https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/odstavka-prumyslu-a-prepravy-zpusobena-koronavirem-zachrani-miliony-lidskych-zivotu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Odstávka průmyslu a přepravy způsobená koronavirem zachrání miliony lidských životů Video

16.3.2020 01:56 | PRAHA (Ekolist.cz)
Razantní opatření, určená ve světě k omezení přenosu momentálně pandemického viru, mají řadu vedlejších efektů. Omezení letecké a hromadné přepravy či přeshraničního pohybu osob, zrovna tak jako odstávky v průmyslové výrobě, například snižují znečištění ovzduší. A tímto způsobem paradoxně šířící se infekce zachrání víc lidských životů, než kolik jich nejspíš zmaří.  / Ilustrační foto
Razantní opatření, určená ve světě k omezení přenosu momentálně pandemického viru, mají řadu vedlejších efektů. Omezení letecké a hromadné přepravy či přeshraničního pohybu osob, zrovna tak jako odstávky v průmyslové výrobě, například snižují znečištění ovzduší. A tímto způsobem paradoxně šířící se infekce zachrání víc lidských životů, než kolik jich nejspíš zmaří. / Ilustrační foto
Razantní opatření, určená ve světě k omezení přenosu momentálně pandemického viru, mají řadu vedlejších efektů. Omezení letecké a hromadné přepravy či přeshraničního pohybu osob, zrovna tak jako odstávky v průmyslové výrobě, například snižují znečištění ovzduší. A tímto způsobem paradoxně šířící se infekce zachrání víc lidských životů, než kolik jich nejspíš zmaří. Píše o tom Forbes.
 

Atmosférické znečištění si prý ročně vyžádá 48 000 lidských životů ve Francii, kolem 100 000 ve Spojených státech amerických a více než milion v Číně. Tvrdí to Světová zdravotnická organizace (WHO), která vyčísluje počet lidských obětí znečištěného ovzduší na celém světě na 7 milionů ročně. „Takže ač se to může zdát zvráceně podivné, v souvislosti se smrtící bilancí koronaviru jsme vlastně na konci dne a v lidských životech v plusu,“ říká François Gemenne, ředitel francouzské Université de Liège, institutu zabývajícího se studiem interakcí mezi změnami životního prostředí, politikou a lidskou migrací.

Stávající odhady možného počtu obětí koronaviru zůstávají do značné míry předmětem dohadů. „Asi nejdramatičtější předpovědi a projekce, které dosud byly zveřejněny, a to mimochodem příliš spěšně na to, aby mohly být ověřeny, hovoří o milionech,“ říká Gemenne. „Bavíme se tu ale o totálním celosvětovém součtu obětí, nikoliv o roční bilanci.“ Sám se přiklání k mnohem střízlivějším a nižším cifrám, které se blíží maximu chřipkové pandemie z roku 1957. Nezní to zrovna optimisticky, ale jeho první tvrzení stále platí: „Snížení znečištění ovzduší a zpomalení globální ekonomiky, stejně jako zvolnění tempa uvolňování skleníkových plynů, zachrání víc životů, než kolik si jich vezme koronavirus.“

Gemenne nabízí neotřelý pohled na věc, který rozšiřuje o zajímavou myšlenku. „Přijde mi, že žijeme ve fascinující době. Přesto nechápu, jak rychle se hotovíme k poměrně drastickým opatřením, zamezujícím šíření relativně málo letálního viru a přitom nejsme schopni stejně rozhodně zareagovat tváří v tvář mnohem smrtelnější hrozbě atmosférického znečištění. Co je vlastně na koronaviru tak zvláštního, že jsme schopni kvůli němu odstavit a zpomalit celý svět?“


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (33)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Katka Pazderů

Katka Pazderů

16.3.2020 06:30
Jsem ráda, že to, co jsem zde psala 12.3. a na Blistech už 27.2., potvrzují i jiní autoři. Prostě je to příležitost ke změnám v naší společnosti. Uvidíme, co si z toho vezme náš stát.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.3.2020 08:24 Reaguje na Katka Pazderů
Myslím, že to dopadne jak dycky.
Ekonomický propad bude velmi citelný a nastal by i bez této epidemie, sice menší, ale bude kompletně sveden a epidermii.
Bude na ni svedeno úplně všechno, neexistujíci důchodový systém, neopravenou D1 a ostaní silnice, neschopnost dodržet klimatické dohody, neschopnost vyšetřit čapák a další tunely soudruha nejvyššího, obrovský nárůst státního dluhu, krizi (možná i kolaps) zdravotnictví atd.atd. atd. atd. A v tom bude dominovat postava soudruha nejvyššího jako zachránce národa.
Prostě dobře už bylo.
Odpovědět
ig

16.3.2020 09:05 Reaguje na Katka Pazderů
Změny nenastanou, jak skončí krize, vše se vrátí k normálu. K trvalým změnám myšlení ve společnosti již několikrát došlo, ale nikdy to nebylo tak, že si "nějaký stát něco z něčeho vzal", to skončilo leda průserem, ale technologickým rozvojem a odezvou společnosti na nové příležitosti.
Odpovědět
ČM

Čech M.

16.3.2020 11:15 Reaguje na Katka Pazderů
Jediná změna bude ve skladu státních hmotných rezerv, kde se vymění kovy za roušky a respirátory.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

16.3.2020 11:24 Reaguje na Katka Pazderů
Příležitost ke změnám? Tak se podívejte - díky tomu, že produkujeme teplárenský popílek, vytváříme hnízdiště pro chráněnou břehuli říční. To chce ohrozit tohoto ptáka, kterému už tak hrozí vyhynutí?
http://www.enviweb.cz/43739
Odpovědět

Jan Šimůnek

16.3.2020 06:35
Výpočty, které cituje Forbes, byly opakovaně zpochybněny. O tak velké počty lidí, jejichž úmrtí by se dala dát do souvislosti s průmyslem a dopravou, se rozhodně nejedná.
Druhou věcí je, že ty "ušetřené" životy se rekrutují zejména z populace nad 65 let, tedy toho populačního segmentu, v němž si coronavirus vybírá nejvíce obětí.

A pokud jsme u těch výpočtů: Omezení letecké dopravy (která na obloze vytváří kondenzační pruhy, a tím stíní zemský povrch) by mělo o něco zvýšit riziko rakoviny kůže, před níž nás oblačnost trochu chrání.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

16.3.2020 07:06
A když si nechám vypíchnout obě oči, tak nedostanu šedý zákal.
Odpovědět

Pavla Žídková

20.3.2020 12:25 Reaguje na Richard Vacek
Asi tak nějak to je, to říkáte. Vidíme to i dnes, že uskrovnit se a udělat aspoň malinký díl pro řešení této situace spousta lidí nehodlá. A moc by mě překvapilo, kdyby se najednou všichni probudili, přestali kupovat blbosti, zdravě a jednoduše se stravovali, nejezdili autem, doma svítili svíčkami a zahodili telefony, o varných konvicích nemluvě... Jestlipak všichni ti, kteří horují pro zastavení letů, omezení emisí všeho atd., žijí jako poustevníci v lesní zemljance?
Odpovědět
ig

16.3.2020 09:02
Zajímavý pohled, přiznám se, že takhle jsem o tom neuvažoval. Při tom v dějinách jsou podobné případy, jako třeba svržení bomb na Hirošimu a Nagasaki, které ušetřilo podle odhadů životy jednoho miliónu Japonců, o Američanech nemluvě.
Odpovědět
Radomír  Dohnal

Radomír Dohnal

16.3.2020 09:07 Reaguje na
Uctivě zdravím. Myslím, že vždycky je to o úhlu pohledu, a o jistém časovém odstupu hodnocení událostí. Zrovna včera jsem se upřímně pobavil při zprávě, že ropná havárie BP Deepwater Horizon přispěla k tomu, že v rámci toho všeobecného zájmu o záchranu fauny v zálivu bylo popsáno 86 nových druhů. Nic to nemění na tom, že bych klima raději chránil (a nové druhy objevoval) jinak. :)
Odpovědět
ig

16.3.2020 09:23 Reaguje na Radomír Dohnal
Souhlasím, ale když ty paradoxy bývají tak zajímavé :-)
Odpovědět
ČM

Čech M.

16.3.2020 11:13 Reaguje na
Někdo spočítal, že ve Wu Chanu virus ušetřil víc životů, které by si vzaly nehody v továrnách , na stavbách a na silnicích, než těch co na tuhle nemoc zemřelo.
Odpovědět

Jan Šimůnek

16.3.2020 16:24 Reaguje na Radomír Dohnal
Černobyl zachránil životy asi až několika stovek dětí v Česku, které by jinak zemřely na aflatoxiny v sušeném mléce.
Odpovědět

Jan Šimůnek

16.3.2020 16:22 Reaguje na
Skoro milion by zahynulo Američanů. Japonců (vojáků) by zahynulo cca desetkrát tolik a pokud by došlo k organizování masových sebevražd civilního obyvatelstva (jako na Iwodžimě), šlo by to ještě o řád nahoru. Další Japonci by zahynuli hladem a dalším strádáním (doporučuji japonské anime "Hrob světlušek", které popisuje podmínky života civilního obyvatelstva v Japonsku na konci války).
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

16.3.2020 21:26 Reaguje na Jan Šimůnek
Kdyby byly v ...... ryby ...
Odpovědět

Jan Šimůnek

18.3.2020 08:18 Reaguje na Jiří Daneš
Američané to měli spočítané na základě rozborů ztrát při vyloďovacích operacích v Tichomoří a při vylodění v Normandii. A měli na to připraveny tomu odpovídající prostředky.
Ty japonské ztráty jsou opravdu jen odhad, ale opět vychází z toho, co se dělo při vyloďování US vojsk na tichomořské ostrovy a zejména na Iwodžimě, kde byla početná civilní japonská populace. Jinde byli jako civilisté spíš čínští a korejští otroci, kteří US vojáky vítali jako osvoboditele.
Odpovědět

Jan Šimůnek

18.3.2020 08:18 Reaguje na Jiří Daneš
Rozhodně jsou tyhle prognózy věrohodnější než blábolení klimaalarmistů.
Odpovědět

Pavla Žídková

20.3.2020 12:28 Reaguje na
Tohle mi připadá jako počítat úsporu za dopravné podle toho, kterým dopravním prostředkem nepojedu - když nepojedu taxíkem, tak úspora bude 10x vyšší než když nepojedu vlkem, že?
Odpovědět

Jan Šimůnek

20.3.2020 18:38 Reaguje na Pavla Žídková
A hlavně musíme počítat, že dopravní podniky mají nyní mnohem vyšší režii.
Odpovědět
va

vaber

21.3.2020 11:50 Reaguje na
Určitě by se našel odborník který by dokazoval ,jak prospěšná byla inkvizice a upalování čarodejnic ,kdyby dostal zaplaceno a taky by to mnoho médií otisklo a mnoho lidí opakovalo. Když chci s něčím manipulovat, vždy nějaká cesta existuje. Nic to neříká třeba o humánnosti .
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

16.3.2020 15:49
Atmosférické znečištění si prý ročně vyžádá 48 000 lidských životů ve Francii, kolem 100 000 ve Spojených státech amerických a více než milion v Číně.

Kdo to kdy spočítal? Jsou to tendenční čísla, které s realitou nemají nic moc společného.
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

16.3.2020 17:10 Reaguje na Vladimír Hošek
Spočítala to WHO. Píšou, že v roce 2016 to bylo 4,2 milionu lidí na celé planetě. Jen tam koukněte, na jejich stránky. A pokud jim napíšete, vysvětlí vám i metodologii jejich sběru dat.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

16.3.2020 21:35 Reaguje na Katka Pazderů
WHO také řekla, že světová pandemie kvůli SARS-CoV-2 nehrozí a o nějakou tu desítku dní později ji vyhlásila.
WHO také donutila ČR k nákupu léků proti jedné z chřipek za stovky milionů, kteé bylopak nutno nákladně zlikvidovat, aby nezne čistili životní prostředí v republice na léta.
WHO a výpočty, to je tedy něco ...
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

16.3.2020 21:36 Reaguje na Katka Pazderů
WHO také řekla, že světová pandemie kvůli SARS-CoV-2 nehrozí a o nějakou tu desítku dní později ji vyhlásila.
WHO také donutila ČR k nákupu léků proti jedné z chřipek za stovky milionů, které bylo pak nutno nákladně zlikvidovat, aby neznečistily životní prostředí v republice na léta.
WHO a výpočty, to je tedy něco ...
Odpovědět
va

vaber

17.3.2020 11:03 Reaguje na Katka Pazderů
po krizi nastane boom který nynější pokles vyrovná a naopak ještě zvedne, to by muselo vymřít opravdu hodně lidí, aby to byl trvalejší jev
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

18.3.2020 09:25 Reaguje na Katka Pazderů
To jsou čísla, která určité skupině mají zajistit profit, nic jiného pod tím nehledejte. Pokud jim věříte, tak patříte k té skupině, která z toho profituje nebo si přejete, aby to tak bylo.
Odpovědět

Pavla Žídková

20.3.2020 12:29 Reaguje na Katka Pazderů
No když to spočítala WHO, tak je to určitě pravda.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

16.3.2020 18:48 Reaguje na Vladimír Hošek
Tyto nesmysly vycházejí z bezprahového modelu působení škodliviny. Tedy že poloviční koncentrace zabije poloviční počet. No a pak když se i malé číslo koncentrace škodliviny vynásobí nějakou tou miliardou obyvatel, tak z toho vyjde klidně i hodně vysoký nesmysl. Ono se totiž ví, že bezprahový lineární model neplatí. Viz třeba na
http://www.osel.cz/11020-maji-genotoxicke-karcinogeny-prah-ucinku.html
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

17.3.2020 14:42
Je super, že díky koroně lítá míň éroplánů, to je fakt bomba. Jenom teda ... https://www.idnes.cz/hradec-kralove/zpravy/koronavirus-hranicni-prechod-nachod-kolona-kamionu-kilometry.A200317_080633_hradec-zpravy_klu ... to je taky skvělý, že jo.
Odpovědět

Jan Šimůnek

20.3.2020 18:41 Reaguje na Svatá Prostoto
Menší stínění kondenzačními pruhy = víc rakoviny kůže. Ten samý efekt má i snížení prašnosti spolu se snížením koncentrace přízemního ozónu. Je to jeden z faktorů, proč je na jižní polokouli víc rakovin kůže než na severní.
Odpovědět
JD

Jan Dressler

18.3.2020 11:33
Zvláštní na koronaviru je to, že jsme přesně schopni identifikovat příčinu (infekci) a následek (úmrtí). U znečištění ovzduší je to jen statistika, podle níž nejsme schopni upravit své chování. Podobné je to s civilizačními chorobami - cukrovka, kouření, nadváha, alkohol ... jsou daleko horší zabiják - a jak nám chutná.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

18.3.2020 15:37 Reaguje na Jan Dressler
No, když to, o čem píšete, je takové to ... "Killing me softly with his song" :-)

Jinak jde samozřejmě o intenzitu, kdy podobné pandemie mají citelný dopad v relativně velmi krátkém časovém úseku, a tím i schopnost po určitou dobu významným způsobem ochromit chod celé společnosti, což u řady dalších průšvihů chybí.
Odpovědět

Pavla Žídková

20.3.2020 12:36 Reaguje na Jan Dressler
Myslela jsem, že už každý z našeho polistopadového vývoje pochopil, že jsou poučky, které nemohou už z důvodu absence vývojových diagramů platit, nebo nemají žádný význam. Např. - přestanou-li kvůli koronaviru umírat lidé - co se vlastně stane? No naroste počet obyvatel, navíc chudých, kteří budou koukat na to, jak přežít a nebudou se dívat na ekologii. Pro zajištění obživy budou kácet deštné pralesy, topit nebudou tepelnými čerpadly, ale nakradeným dřevem, nebudoiuz mít dost peněz na energie a tak přestanou čistit vody a provozovat odlučovače emisí... Přece samotným odstranění nadvlády jedné strany a její diktatury se lidé nezačali chovat zodpovědněji, to bude chtít ještě více generací, než se změní jejich myšlení.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist