https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/naklady-na-medvedi-cepice-britske-kralovske-gardy-prudce-rostou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Náklady na medvědí čepice britské královské gardy prudce rostou

14.9.2024 20:31 | LONDÝN (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Chriscarnell@hotmail.co.uk / Depositphotos
Kultovní čepice z pravé medvědí srsti, které nosí členové britské královské gardy střežící Buckinghamský palác v Londýně, jsou čím dál dražší - a nyní cena jedné z nich přesahuje 2000 liber (asi 59 500 korun). Vyplývá to z údajů britského ministerstva obrany, o nichž informoval zpravodajský server BBC News.
 
Náklady na tyto slavnostní pokrývky hlavy, které se vyrábějí z kožešiny medvědů baribalů, stouply o 30 procent za rok. Ministerstvo obrany o ceně tradiční vysoké čepice informovalo na žádost skupin na ochranu zvířat.

Organizace PETA, která z etických a humánních důvodů protestuje proti nošení pravých kožešin, nyní argumentuje, že proti používání čepic z medvědí srsti stojí i finanční důvody.

Ministerstvo obrany v prohlášení uvedlo, že je otevřené možnosti prozkoumat alternativy z umělé srsti, pokud splní nezbytné požadavky, především pak na bezpečnost a trvanlivost. "Zatím žádná náhrada tato kritéria nesplnila," dodalo ministerstvo.

Prudký nárůst nákladů na výrobu čepic podle ministerstva zavinila změna smluvních podmínek. Čepice se vyrábějí z kůží medvědů baribalů ulovených v Kanadě. Zatímco v roce 2022 stálo pořízení jedné čepice 1560 liber, v roce 2023 stoupla cena na 2040 liber.

V roce 2023 královská garda pořídila 24 nových čepic a o rok dříve třináct. Během posledního desetiletí přišly nové čepice, které se pořizují jako náhrada za staré a obnošené, na více než milion liber.

Zastánci používání čepic z pravé kožešiny argumentují tím, že mají dlouhou životnost a zachovávají si svůj vzhled, který je nutný při slavnostních příležitostech. Bojovníci za práva zvířat tvrdí, že je kruté a zbytečné, aby královská garda používala pravou kožešinu, a uvádějí, že na výrobu každé medvědí čepice je potřeba kožešina jednoho medvěda.

Rozhodnutí o používání pravých kožešin je spíše na ministerstvu obrany než na královské rodině, ale jak BBC už dříve informovala, královna Camilla letos přešla na nákup oděvů pouze z umělých kožešin. V prohlášení uvedla, že "nebude pořizovat žádné nové kožešinové oděvy".


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (20)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Anyr

Anyr

14.9.2024 20:41
Dobře, nedá mi to.

Jsem zcela proti chovu zvířat výhradně na kožešiny.
Obecně jsem pro omezení, ideálně zrušení, chovu zvířat na maso, a pro chov na další produkty jen pokud mají fakt TOP podmínky k životu, který končí nějak... řekněme... "odchodem na odpočinek" (a ano, vím, že ekonomicky je to blbost, netřeba to připomínat, jen si myslím, že zvířata nejsou "ekonomické nástroje"). Ale to je můj subjektivní postoj, který skutečně nijak silou neprotlačuji, protože tohle je osobní volba, postoj, každého člověka.

Nicméně... kůže, kožešiny, jsou "čistě přírodní materiál", ničím nenahraditelné. Jsou plně přirozeně rozložitelné a velice odolné, trvanlivé. Umělé kožešiny jsou toxické svinstvo.
Nu a pokud existuje regulace v přírodě žijících medvědů formou odstřelu, tak absolutně nechápu, proč by se pak nemohla využít jejich kožešina. To se jejich tělo má odvézt do spalovny, tak, jak je? :/

PETA fakt ztrácí zdravý rozum. A Camilla Britská to beztak udělala jen z "veřejného nátlaku" - umělá kožešina je ryze antiekologická a divil bych se, kdyby jí král, jakožto ekologicky založený, v soukromí nevynadal. :P
Odpovědět
EB

Emil Bernardy

15.9.2024 08:19 Reaguje na Anyr
Přítel a klient , chovatel ovcí má problém s likvidací rouna .
Druhý , také tak , řezník a chovatel skotu se nemůže zbavit hovězích kůží,nasolené čekají na svůj osud. BMW pod nátlakem ochranářů používá snad v luxusních vozech umělou náhradu ....
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

15.9.2024 08:45 Reaguje na Emil Bernardy
To polívání inkoustem a barvami dam v drahých kožešinách započalo někdy s hipíky, a zdůvodněním bylo, že "dnes jsou dostupné umělé náhražky". Takže plaveme v plastech a polykáme mikroplasty z textilií, koberců a záclon za mohutného aplausu uvědomělé mládeže...
Odpovědět
EB

Emil Bernardy

15.9.2024 09:48 Reaguje na Karel Zvářal
Otázkou je,zda částice umělých hmot jsou výzmamnější než přirozené částice prachu,hlína,plísně,pyly a bůhví co ještě.Najdeme všude všechno.A lid se musí strašit.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

15.9.2024 10:09 Reaguje na Emil Bernardy
Když zvíře spolkne hlínu, prach, vdechne pyl či plíseň s tím se organismy potkávaly od prvopočátku vývoje a poradí si s tím. Jak je to s mikro/plasty, netroufám si hodnotit.
Odpovědět
EB

Emil Bernardy

15.9.2024 10:20 Reaguje na Karel Zvářal
V chirurgii dnes používám výhradně až na jedinou výjimku umělé materiály.Ty rozdíl od přírodních nedráždí.....
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

15.9.2024 10:24 Reaguje na Emil Bernardy
Jako veterinář jistě víte, jaký je rozdíl, když zvíře spolkne org. materiál, nebo plastovou rukavici či víčko. V druhém případě je nutná operace, neb se jedná o ohrožení života.
Odpovědět
EB

Emil Bernardy

15.9.2024 10:39 Reaguje na Karel Zvářal
....no,poslal jsem na operaci koně,co měl nakonec v žaludku koženou rukavici.Samozřejmě jsem to nepoznal a po úspěšné operaci se hodně divil...jsem přesvědčen o relativní neškodnosti mikroplastů,které ostatně asi jsou z textilií a kompozitních materiálů,celuloza plus plast,než z PETflašek aj.Opravdu závažné jsou a byly akantozy a silikozy plic u horníků a pracovníků u drtiček kamene a farmářská plíce,plíseň z rostlin také nebude nic moc.Bez plastů se dnes lidská společnost neobejde.Nejde to.A závažnější rizika dříve či později řešíme,
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

15.9.2024 10:46 Reaguje na Emil Bernardy
Zase se míjíte spointou-/ Není cílem zakázat plasty, jen s nimi uvážlivě hospodařit. Pokud to jde, nahradit pl. obal papírovým, odpad nevozit loděmi na moře, ale pálit v místě. To by ovšem zabedněnci museli vidět dál, než na špičku nosu. Nechtějí ani spalovny, ani skládky. Tak ekonomika to vyřeší potichu a po svém... Aspoň novináři mají o čem psát je dokumentaristé co natáčet.
Odpovědět
EB

Emil Bernardy

15.9.2024 13:20 Reaguje na Karel Zvářal
Tak nějak to je.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

15.9.2024 19:27 Reaguje na Karel Zvářal
Přesně. Zhulenci a nedouci jako Greta určují co je správné.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

15.9.2024 19:25 Reaguje na Anyr
Omyl. Naopak vše co je eko a bio škodí přírodě. A pokud máte pochybnosti co škodí více, tak vězte že to ekologisti podporují.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

15.9.2024 20:13 Reaguje na Michal Ukropec
Co považuji za tragedii, že po generace šlechtěné merino se nevyplatí stříhat, cena vlny nezaplatí práci střihače. Kvalitní přírodní materiál na super svetry končí jako odpad. Jako lidstvo jsme totálně zblbli, raději budeme dýchat skelnou vatu, než izolovat hořlavou ovčí vlnou. Za všechno může Norma...
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

16.9.2024 05:49 Reaguje na Karel Zvářal
A já mám už podlikačky z merina vyhozené. Byly skvělé, ale už se roztrhaly. Ven už taky tolik nechodím. Stačí to v práci.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.9.2024 09:40 Reaguje na Karel Zvářal
Žádná Norma (co to je?), ale byznys, cena, kačáky. Prostě ten plast je řádově levnější, jak prosté milý Watsone.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

15.9.2024 09:22
O čem se bavíme? Wiki říká : (i když starší data) V celé Kanadě nyní žije 80 822 licencovaných lovců baribalů,.... Zhruba 19 tisíc baribalů bývalo každý rok mezi lety 1988 a 1992 zabito na území Spojených států, ...... Co to je 20 čepic?
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

16.9.2024 05:50 Reaguje na Slavomil Vinkler
Tady opět nejde o čepice, ale o ideologii.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.9.2024 09:42 Reaguje na Michal Ukropec
Nikoliv, jde jen o mediální bublinu, i novinář si musí vydělat na plat.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

17.9.2024 09:59 Reaguje na Pavel Hanzl
Samozřejmě, že to ideologie. Cena narostla kvůli inflaci, královská garda se odívá dle tradice. Kvůli aktivistům mají nosit bekovky?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.9.2024 09:39
To je zase zcela nesmyslný spor o ničem, odstřelený baribal využitý na čepici přece není nic proti ničemu. Pokud ta čepice vydrží řádově desetiletí, tak vůbec není o čem diskutovat, v nákladech na tu gardu je to velmi blízko nule.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist