https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mzp-sedm-projektu-pro-transformaci-uhelnych-regionu-cerpa-evropske-dotace?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=denni-tisk
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MŽP: Sedm projektů pro transformaci uhelných regionů čerpá evropské dotace

23.4.2024 19:02 | PRAHA (ČTK)
V současné době je nejvíce schválených projektů v Moravskoslezském kraji.
V současné době je nejvíce schválených projektů v Moravskoslezském kraji.
Sedm projektů čerpá finanční podporu z evropských peněz v programu Spravedlivá transformace (OPTS), který se zaměřuje na řešení negativních dopadů odklonu od uhlí v nejvíce zasažených regionech. K dispozici je v něm 39,4 miliardy korun, z toho 31,7 miliardy jde na aktuální výzvy. Odstraňování negativních dopadů odklonu od uhlí se týká v Česku Karlovarského, Moravskoslezského a Ústeckého kraje. Kupříkladu v Karviné vznikne ze staré konírny nové komunitní centrum a v Ústeckém kraji budou moderní řemeslné dílny pro vysokoškoláky. Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) o tom dnes informoval novináře.
reklama

 

Ve výzvě k dotacím pro strategické projekty bylo 31 žádostí, dokončení jejich hodnocení předpokládá ministerstvo do poloviny tohoto roku. Strategické projekty mají významný transformační dopad a už dříve je doporučily jednotlivé kraje. Velký zájem podle ministerstva je o podporu na zlepšení propojení škol nebo vybudování odborných učeben.

"Je potřeba srovnat startovní čáru. Uhelné regiony se kvůli odklonu od těžby potýkají s různými negativními dopady. Díky Operačnímu programu Spravedlivá transformace můžeme podpořit strategické projekty, které pomáhají například s navýšením nových pracovních míst, udržením stávajících, rozvojem podnikání, kultury, vzdělávání, výzkumu a inovací. Už teď je pro tyto kraje v programu vyhlášeno 50 výzev za skoro 32 miliard korun," uvedl Hladík. Uhelné regiony se tak podle ministra mohou lépe přizpůsobit proměně a nemusí doplácet na uhelnou minulost.

Hodnotitelé posuzují strategické projekty ve čtyřech stupních, zohledňují nejen formality a ekonomickou stránku projektů, ale i jejich reálné přínosy. "Hodnocení strategických projektů není jednoduché. Ke každé projektové žádosti se přistupuje individuálně a svým způsobem i unikátně, což se logicky odráží na délce procesu. Klademe důraz na kvalitu, protože změna a benefity, které tyto strategické projekty do regionů mají přinést, jsou pro nás zásadní," řekl Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí ČR.

V současné době je nejvíce schválených projektů v Moravskoslezském kraji. Zhruba polovina vyčleněné částky programu míří na strategické projekty. Zbytek má jít na školství, odborné učebny, veřejné služby, kulturu, sport, rekreaci, vouchery pro podnikatele a úvěr programu Transformace.

Na program Spravedlivá transformace jdou peníze z evropského Fondu pro spravedlivou transformaci a je součástí Zelené dohody pro Evropu. Vychází z Plánu spravedlivé územní transformace, který Evropská komise schválila před dvěma roky. Cílí na podporu podnikání, nových pracovních míst, rekvalifikací i vzdělávání lidí či rozvoj výzkumu a inovací v regionech.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist