https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pamatne-jerliny-japonske-v-pardubicich-osetri-arboriste
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Památné jerlíny japonské v Pardubicích ošetří arboristé Aktualizováno

12.11.2021 00:32 | PARDUBICE (ČTK)
Památnými stromy jsou jerlíny od roku 1994. Čtvrtý strom se vloni samovolně vyvrátil. Archivní foto
Památnými stromy jsou jerlíny od roku 1994. Čtvrtý strom se vloni samovolně vyvrátil. Archivní foto
Foto | Zp / Wikimedia Commons
Arboristé příští týden ošetří tři vzrostlé jerlíny japonské na Wernerově nábřeží v Pardubicích. Památnými stromy jsou od roku 1994. Čtvrtý strom se vloni samovolně vyvrátil, uvedla radnice.
 

"Práce jsou reakcí na samovolný pád jednoho z původně čtyř památných stromů. Pokud to počasí dovolí, začnou práce v pondělí 15. listopadu a potrvají jeden až dva dny," uvedla Nataša Hradní z tiskového úseku radnice.

Ošetření vzrostlých památných stromů má zamezit pádu větví či celých stromů. Město si na způsob ošetření nechalo vypracovat posudek.

Odborníci stromy prořežou, zredukují jejich koruny až o 30 procent a do korun nainstalují bezpečnostní vazby. Část prací budou dělat z vysokozdvižné plošiny, část bude zajištěna stromolezeckou technikou, uvedla Hradní.

Po dobu prací mezi 8:00 až 17:00 bude chodcům omezen vstup pod stromy a nebude možné parkování na parkovišti v místech, kam by mohly dopadnout větve.

Odborníkům se nepodařilo dohledat, jak jsou čtrnáctimetrové stromy staré. Podle obvodů kmene, které jsou od 170 do 220 centimetrů, odhadují, že je na nábřeží někdo vysadil minimálně před 100 lety. "Čtvrtý strom zatím vysazovat nebudeme, aby mladý jedinec netrpěl stresem při stavebních pracích. Město totiž plánuje revitalizaci nábřeží," řekl Míča.

Jerlíny japonské jsou listnaté stromy, pocházejí z Číny a Koreje. V čínské medicíně se využívají jako léčivo s antibakteriálními a protizánětlivými účinky. V Pardubicích mají obvody kmenů od 170 do 220 centimetrů, jejich výška je 14 metrů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

kk

karel krasensky

12.11.2021 09:11
Nechapu proč ekologické a ochranařské organizace neprosadí pokacení těchto nepuvodních dřevin ,které nemají na našm uzemí vubec rust.
Odpovědět

Jirka Černý

12.11.2021 09:23 Reaguje na karel krasensky
Přesně
Odpovědět
Pe

Petr

12.11.2021 10:36 Reaguje na karel krasensky
Co konkrétně vám na těch stromech vadí?
Odpovědět
JO

Jarka O.

12.11.2021 11:04 Reaguje na Petr
Nepochopil jste ironii.
Odpovědět
Pe

Petr

12.11.2021 11:15 Reaguje na Jarka O.
Aha. V tom případě omluva za moji nechápavost.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist