https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ozonova-dira-nad-arktidou-podle-vedcu-bude-pravdepodobne-vznikat-casteji
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ozonová díra nad Arktidou? Podle vědců bude pravděpodobně vznikat častěji

2.10.2021 07:13 | PRAHA (Ekolist.cz)
Úrovně ozonu nad Arktidou v období od 9. března 2020 do 1. dubna 2020.
Úrovně ozonu nad Arktidou v období od 9. března 2020 do 1. dubna 2020.
Vloni na jaře byla nad Arktidou zaznamenána rekordně velká ozonová díra. Zatímco ta nad Antarktidou vzniká každoročně, k oslabení ozonové vrstvy v Arktidě dochází výjimečně. Vědcům se nyní podařilo odhalit pravděpodobnou příčinu jejího vzniku a domnívají se, že se v budoucnu bude objevovat stále častěji. Jejich analýza byla publikována v žurnálu Advances in Atmospheric Sciences.
 
Pomocí simulací vytvořených ze satelitních dat se vědcům podařilo zjistit, že vyšší povrchová teplota moře v Severním Tichém oceánu snižuje teplotu západních větrů v Arktidě. Pokud jsou tyto větry chladné dostatečně dlouhou dobu, mohou zapříčinit vznik polárních oblaků. A právě polární oblaka hrají klíčovou roli ve ztenčování vrstvy ozonu.

Vrstva ozonu nad Arktidou je ve srovnání s tou nad Antarktidou považována za odolnější. U Arktidy navíc bývají zimní větry příliš teplé na to, aby došlo k vytvoření polárních oblaků a oslabení ozonové vrstvy. Pokud ale dojde k anomálii a povrchová teplota vody Severního Tichého oceánu se zvýší, může k oslabení vrstvy ozonu dojít.

Tato teorie by podle vědců mohla objasňovat i jiný velký úbytek ozonu v minulosti - a to na jaře v roce 2011, kdy se nad Arktidou objevila ozonová díra bez zjevného důvodu.

“Naše zjištění naznačují, že k takto významnému ztenčení ozonové vrstvy může v budoucnu zase dojít. V Severním Tichém oceánu totiž stále dochází ke změnám v povrchové teplotě vody,” komentuje vědec Yongyun Hu z Peking University v Číně.

Vědci v současnosti nemohou jasně potvrdit, zda ke zvýšení povrchové teploty Severního Tichého oceánu došlo následkem globální změny klimatu, nebo zda se jednalo o souhru náhod. Vzhledem k tomu, že oceány absorbují stále více tepla, je podle nich ale velmi pravděpodobné, že se v budoucnu nad Arktidou budou objevovat další ozonové díry.


reklama

 
foto - Mráčková Lucie
Lucie Mráčková
Autorka je spolupracovnice Ekolist.cz

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (13)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

BM

Břetislav Machaček

2.10.2021 10:20
Když se tu psalo o Antrktidě, tak byla z ozonové díry viněna Čína.
Kdopak je vinen tady? Tady počasí a mraky? Není jak házet špínu na
jiné a sami chrochtat v marastu.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

2.10.2021 10:21 Reaguje na Břetislav Machaček
Opravuji Antarktidě.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

2.10.2021 11:15 Reaguje na Břetislav Machaček
O těch ozonových dírách se píše už desítky let. Nejdříve to zelený sváděli na freonové plyny- už se dlouho nepoužívají.
Dnes je na vině co ?
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

2.10.2021 20:14 Reaguje na smějící se bestie
Na vine môže byť chlad, ale môže to byť aj naopak že ozónová diera zpôsobila chlad. V každom prípade podľa meraní na južnom póle bol momentálne najchladnejší polrok v histórii meraní a to 2.5 stupna pod dlhodobým priemerom a 0.5 stupna nižšie ako je rekord z roku 1976. Ešte si zopakujme, že teória GO tvrdí, že najviac sa bude oteplovať vplyvom zvýšenej koncetrácie CO2 v polárnych oblastiach. Možno p. Metelka by to vedel vysvetliť :-)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.10.2021 09:08 Reaguje na Vladimir Mertan
Globální oteplení není lineární jev, první fáze je "divoké počasí", což vidíme na celém světě. A do toho zapadají i tvrdé zimy, i u nás se můžeme dočkat.
Ale ty vstřídají o to větší vedra.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

3.10.2021 17:36 Reaguje na Pavel Hanzl
A to nielen na Zemi, aj na Jupiteri gigantická búrka naberá na obrátkach. https://nedd.tiscali.cz/nejvetsi-boure-v-nasi-slunecni-soustave-nabira-na-sile-520142?fbclid=IwAR3r8H9K1Z2e159oCLaPqHTL8fkcDLmiRPHOQvF_9f6RiGAGRkxwM3ZtPNQ
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

3.10.2021 17:39 Reaguje na Pavel Hanzl
Ešte by ste mohli skúsiť odkiaľ sa tam tá zima nabrala? Vedeli by ste to vysvetliť? Ako môže spôsobiť zvýšenie skleníkového efektu zosilnenie mrazov?
Odpovědět
LM

Ladislav Metelka

5.10.2021 11:10 Reaguje na Vladimir Mertan
Troposféra se otepluje, stratosféra ochlazuje. To je dlouho známý důsledek zesilování skleníkového efektu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.10.2021 21:54 Reaguje na Vladimir Mertan
Tím, že se mění proudění vzduchových mas. A to řídí jet stream. A ten se mění, protože vyšší teplota tam kóduje jiné chování.

V Antarktidě může být větší zima třeba proto, že proudění (které může být pouze teplejší) prostě neprobíhalo. A zima tam je vždy krutá.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.10.2021 09:06 Reaguje na smějící se bestie
Podobné plyny jako freony, ovšem vyráběné v daleko větších objemech. Především v Číně.
Vlivem magnetismu se postupně dostávají do polárních oblastech a tam ničí ozón, to je dávno zjištěná zkušenost.
Odpovědět
LM

Ladislav Metelka

5.10.2021 11:09 Reaguje na Pavel Hanzl
Magnetismus s tím nemá nic společného.
Odpovědět
ar

arbiczech

4.10.2021 16:30 Reaguje na smějící se bestie
"Nejdříve to zelený sváděli na freonové plyny- už se dlouho nepoužívají."
Boha jeho, vážně? Tehdy byla (zaplaťpánbu) rekace světa jednomyslná a rychlá, ale je jasný, že dneska bychom tu běhali s nádorama jak meloun a stále by se našli podobně chytří lidé, jako vy, kteří by říkali, že je to nesmysl a vymysleli si to zelení...
Na druhou stranu, když jste tak inteligentní, že zvládnete napsat komentář, tak byste mohl zkusit i gůglit, není to o mnoho těžší. Najdete informace třeba o tom, že zacelování ozonové vrstvy potrvá desítky až stovky let a že na vznik ozonových děr mají vliv i jiné faktory (konec konců o tom je i tento článek). Ale jasně, je to výmsl zelených (ať už tim myslíte koho chcete).
Odpovědět
LM

Ladislav Metelka

5.10.2021 11:09 Reaguje na arbiczech
Freony se používají méně, ale v atmosféře jich je pořád dost. To je proces na dlouho...
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist