https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/necekany-zdroj-mikrovlaken-z-odevu-ano-staci-jejich-noseni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nečekaný zdroj mikrovláken? Nošení oblečení

14.4.2020 01:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Mikroplasty a mikrovlákna jsou všude.  / Ilustrační foto
Mikroplasty a mikrovlákna jsou všude. / Ilustrační foto
Prosté nošení oděvů uvolňuje do okolí výrazně vyšší množství mikrovláken, než jeho praní. Takový je závěr studie technologů z univerzity v Plymouthu, kteří se zaměřili na environmentální dopady textilního průmyslu. Píše o tom Independent.
 

Mikroplasty a mikrovlákna jsou všude. Co chvíli nás nějaká studie obohatí o informaci, kolik takových mikročástic plave v pitné vodě z kohoutku či pivu nebo jak vysoká je jejich koncentrace v ovzduší. Poměrně velký prostor v této tématice byl vyhrazen diskuzím o škodlivosti praní prádla v pračce. Kromě čištění totiž tento proces zprostředkovával vymývání mikrovláken do odpadní vody a odtud pak kanalizací do čistíren odpadních vod, a následně i do řek a půdy.

Inženýři z univerzity v Plymouthu svou studií teď učinili celý problém s kontaminací životního prostředí ještě o něco složitější. Protože horší než oblečení prát, je ho vůbec nosit.

Může se zdát úsměvné, že když si inženýrka technologie přepere prádlo, je z toho hned vědecká studie. Doktorka Francesca De Falco se tím odradit nenechala. Jednoduše postupně na 40 °C přeprala svou blůzu a triko ze stoprocentního polyesteru, bavlněné tričko a nátělník a šaty (vyrobené ze směsi polyesteru a bavlny v poměru 1:1), zachytila odtékající vodu a vyhodnotila zastoupení koncentrace mikrovláken.

Zjistila, že při jednom praní se z každého kousku uvolnilo na gram váhy okolo 700-4000 jednotlivých mikrovláken. Až potud by to bylo jednoduché a odpovídalo by to tomu, co se o praní oděvů říká: že výrazně zvyšují koncentraci mikroskopického znečištění ve vodě.

Nebyli by to ale inženýři z Plymouthu, kdyby nezkusili i něco víc. Vytvořili naprosto sterilní laboratorní prostředí, ve kterém pak vybrané oděvy nosili. Zjistili, že se z textilií do okolního prostředí uvolnilo kolem 400 vláken na gram hmotnosti oděvu. Za pouhých dvacet minut. Nejvydatnějším zdrojem mikrovláken se stal nátělník, vyrobený ze směsi polyesteru a bavlny.

Roznásobením získaných dat pak badatelé dospěli k závěru, že každý člověk je v průměru schopen ročně uvolnit do životního prostředí kolem 300 milionů mikrovláken z oděvů, které pere. A bezmála 900 milionů vláken jen tím, že je nosí. Nošení oblečení je tedy pro životní prostředí větší zátěží, než jeho praní.

Francesca De Falco se do tohohle pokusu nepustila náhodou. Už delší dobu sledovala nesoulad mezi narůstajícím objemem mikrovláken v životním prostředí a čísly o tom, kolik by se do něj mělo dostávat mikrovláken z praček.

„Prosté nošení oděvů se stalo neprávem opomíjeným zdrojem znečištění. Plyne z toho zásadní informace pro udržitelný design oděvního průmyslu. Spousta lidí vidělo zdroj problémů v pračce, ale chyběl jim holistický pohled na věc. Není to jen o tom, co a jak perete, ale celkově o tom, co nosíte.“

Zajímavým zjištěním týmu De Falco je, že textilie s velmi kompaktní strukturou, tkané nebo s přízí ze zakroucených „nekonečných“ vláken uvolňují do svého okolí výrazně méně mikrovláken. Ať už při praní do vody, nebo při nošení do vzduchu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JM

Josef Mozek

14.4.2020 09:17
Na základě těchto výzkumů by se měl přehodnotit pohled na naturismus, povolit lidem, aby chodili po ulicích úplně nazí.
Odpovědět

Jan Šimůnek

14.4.2020 09:46
Že všude tam, kde chodí oblečení lidé, se vyskytuje textilní prach, ví každá hospodyně.
Odpovědět
MM

Milan Milan

14.4.2020 12:54
Žasnu. Zajímalo by mně kolik takový výzkum stojí a kdo jej financuje?
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

14.4.2020 19:53
To je objev skoro na Nobelovu cenu. Ta se také dává za ledacos (Obama, Jásir Arafat, atd.)
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist