlov divokých prasat. V mysliveckém roce 2017/2018 odlovili myslivci v ČR dosud nejvíce jelenů sika - 17.172 a také nejvíce daňků - 23.142 kusů.

Česko se s kůrovcovou kalamitou potýká několik let. Současná situace je podle odborníků ale nejhorší v historii českého lesnictví.

"Skutečně vidíme, jak naše vláda bojuje proti kůrovci. Myslím, že jsme se dnes dozvěděli o konkrétních opatřeních, dokonce jsme toho kůrovce i viděli, měli jsme ho v ruce. Bohužel v minulosti jsme to trochu zanedbali, ale mám pocit, že teď děláme maximum pro to, abychom kůrovce perspektivně porazili, a to různými způsoby," uvedl včera premiér. Spolu s ministry včera mimo jiné viděl, jak se stromy napadané kůrovcem kácejí nebo ošetřují.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) však neslíbila peníze na spuštění nového dotačního programu pro nestátní vlastníky lesů, aby měli další zdroje na obnovu lesů po kůrovci. Ministerstvo zemědělství jedná o uvolnění tří miliard korun na tento program. Cena dříví, z jehož prodeje lesníci čerpají peníze na obnovu lesů, se v poslední době propadla.

V letošním prvním čtvrtletí státní podnik Lesy ČR, který vlastní zhruba polovinu lesů v zemi, vytěžil 1,4 milionu metrů krychlových kůrovcového dříví, meziročně zhruba třikrát více. Uvádí to pracovní verze materiálu ministerstva zemědělství pro jednání tripartity. Ministerstvo financí podle ní definitivně zamítlo z rozpočtových důvodů snížení daně z přidané hodnoty na palivové dříví o pět procentních bodů na deset procent. Podle zprávy napadených stromů letos přibude více než loni. Alarmující situace je právě na Vysočině, kde je 70procentní zastoupení smrku, které zejména kůrovec napadá.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Jan Drahorád
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (20)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

mr

16.5.2019 12:05
Novely, dotace a Babiš ho měl prý v ruce - toho kůrovce. To je všechno tak pro kočku. Jediným lékem na vyřešení problému přemnožené zvěře je VLK. Po tisíciletí to tak fungovalo a zase bude fungovat. A právě kvůli zdravým lesům by měla vláda co nejvíce eliminovat myslivost a nezodpovědné chovatelství, nejlépe úplně. Ono totiž jaksi praxe naprosto jasně ukazuje, že s některým lidmi není možná slušná domluva. Bez tohoto radikálního opatření to jsou od vlády leda prázdné kecy a vyhozené prachy daňových poplatníků.
Odpovědět
re

regis24

17.5.2019 06:40 Reaguje na
Ročně se v ČR uloví kolem 400 tisíc kusů sparkate zvěře. A údajně je premnozena, takže by se mělo lovit více.
Kolik těch vlků navrhujete aby bylo na území ČR? Aby mohli ročně ulovit více než 400 tisíc kusů sparkate zvěře.
A nezapomeňte připočíst domácí zvířata.
Tak kolik těch vlků? Kolem 10 tisíc?
To aby si duhaci udělali mnozirnu....
Odpovědět
mr

17.5.2019 12:17 Reaguje na regis24
Představte si, že než tu někdo v lesích záměrně namnožil ten dobytek pro myslivost do dnešní lesní apokalypsy, tak tu právě vlci, medvědi a rysi celá tisíciletí jeho množství udržovali na optimálních stavech (i mezi sebou) tak, že celá naše republika (prakticky celá Evropa) byla původně pod lesem. Vlk má především zvěř honit a třídit, aby nezničila svůj ekosystém (neškodila v lese) a nezabezpečené chovy domzvířat právě vlka od této jeho přirozenosti odvádějí, čímž vlastně se jejich majitelé na devastaci lesa také podílejí. Stavy vlka musí určovat příroda, ne člověk. Je jasné, že když by tu teoreticky neměli dostatek potravy, tak se odstěhují, případně eliminují sami mezi sebou. Celkem vám rozumím, vlci nahánějí myslivcům kopřivku, jelikož jim sežerou kus masa do mražáku. Jenže jim chybí zároveň soudnost.
Odpovědět
re

regis24

17.5.2019 18:23 Reaguje na
Tak a teď tuhle bajku prevedte to 21. Století v ČR. Jak si to představujete? Uveďte ta čísla na která jsem se ptal.
Asi ne, co? Ale pohádka o vlkovi co všechno změní pořád dokola. Tomu věří jenom hlupáci a šíří to jen ještě větší hlupci.
Vlk nic nezmění, nemá šanci a ani ji nedostane. Myslivecké mrazáky s tím nesouvisí, protože vlk škodí nejvíce chovatelům domácích zvířat - ti se zasadí o to, aby ty vaše pohádky jimi zůstali.
Odpovědět
mr

18.5.2019 15:31 Reaguje na regis24
Víra je pohádka v něco, co skutečně neexistuje - např. soulad mysliveckého hospodaření a nepoškozené lesy zvěří. Je to pouhým zbožným přáním hlupáků, jež nechali naše lesy dovést až do nynější apokalypsy. Že vlk je jediný schopen tuto přírodní rovnováhu v lesích udržet však není víra. Je to tisíciletími ověřený poznatek. To, že myslivost a pastevectví silně poškozují lesní hospodářství není nic nového. Vy tvrdíte, že vlk nedostane od chovatelů a myslivců šanci. Já zase tvrdím, že si lidé budou muset časem velmi rychle vybrat, zda vlka namotivují být natrvalo součástí našich lesů a bude tu opět zdravé životní prostředí a VODA. Nebo nechají toto naše společné živprostředí zlikvidovat bezvýznamnou ukřičenou skupinkou nezodpovědných egoistů, jež si v přírodě neoprávněně přivlastňují více, než odpovídá jejich významu a tím si sami vykoledují problémy, jež zatím nejsou ještě pro většinu moc aktuální. Abyste pak nezůstal překvapením s otevřenou pusou ...
Odpovědět
re

regis24

18.5.2019 20:08 Reaguje na
Jo, tak tohle je už úplně totální zaslepení. Věřte, víra hory přenáší.
Jen ten váš spasitel vlk (často kříženy vořech) nic nespasí. Protože to prostě není reálné.
Ale věřte a žijte v té hloupé víře. Víře kterou šíří jen zaslepení stoupenci Duhy. V této zemi nikdy žádná rovnováha nebude a už vůbec ne s vlkem....
Odpovědět
mr

19.5.2019 00:14 Reaguje na regis24
Zaslepený hloupostmi jste tu leda vy. Kam ty vaše nesmysly dovedly lesy, popisuje pro Neználky článek. Když tu s prosazením vlčí rovnováhy bude problém, dojde rozhodně i na jiná řešení. Každopádně z nich myslivci, a př. i pastevci, rozhodně nebudou hýkat blahem. Jestli si myslíte, že se tento miliardový problém vyřeší jen tak sám a vyšumí do ztracena, tak jste směšně naivní.
Odpovědět
re

regis24

19.5.2019 03:21 Reaguje na
No jediná zaslepenost stříká z vašich příspěvků. Není moc o čem diskutovat. Vlk tady nic nezachrání a lesy do současného stavu dostali majitelé a hlavně Lesy ČR státní podnik. Myslivci nejsou ani jedno z nich.
Odpovědět
Hu

Hunter

20.5.2019 11:56 Reaguje na
Těším se, až bude povolen celoroční lov vlka.
Odpovědět
mr

20.5.2019 16:54 Reaguje na Hunter
Teď jste na Ekolistu konečně poprve napsal pravdu. Vždy se musím opravdu s chutí zasmát, jak se myslivci jakoby neutrálně v masmédiích před občany prezentují ke vztahu masožravci a lovná zvěř - my tu myslivost neděláme pro plné mražáky, nám ti dravci rozhodně vůbec nevadí, přece ty otrávené a postřílené masožravce hubí pytláci a chovatelé domzvířat, myslivci by to nikdy neudělali atd. Nejsrandovnější po celou dobu na tom ale je, že jsou v odmítání těch šelem nejhlasitější a nejaktivnější právě myslivci. A důvodem není paradoxně stržená škodící zvěř, ale škody na nezabezpečených chovech. Tady přece není žádná divočina - tady je kulturní krajina, vlk sem nepatří - sežral přece Karkulku, vlk nic nevyřeší a žádná rovnováha tu nikdy nebude dovolena, za stavy lesů mohou přece leda jejich majitelé - myslivci za nic nemůžou atd. Je to pořád dokola. Kdyby chtěli tu lesní apokalypsu ministři fakt vyřešit, už dávno by se zachovali, jak jsem napsal v 1. vstupu. Ono to stejně nakonec tak dopadne.
Odpovědět
Hu

Hunter

20.5.2019 18:59 Reaguje na
Meziroční nárůst populace vlka v Německu je 36%. Je jen otázkou času, než dojde k dalšímu neúnosnému nárůstu hospodářských škod, k dalšímu napadání lidí a pak už to půjde rychle. U nás bude postupně situace obdobná. V současné době se v Německu diskutuje plán hospodaření, podle kterého by měly být vymezeny oblasti, ve kterých žádní vlci tolerováni nebudou.
Co se týče tý vaší lesní apokalypsy, tam to dovedli smrkolesníci vašeho ražení, neschopní vypěstovat les, protože jediný co umíte, je vytváření smrkových monokultur s naprostou absencí jakéhokoliv bylinného a křovinatého patra včetně sázení smrku od 2. LVS včetně. Takže jestli je někdo viník, tak myslivci a zvěř to nejsou.
Vlk tuhle situaci opravdu nevyřeší ani náhodou.
Odpovědět
mr

22.5.2019 16:49 Reaguje na Hunter
Zase plácáte nesmysly. Chovatelé si mají dobytek zabezpečit a nebudou mít škodu. Stejně, jako chovatelé jiných druhů. Jestli se stavy vlků zvedají, tak leda proto, že tam mají dostaek kořisti. A to je dobře. Netolerovat vlka je přání především myslivců, jelikož je občas i připraví o maso do mražáku. A to je, dle myslivců, neodpustitelný zločin. Ti vaši smrkolesníci, co si pamatuji, se rekrutovali právě z řad největších obhájců spárkaté a když se náhodou v revíru objevil rys, tak právě oni z něho měli nevjvětší noční můru. Byli to právě lidé, co si mysleli, že Sm nahradí tady všechno, jelikož o ekosystému věděli stejné ho.no, jako třeba vy. Hlavně, aby bylo co lovit a po nás potopa. A taky to s lesem tak dopadlo.
Odpovědět

Jan Šimůnek

22.5.2019 17:59 Reaguje na
Škodu budeme mít my, protože náklady si chovatelé rozpustí v cenách svých výrobků, od mléka přes vlnu až po maso, vše kvůli ekologům podraží. Nebo to zatáhne stát a peníze na to vytáhne z nás nějakou daní.
Ani jedno nechci, proto podporuji vyhubení vlků.
Odpovědět
mr

24.5.2019 16:31 Reaguje na Jan Šimůnek
Vy máte především problém sám se sebou. Když cokoliv zdraží, konkurence je převálcuje. Možná by si to i zasloužili - životní pr. je pro mě totiž důležitější, než existence podnikavců ničících živprostředí. Je taky vidět, že ani nemáte základní ekonomický přehled, jelikož tady skuhráte nad pár stovkami tisíc nesmyslně vyplacenými nezodpovědným podnikavcům, ale miliardy ztrát v lesích (a teda i státu) vás nechávají v klidu. A právě početná populace vlků je na to pádný argument.
Odpovědět
Hu

Hunter

22.5.2019 20:28 Reaguje na
Je zcela evidentní náčelníku pevný kramfleku, že o lesařině víte úplný hovno. Stejně jako o myslivosti. I ten J.Šimůnek si s vámi s přehledem vytře prdel.
Odpovědět
mr

24.5.2019 16:23 Reaguje na Hunter
Jéžišimarjá, přečtěte si občas po sobě ty myslivecké nesmysly, a pak hodnoťte, co kdo jiný ví o lesích a myslivosti. Vy tu celou dobu leda lžete, až se za vámi práší. Já leda potvrzuji to, co si jiní o vás už dávno myslí. Vy jeden "znalče rozpoznávání zajíců běžících na poli" a umělče 100%-ní dohledávky pomrzačené postřílené zvěře". Jste neuvěřitelný bajkář - tady píšete asi "Nové pověsti myslivecké".
Odpovědět

Jan Šimůnek

19.5.2019 08:54 Reaguje na
Problém je v tom, že ten pravěký les byla jakási primární divočina, navíc zcela bez lidí.
V momentě, kdy do té krajiny přijdou lidé s dobytkem, tak vlci a další predátoři, kteří na to fyzicky mají, přejdou na dobytek, protože jeho lovení je neskonale jednodušší než lov divoce žijící zvěře. A v takové krajině je optimální stav vlka čistá nula, protože jakékoli počty nad tou nulou se projevují škodlivě.
Takže my si musíme vybrat, zda zde budeme mít za humny každé vsi divočinu (do níž bude životu nebezpečné vstoupit a životu nebezpečná bude i např. havárie mezi obcemi mimo jejich katastr) s tím, že maso, mléko, sýry a další potraviny budeme dovážet ze zemí, kde mr-ové své šílené vize neprosadili; nebo budeme mít kulturní krajinu, budeme potravinově soběstační (což se bude zatraceně hodit poté, co se EU zadusí vlastní byrokracií a zhroutí se, jako se zhroutil SSSR, IMHO k tomu nemá moc daleko). A pouze budeme muset dokopat myslivce k tomu, aby zvýšili odstřel, z těch 400 000 třeba na 600 000 kusů ročně (nebo ještě víc, kdyby to nestačilo).

A nesouhlasím ani s dotacemi (z peněz daňových poplatníků) na ohradníky, pastevecké psy atd., protože účinnost těchto opatření je silně omezená, a také proto, že naše lesy nepatří lidem jako je mr.
Pokud chtějí mr-ové chovat vlky, tak ať si koupí pozemek, patřičně ho oplotí a na něm vlky vysadí. Ale budou ručit (ekonomicky i trestně) za to, co udělají jejich vlci, když utečou (jako za to ručí chovatelé jiných nebezpečných zvířat).
Odpovědět
mr

20.5.2019 17:04 Reaguje na Jan Šimůnek
Pane Šimůnku, zase blábolíte. Ty škody vznikají proto, že ti chovatelé nemají ta zvířata ZABEZPEČENÁ. Za další - ti vlci JSOU nezbytnou součástí ekosystému Evropy a NIKOMU nepatří. Když se z tohoto světa ztratí vaše maličkost, tak se VŮBEC NIC NESTANE. Max. si chvíli vaše nejbližší okolí zasmutní, ale žádné národohospodářské škody fakt nevzniknou. S absencí vlka je to přesně opačně - nikdo kvůli tomu nebečí, ale škody v lesním hopodářství jsou miliardové. A když máte z nich strach, zůstaňte raději doma na gauči a do lesa nechoďte. Ten les tu stejně není leda pro takové lidi.
Odpovědět

Jan Šimůnek

20.5.2019 19:44 Reaguje na
1. Vlci nejsou nutnou součástí ekosystému Evropy, o tom svědčí desetiletí prosperity po jejich vyhubení.

2. Ekologické a další skupiny, které vlka vysazují a podporují mají, pochopitelně, vinu i na všech škodách, které vlci způsobí a ti lidé by měli hradit (ze svého, ne ze státních peněz) i všechny nadbytečné náklady pro chovy zvířat a další produkci, kde vlci páchají škody.

3. Škody v lesním hospodářství nijak s vlky nesouvisejí. Vlci také nebudou složitě lovit zvěř, když mohou daleko jednodušeji lovit hospodářská zvířata. I v současné době jsou především ohrožením domácích zvířat a ne lovné zvěře.
Odpovědět
mr

24.5.2019 16:32 Reaguje na Jan Šimůnek
Ad. 1. 2. 3. - BEZ VLKŮ TO PROSTĚ NEPŮJDE.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist