https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/obce-moznou-stavbu-dalsich-prehrad-vitaji-kvuli-suchu-i-zaplavam
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Obce možnou stavbu dalších přehrad vítají kvůli suchu i záplavám

2.7.2020 15:36 | PRAHA (ČTK)
Případné stavbě přehrad na zmíněných místech ale budou podle předchozích vyjádření ministerstev předcházet až desítky let příprav a schvalování projektů a stavebních prací. Ilustrační foto
Případné stavbě přehrad na zmíněných místech ale budou podle předchozích vyjádření ministerstev předcházet až desítky let příprav a schvalování projektů a stavebních prací. Ilustrační foto
Foto | Holland / Flickr.com
Obce možnou stavbu dalších přehrad na místech nově schválených státem většinou vítají. Doufají, že je přehrady ochrání před suchem a záplavami. Vyplývá to z ankety ČTK mezi obcemi, kde by nádrže mohly do budoucna vzniknout. Ministerstvo životního prostředí (MŽP) v úterý oznámilo, že schválilo dalších 11 území vyhrazených pro výstavbu vodních nádrží z 31 lokalit navržených kvůli boji se suchem ministerstvem zemědělství (MZe). Už dříve MŽP schválilo deset míst. Počet možných míst pro nové přehrady v takzvaném generelu lokalit pro akumulaci povrchových tak stoupne na 86.
 

MŽP nově dalo souhlas s vyhrazením lokalit Batelov, Blazice, Bělkovice, Ostružno, Tuřany, Chlum, Smilov, Albrechtice, Střížov, Hředle II a Chumava. V květnu schválilo lokality Kačenka, Vosovec, Zaječí, Brodce, Chotěbudice, Skřiváň, Rybník, Stěbořice, Nabdín a Stříbrný potok. Nejvíc ze schválených míst - pět - je na Vysočině. Na zmíněných místech se nebudou hned stavět přehrady, ale nesmí tam vzniknout jiné stavby, jako třeba silnice nebo průmyslové areály.

Zvažovaná stavba přehrady by mohla pomoci podzemním vodám, řekl ČTK starosta Blazic na Kroměřížsku Luboš Hradil (Blazice 2018). "Někteří lidé už nemají ve studních skoro nic. Kdyby se spodní voda zvedla, bylo by to ideální," řekl. Podobný názor má i starosta Tuřan na Chebsku František Andresík. "U nás je nedostatek vody velký problém. Lidé mají skoro prázdné studny a nekvalitní vodu. Přehrada by to snad pomohla vyřešit," řekl.

Obec Albrechtice na Orlickoústecku by stavbu přehrady uvítala i kvůli ochraně před záplavami. "Zlepšilo by nám to odtokové poměry obce. Už několik let usilujeme o to, aby tam byl alespoň suchý poldr. Větší část Albrechtic je v zátopovém území Moravské Sázavy," řekl ČTK starosta Jaroslav Novák. K možné stavbě má však výhrady státní Agentura ochrany přírody a krajiny kvůli zatopení míst s chráněnými rostlinami. Také třeba u Neumětel na Berounsku, kde by případná nádrž byla na toku Chumava, se v navrženém území vyskytují vzácné druhy. Starosta obce Luděk Kuniak (ČSSD) proto už dříve řekl, že je otázkou, zda se projekt vůbec může uskutečnit.

Starosta Stěbořic na Opavsku Roman Falhar uvedl, že zatím nemůže mluvit za všechny obyvatele obce, ale osobně s případnou výstavbou nádrže nemá problém. Nacházela by se v lokalitě, kde jsou nyní rybníky, a velikostně by odpovídala jednomu z větších rybníků.

Možnou stavbu nových přehrad opakovaně kritizují ekologické organizace, protože to podle nich není efektivní způsob boje se suchem ani povodněmi. Jan Skalík z Hnutí Duha ČTK řekl, že účinnější by byla opatření blízká přírodě. Ekologové prosazují například vytváření remízků či mezí. MŽP dnes zdůraznilo, že bude dál podporovat obnovu mokřadů a přirozených koryt řek.

Případné stavbě přehrad na zmíněných místech ale budou podle předchozích vyjádření ministerstev předcházet až desítky let příprav a schvalování projektů a stavebních prací. "I pokud rozhodnutí o stavbě padne, možná se toho ani někteří z nás nedožijí," uvedl starosta Blazic Hradil.

Stát se nyní zabývá stavbou šesti přehrad - Senomat, Šanova a Kryr ve středních Čechách a na Ústecku, dále Nových Heřminov na Bruntálsku, Vlachovic ve Zlínském kraji a Skaličky na Bečvě, která je na hranici Olomouckého a Zlínského kraje.

ver red dr


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LK

Lukáš Kašpárek

3.7.2020 08:07
To je zase pěkná snůška blábolů a naivity některých starostů..... JAK JEDNODUŠE SE SEBOU NACHAJÍ MANIPULOVAT A OBLBOVAT SE!

"Zvažovaná stavba přehrady by mohla pomoci podzemním vodám, řekl ČTK starosta Blazic na Kroměřížsku Luboš Hradil (Blazice 2018). "Někteří lidé už nemají ve studních skoro nic. Kdyby se spodní voda zvedla, bylo by to ideální," řekl. Podobný názor má i starosta Tuřan na Chebsku František Andresík. "U nás je nedostatek vody velký problém. Lidé mají skoro prázdné studny a nekvalitní vodu. Přehrada by to snad pomohla vyřešit," řekl."

VODNÍ DÍLA AŽ NA VÝJIMKY SPODNÍ VODU NAOPAK BEROU A TO HLAVNĚ POD NÍM.... ČEKAT OD PŘEHRADY, ŽE NAPOJÍ SPODNÍ VODY JE BLÁZNIVOST A HLOUPOST NEJHRUBŠÍHO ZRNA!

Jinak co zatím vím, tak si na přístup MZe stěžují v mnoha dotčených obcích a například po povodních na Olomoucku tyto manipulace MZe starostové poškozených obcí odmítli s tím, že mají jiný přístup a chtějí řešit příčinu a ne nechat si stavět betonová díla za barákem a nechat tím zničit své okolí....
Odpovědět
SC

Stanislav Chytrý

5.7.2020 19:53
Skvělá zpráva, že starostové mají natolik rozumu, že podporují přehrady. Jednak zadrží vodu v případě přívalových deštů a hlavně ji zadrží na dobu, kdy ta voda bude skutečně potřeba. Takto nám voda zbůhdarma odtéká do zahraničí, stejně jako zisky z ní.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist