https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ochranci-zvelebuji-prirodni-pamatku-stonac-na-kromerizsku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ochránci zvelebují přírodní památku Stonáč na Kroměřížsku

14.1.2019 17:17 | KROMĚŘÍŽ (ČTK)
Přírodní památka Stonáč chrání zbytky původních slepých ramen řeky Moravy.
Přírodní památka Stonáč chrání zbytky původních slepých ramen řeky Moravy.
Foto | Palickap / Wikimedia Commons
Agentura ochrany přírody a krajiny ČR zvelebuje přírodní památku Stonáč v Bílanech, místní části Kroměříže. Stavbaři v těchto dnech pracují na rekonstrukci nádrže, zdevastované hráze a rybníčků. V tiskové zprávě to dnes uvedl mluvčí kroměřížské radnice Jan Vondrášek.
 

Podle vedoucí radničního odboru životního prostředí Boženy Ševčíkové budou odtěženy sedimenty, prohloubeny tůně a obnoveny hráze. Práce by měly skončit nejpozději v březnu letošního roku.

Přírodní památka Stonáč chrání zbytky původních slepých ramen řeky Moravy a je zároveň evropsky významnou lokalitou, ve které žije například chráněná kuňka ohnivá. V horní polovině Stonáče byly tři vodní plochy, které měly charakter rybníků, a dále jsou zde pozůstatky původních hanáckých tůní s typickými mokřadními společenstvy. "Tři původní rybníčky mají dnes zachovalé, ale jen omezeně funkční hráze s objekty pro převádění velké vody," uvedla Ševčíková.

Ze stop na březích a na kořenech stromů rostoucích přímo v břehové linii je podle ní patrné, že původní hloubka vody v rybníčcích činila 80 až 100 centimetrů. "Dnes jsou ale téměř zanesené sedimenty a po obou stranách jsou zarostlé náletovými keři a stromy, některé vzrostlé stromy usychají a v korytě Stonáče leží napříč zbytky kmenů a větví. Původní vodní plochy jsou vzrostlou vegetací velmi zastíněné," doplnila Ševčíková.

Agentura ochrany přírody a krajiny ČR uvede rybníčky do původního stavu. Podle místostarosty Víta Peštuky (TOP 09, zvolen za Zdravé Kroměřížsko) budou navíc vyhloubeny další tůně. "(práce) Zlepší celkový stav přírodní památky a přispějí k obnově a k udržení cenného mokřadního biotopu pro řadu chráněných druhů," uvedl Peštuka.

Stonáč byl vyhlášen přírodní památkou výnosem ministerstva kultury už v roce 1955. Celková výměra památky nacházející se v nivě stejnojmenného potoka činí necelých pět hektarů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist