https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ochranci-prirody-kritizuji-vyjimky-na-zasah-vuci-kurovci-v-jeseniku.a-zadaji-vyhlaseni-narodniho-parku-jeseniky?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ochránci přírody kritizují výjimky na zásah vůči kůrovci v Jeseníkách. A žádají vyhlášení Národního parku Jeseníky

20.7.2021 15:37 | PRAHA (ČTK)
Kácení kůrovcem napadených stromů na prudkých svazích Velké Jezerné.
Kácení kůrovcem napadených stromů na prudkých svazích Velké Jezerné.
Zdroj | archiv Společnosti přátel Jeseníků
Ekologické organizace napadly výjimky vydané Správou CHKO Jeseníky, které umožňují i kácení kůrovcem napadených stromů v nejcennějších lokalitách národních přírodních rezervací Jeseníků. Podle aktivistů správa při řešení kůrovcové kalamity selhává a je vstřícná k zájmům lesníků a těžařů, tvrdí navíc, že všechna její rozhodnutí jsou v rozporu s metodikou ministerstva životního prostředí. Informoval o tom dnes předseda Společnosti přátel Jeseníků Ondřej Bačík. Vedení správy kritiku odmítá a uvádí, že jsou při zásazích vůči kůrovci maximálně zohledněny zájmy přírody. Výjimky jsou nyní v odvolacím řízení.
reklama

 

Výjimky napadla Společnost přátel Jeseníků a Hnutí DUHA Jeseníky. "V průběhu dubna až června 2021 vydala Správa CHKO Jeseníky sérii rozhodnutí, ve kterých povoluje výjimky na provádění tzv. intenzivních technologií za účelem asanace kůrovci napadených stromů na velké části území Národní přírodní rezervace Praděd, Králický Sněžník, Rejvíz a Šerák-Keprník. V praxi tak správa umožnila nejen odkorňování kůrovcem napadených stromů nastojato, ale také destruktivní metody asanace formou kácení stromů, jejich odvětvení, manipulace a odkornění," uvedli zástupci organizací v tiskové zprávě.

Kůrovcová těžba v Divoké Desné na masivu Hřbety.
Kůrovcová těžba v Divoké Desné na masivu Hřbety.
Zdroj | archiv Společnosti přátel Jeseníků

Podle vedoucího Správy CHKO Jeseníky Petra Šaje byly však při přípravě rozhodnutí k zasahování proti kůrovci v nejcennějších částech Jeseníků v maximální míře zohledněny zájmy ochrany přírody. Podmínky jsou nastaveny podle metodiky ministerstva životního prostředí, řekl dnes ČTK Šaj. "Částečnou asanaci kůrovce chce Agentura ochrany přírody a krajiny ČR za stanovených podmínek umožnit především proto, aby se případný rozpad lesů co nejvíce zpomalil. Každá rezervace je na základě místních znalostí rozdělena na pásma A, B, C a v nich je následně nastaven diferencovaný přístup k asanaci kůrovcem napadených stromů," řekl Šaj.

Ekologické organizace poukazují na to, že v cenných pásmech správa svými výjimkami umožnila i použití jedovatých chemických postřiků na pokácené stromy. Podle Šaje je však asanace chemií výjimečně umožněna za přísných podmínek. "Týká se spíše jednotlivých stromů z důvodu ponechání v kůře. Samozřejmostí je ponechání veškeré dřevní hmoty k zetlení na místě," doplnil vedoucí správy.

Kůrovcová ohniska v hospodářských lesích nedaleko NPR Praděd na Rýmařovsku.
Kůrovcová ohniska v hospodářských lesích nedaleko NPR Praděd na Rýmařovsku.
Zdroj | archiv Společnosti přátel Jeseníků

Za ekologické organizace se postavil i vedoucí katedry ekologie lesa Fakulty lesnicko-dřevařské České zemědělské univerzity Miroslav Svoboda, který poukázal na to, že Národní přírodní rezervace (NPR) představují v ČR nejvyšší stupeň ochrany přírody. "Jejich celková rozloha je méně než 0,5 % rozlohy ČR. Z tohoto důvody by jakékoliv destruktivní zásahy měly být v těchto lokalitách vyloučeny. V souvislosti s kůrovcovou kalamitou je celá řada NPR v ČR ohrožena destruktivními zásahy. Podobně jako v případě jiných NPR, i v Jeseníkách hrozí v rámci povolených zásahů proti kůrovci s použitím intenzivních technologií nevratné poškození přírody," uvedl Svoboda.

Ekologické organizace se proti všem rozhodnutím Správy CHKO Jeseníky odvolaly a požadují po ministerstvu životního prostředí neodkladné zrušení všech výjimek. "Situace je opravdu vážná. Žádáme proto Ministerstvo životního prostředí, aby obnovilo přípravné práce k postupnému vyhlášení Národního parku Jeseníky a do budoucna tak zajistilo důstojnou a trvalou ochranu nejcennější přírody na Moravě,“ říká Ondřej Bačík.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (24)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RJ

Robert Jirman

20.7.2021 16:47
když vidím tu trapnou diskuzi o vyhlášení NP Křivoklátsko (snad 80km2)tak NP Jeseníky je utopie. Osobně si myslím, že má smysl vyhlašovat NP jen na území bez trvalého osídlení lidí=zárodek budoucích třecích ploch. Bývalé vojenské prostory se zachovalou přírodou k tomu vybízejí (Boletice atd), ale tam jsou zase obrovské tlaky od krajů, obcí atd na turistické využití, rozuměj dojení všech možných dotací.
Odpovědět
OB

Ondřej Bačík

20.7.2021 17:04 Reaguje na Robert Jirman
Zdravím vás. Návrh NP Jeseníky už byl kvalitně připraven, celé území je mimo obce. Byl by to jediný NP v ČR mimo obydlené území. Více o tom zde:
https://www.npjeseniky.info/narodni-park-jeseniky/zakladni-informace/
Odpovědět
RJ

Robert Jirman

20.7.2021 17:13 Reaguje na Ondřej Bačík
rád si přečtu díky
Odpovědět

Jirka Černý

20.7.2021 17:13 Reaguje na Robert Jirman
NP Křivoklátsko až na vyjímky nikdo z místních nechce ani náhodou, dnes jsem četl v nějakých novinách názory starostů kterých se to má týkat a žádné nadšení to nebylo.
Odpovědět
RJ

Robert Jirman

20.7.2021 17:22 Reaguje na Jirka Černý
rozhodně neplatí, že to NIKDO až na vyjímky z místních nechce. Zatímco na západě je trendem ponechávat přírodě aspoň drobky z našeho stolu, u nás se většinou vedou ubohé diskuze typu paní Vopičková už by nemohla chodit na houby a pan Vopička by v zimě zmrznul, protože mu Park nedá dřevo. Co se týče NP Křivoklátsko vyhlásil bych ho i přes remcání nějakých starostů. Jsem přesvědčen, že další generace co přijdou po nás budou mít v tomto ohledu méně zpátečnické pohledy a zachovalou přírodu budou považovat za velký benefit. Ale to je jen můj názor nikomu jej nevnucuji
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

20.7.2021 18:24 Reaguje na Robert Jirman
Tak vnucujete - ten park, nejen nazor - nebo nevnucejete?

Koukl jsem na tu informaci na webu a rozesmaly mne mnohe "gumove" formulace

Likvidace kamzíka horského se nechystá, může zde žít i po vyhlášení NPJ. Zákon o ochraně přírody umožňuje existenci nepůvodních druhů na území NP, zakazuje pouze jejich záměrné rozšiřování. Ochranné podmínky jsou navíc zcela stejné v NP i v CHKO (viz § 16 a § 26 zákona o ochraně přírody). Bude ovšem nutné udržovat počet kamzíků na únosné míře a omezit škody ve vzácných lokalitách (Velký a Malý kotel, Sněžná kotlina) 4. Jaká jsou rizika, popř. negativa vzniku NPJ?
Riziko opakování Šumavy, tzn. kůrovcové kalamity?: v ČR jsou 4 národní parky. K problémům s kůrovcem došlo pouze na menšině plochy NP Šumava. V ostatních parcích tyto problémy nejsou. NP Jeseníky je navržen jinak než NP Šumava a proto je riziko přemnožení kůrovce maximálně omezeno. Tzv. bezzásahová území, kde člověk nezasahuje, jsou navržena na menšině plochy NPJ a v lokalitách, kde kůrovec není problém (vysoké nadmořské výšky, listnaté a kvalitní lesy). Na většině území NPJ se tedy bude zasahovat proti kůrovci a podél celé hranice NPJ je navrženo nárazníkové pásmo (v případě potřeby aktivní opatření proti kůrovci).
Změna mysliveckého hospodaření: na území NP bude i nadále myslivost vykonávána,
toto hospodaření ovšem přejde pod správu NP. V NParcích je ale běžnou praxí to, že místní myslivecká sdružení po dohodě s NP na myslivosti spolupracují. Cílem myslivosti v NP je dosažení rovnováhy mezi zvěří a přírodou, aby se minimalizovaly škody zvěří při obnově lesa. Cílem je také zajištění přirozeného zastoupení pohlaví a věkového složení zvěře, kdy je např. omezen lov starších jelenů. Komerční lov je na území NP zakázán...


Me tohle prijde smesne, vyhlasit "divocinu s nejvyssim stupnem ochrany" a pak se starat, aby mezi jeleny byl spravny pomer samecku a samic a zadne prestarle kusy. Aby klec neprerustala uzemi, kde ji chceme mit a kde jsme ji pod zaminkou, ke ktere uz se dnes nehlasime kdysi velkplosne nasazeli. Atd. Rozumel bych prisnemu zakazu nekterych cinnosti v oblasti, ktera je zvlast pozoruhodna a unikatni a duraznym trestum za jejich nedodrzovani - ale tohle hrani si na "prirodni rovnovahu" udrzovanou ovsemze pod kuratelou uredniku pod horami mi prijde ponekud smesne

Znam dobre jednu prosperujici vesnici s limi, kteri jsou opravdovymi patrioty sveho krasneho kraje jak pred lety bojovali, aby je urednik nevtelil do rozsireni CHKO Cesky raj. Je fakt ze to nasilne privteleni nakonec jistou vyhodu melo. Snaha zahranicniho investora otevrit tam velky vapencovy lom narazila na daleko vetsi administrativni prekazky, nez par kilometru otevreni velkeho cedicoveho lomu v nemene pekne krajine
Odpovědět
JO

Jarka O.

20.7.2021 18:46 Reaguje na Miloš Zahradník
A povedlo se cizákovi ten lom otevřít nebo ne? O tom to je, o ochraně krajiny pred takovými. CHKO Jeseníky by mělo stačit, jestli se dodržují zákony, jaký vliv bude mít nový stavební zákon na CHKO, nevím, doufám, že ne snížení ochrany před developery a hlavně cizinci. Taky doufám, že ať je status území jakýkoliv, likvidace kurovce bude vždy priorita, která administrativní hranice smí a musi překročit. Chtělo by to epidemiologicky zákon pro kurovec a podobně skudce:-).
Odpovědět
JO

Jarka O.

20.7.2021 18:47 Reaguje na Jarka O.
...kůrovce a podobné škůdce...:-)
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

20.7.2021 19:01 Reaguje na Jarka O.
Nepovedlo. Zatim. Ale ten cedic se mohutne tezi. Na druhe strane asi vsichni chapou, ze vapeneci i cedic jsou potreba. Plus za 100 let az zbude velka jama bude to spis dalsi zpestreni pozoruhiodne krajiny. Jenze mezi tim nekdo musi 100 let snaset napriklad provoz tezkych nakladaku jedoucich tesne vedle jeho domu u silnice

Ani ja si samozrejme nepreju obnoveni tezby uranu pod Zlatym navrsim a aresnovych rud v Obrim dole. Na druhe strane urcovat, co presne smi rust na "hercynske pousti" hrebenu Krkonos a Jeseniku mi prijde prehnane. Mnoho zmen je take vratnych - staci podivat se na snimky stejne krajiny po 100 letech a branit durazne by se melo hlavne tem nevratnym. Napriklad autum na Lucni boude. To uz by byla rozumnejsi lanovka z Pece nahoru. Okruzni jizda lanovkou je ten nejsetrnejsi zpusob, jak ukazat velkemu poctu navstevniku krasy daneho uzemi bez jeho devastace, a proud aut (z nichz kazde ma nejake povoleni pokud uz primo nepatri do bohateho vozoveho parku prislusne Spravy NP) u kaplicky na Lucni hore - to uz je zretelne neprimerena vec v "narodnim parku"
lanovka by vadila min... Z lanovky se aspon muzete nerusen kochat prirodou kolem zatimco v aute byste meli hlavne dbat bezpecnosti provozu
Odpovědět
JO

Jarka O.

20.7.2021 19:13 Reaguje na Miloš Zahradník
Proti těžbě nejsem, dokonce ani uranu za urcitych podminek, ale cizinci často nedodržují české zákony a likvidují krajinu nadměrně. Krkonošsky národní disneyland radši moc nenavštěvuju. Ale nějaká lanovka jako ta, co navrhujete, proč ne. Viděla jsem na Kavkaze lanovku dlouhou 5 km stavěnou za sociku Rakušany. Lidi v ní byli vyvážení do lyžařského střediska místo ježdění auty po jejich šílených silnicích. Správa NP vystavbe té lanovky brání nebo to je zatím jen Vás nápad?
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

20.7.2021 21:03 Reaguje na Jarka O.
Lanovku pro lyzare chteli do sedla nad Lucni bopudou postavit uz v polovine 60. let - tehda ve snaze mit i v Krkonosich sjezdovku olympijskych parametru :) Mezi nami
takovahle sedacja + promenada stovek turistu do lidojemu Lucni boudy a zpet - co by na tom bylo spatneho? (V nahle zhorsenem pocasi nouzovy nocleh ve dvorane Lucni boudy.) Lepsi nez ten proud aut s povolenim jezdit nahoru... Ani ja samozrejme nejsem proti tezbe uranu ale zrovna nekde ns Medvedine by se mi to asi taky moc nelibilo :)
Odpovědět
JO

Jarka O.

20.7.2021 21:27 Reaguje na Miloš Zahradník
Aha. Dobrý nápad. Ale to zas bude u ekologů pozdvižení ;-).
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

20.7.2021 18:46 Reaguje na Miloš Zahradník
Na zaklade sveho nazoru narizuji...

Svuj nazor nikomu nevnucuji, ale to narizeni bude zavazne! a jeho poruseni bude durazne trestano

Jsem pritom presvedcen, ze dalsi generace, co prijde po Vas bude mene zpatecnicka a uvedomi si velke benefity, ktere z meho narizeni pro ni v budoucnosti vyplynou

Zkarikoval jsem to spravne? ;)

Jeste oprava posledni vety predchoziho prispevku: o pak kilometru dale, jiz mimo CHKO...


Odpovědět
MU

Michal Ukropec

20.7.2021 19:18 Reaguje na Miloš Zahradník
Tak jsem byl vloni na Šumavě v říji. Bylo tam tolik jelenů jak na Husově náměstí u nás v Táboře.
Odpovědět

Jirka Černý

20.7.2021 18:49 Reaguje na Robert Jirman
Rozhodně to platí, místní si svého kraje váží a ochrana v podobě CHKO je dostatečná. A nevím proč by do toho měl někdo z venku zasahovat, o moresy salónních ekologů holt není zájem tak se snaží prosazovat kde to jde. Pro ekology a památkáře platí staré známé "co peklo schvátí to nenavrátí" takže je největší opatrnost na místě.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

20.7.2021 19:15 Reaguje na Robert Jirman
Vyhlásit N.P. = chránit brouka, a vyhladit kamzíka. A nebo obráceně. Vyhladit ekologisty, a zachráníme Jeseníky.
Odpovědět
LU

Lucie Uhrová

20.7.2021 19:39 Reaguje na Michal Ukropec
Vy jste se hodně zasekl v době minulé co? I bez NP kůrovec zlikvidoval velkou část Jeseníků. Evidentně nemáte o problémech v CHKO Jeseniky ani ponětí.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

21.7.2021 08:49 Reaguje na Lucie Uhrová
Čtu ekolist. Za vše můžou přemnožení zajíci a jeleni. Kůrovec je architekt lesa, a do přírody patří. Nedávno bylo výročí blokády Šumavy. Vy si nic nepamatujete?
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

20.7.2021 21:05 Reaguje na Robert Jirman
se domnívám, že Křivoklátsko má hodnotu také historicko-kulturní. Vyhlašovat NP na šestině CHKO je málo.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

20.7.2021 20:43
Vyhlášení NP kdekoli se v reálné situaci nic nezmění, spíše zhorší. Vezmu-li Šumavu před a po vyhlášení NP ,kdy uplynula jistá doba, tak je na tom Šumava hůře.
Vinu nesou politici, kteří do funkcí dosazovali ředitele podle toho, kdo zrovna vyhrál volby. A následovalo divadlo "od zdi ke zdi".

Vůbec jsem přesvědčený, že ochrana krajiny a přírody v ČR systémově selhává a stálo by za důkladnou analýzu proč.
/ poslední excesy - vytrávená Bečva, stavba rozhledny na Králickém Sněžníku, boj-neboj s kůrovcem , kauza Moravská Amazonie , tristní stav zemědělské půdy, téměř zlikvidovaná říční krajina, megalomanie DOL atd.atd./

Prostě jsme to podělali a v souvislosti s novým stavebním zákonem a účelovým a vědomým potlačením práv ekologických spolků (ostudný Nález Ústavního soudu/ na základě lobbistických tlaků je mi z toho doslova k zblití.
Odpovědět
Sl

Slovan

20.7.2021 23:34 Reaguje na Miroslav Vinkler
V čem je na tom Šumava po vyhlášení NP hůře než před jejím vyhlášením? A vynechte fakt, že to dříve bylo z nemalé části zakázané území (= minimum turistů)? Otázka spíše je, jak by po otevření dnes Šumava bez Národního parku vypadala. A já si jsem jistý, že by v lepším stavu nebyla.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

21.7.2021 07:41
Vyhlášení NP Jeseníky by zcela jistě vedlo k větší ochraně území. O tom nemůže být při faktické diskusi sporu.... NP má totiž oproti CHKO mnohem více pravomocí v ochraně ŽP, nepodléhá loutkové AOPK a také je v NP mnohem větší důraz na reálnou ochranu přírody daného území přímo ze zákona. Pro NP je reálná ochrana území prioritou. Pro současnou CHKOJ prakticky spíše překážkou v destrukci území.

V Jeseníkách jsou hlavní jiné zájmy než ochrana těchto jedinečných a přírodně stále ještě bohatých hor... je to hřiště těžařů a různých individuí, která svým sebestředným a bezohledným zájmem o zisk (většinou spojeným s turismem a lyžováním) klidně dané území zničí. Všem těmto způsobům ničení a destrukci celého území současná správa CHKOJ a celé AOPK jen nečině přihlíží a jediné co umí je udělovat výjimky z ochrany přírody v Jeseníkách "na objednávku".....

Při současném stavu věcí (formě "ochrany") REÁLNĚ Jeseníky svou přírodní hodnotu každým dnem ztrácí.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

21.7.2021 08:54 Reaguje na Lukáš Kašpárek

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
RP

Radim Polášek

27.7.2021 07:05
Já myslím, že vznik NP Jeseníky by bylo na škodu.
Stačí se podívat na Šumavu, jak tam zelení aktivisté skrz kůrovce zničili tamější lesy včetně těch pár hektarů zbytků původních smrkových lesů. A teď by rádi uchystali stejný osud zbytků těch smrkových lesů, které až dosud přežily řádění kůrovce v Jeseníkách.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist