https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/novelu-o-ochrane-zemedelskeho-pudniho-fondu-projedna-vlada
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vláda projedná novelu, která by měla ochránit nejkvalitnější zemědělskou půdu před zastavěním

9.10.2023 01:25 | PRAHA (ČTK)
Stavba, Ostrava
Stavba, Ostrava
Foto | Hugo Charvát / Ekolist.cz
Nejkvalitnější zemědělskou půdu by nově nemělo být možné využívat ke stavbě velkých logistických a nákupních center ani fotovoltaických elektráren. Vyplývá to z novely zákona o ochraně zemědělského půdního fondu, kterou se má ve středu zabývat vláda. Novela by měla přispět i k zavedením takzvané agrovoltaiky, její konkrétní podobu by měl upravovat prováděcí právní předpis, který vytvoří ministerstvo životního prostředí (MŽP) společně s ministerstvem zemědělství.
 

Produkčně nejkvalitnější zemědělská půda v Česku je zařazená do první a druhé třídy ochrany podle takzvané bonitované půdní ekologické jednotky. Právě na tomto typu půdy by na základě novely platil zákaz výstavby obchodních a logistických center s rozlohou nad jeden hektar a fotovoltaických elektráren. Zařízení na získávání solární energie by se na zemědělské půdě směla stavět jen jako agrovoltaická.

Pokud územní plán počítá do budoucna s využitím nejkvalitnější půdy například pro stavbu skladovacích hal, muselo by být stavební povolení na tento záměr vydané do pěti let od platnosti novely. Přechodné ustanovení má v této době umožnit odebrání půdy ze zemědělského půdního fondu. Po uplynutí lhůty už nemá být možné půdu první a druhé třídy pro tyto záměry z fondu odebrat, i kdyby byly pro účely obchodu nebo skladování určené v územním plánu.

Se zákazem výstavby velkých obchodních a logistických center nesouhlasí například ministerstvo pro místní rozvoj, podle kterého zákon nezohledňuje lokální specifika a omezoval by tak rozvoj obcí. Podle MŽP novela neomezuje stavbu menších prodejen či lokálních skladů. Vyplývá to z vypořádání připomínek k novele.

Agrovoltaika funguje jako fotovoltaika, pod kterou se běžně hospodaří. Konstrukce se solárními panely, pod kterými se nadále využívá zemědělská půda, by se mohly instalovat na stálých kulturách, tedy třeba nad vinicemi, chmelnicemi nebo ovocnými sady. Tam jsou plodiny více odolné vůči stínění a nejsou zapotřebí intenzivní zemědělské práce. V současné době se agrovoltaiky instalují například v Itálii a Německu.

Novela by zároveň nově definovala krajinné prvky, například skupiny dřevin, stromořadí nebo mokřad, jako součást zemědělské půdy, na které se nachází. Tím by se podle ministerstva chránila biodiverzita krajiny.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

9.10.2023 04:56
mají 30 let zpoždění. Jen nevím, jak to obkrouží liniové stavby.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

9.10.2023 05:37 Reaguje na Jaroslav Řezáč
1*
Odpovědět
ss

smějící se bestie

9.10.2023 05:38
A co takhle i před prodejem cizincům, co !
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

9.10.2023 08:05 Reaguje na smějící se bestie
Nemají nárok. Před prodejem občanům protektorům z únie nesmí.
Odpovědět
JO

Jarka O.

9.10.2023 10:03 Reaguje na smějící se bestie
1** . Dotaz: Bude v té novele zákaz výprodeje půdy do zahraničí tak jak to mají všechny rozvinuté západo- a severoevropské státy? To je základ.
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

9.10.2023 08:59
Jestli to vláda schválí, shodí to starostové v parlamentu. A kdyby to náhodou prošlo, shodí to po příštích volbách. Budou tvrdit, že to brání rozvoji obcí. Zemědělce bude kvůli obhospodařování (a dnes už vlastně jakémukoliv) buzerovat kde kdo, ale jak sáhnete na možnost půdu prodat developerovi, jde všechna starost o její kvalitu do kopru. Nevěřím, že tenhle zákaz přežije volební období.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

10.10.2023 06:47 Reaguje na Marcela Jezberová
V ČR je 397 obci s max. 100 obyvateli, obci do 499 obyvatel je 3700 z celkového 6250. Je jasný, že tolik pidi obci je zbytečný. Peníze by se měli utrácet tam, kde to dává smysl. V těchto to smysl nedává
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

10.10.2023 14:58 Reaguje na Marcela Jezberová
👍👍👍
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

9.10.2023 10:15
Pletu se, nebo to byli hlavně komouši a ČSSD, kdo chtěl někdy okolo roku 2010 aby si půdu mohly kupovat i firmy? :-)
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist