https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/plzen-koupila-stroj-na-ekologickou-likvidaci-plevele
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Plzeň koupila stroj na ekologickou likvidaci plevele

30.4.2019 00:12 | PLZEŇ (ČTK)
Za 3,4 milionu korun koupila stroj, který plevel na plochách či ve spárách mezi dlažbou zničí horkou vodou.
Za 3,4 milionu korun koupila stroj, který plevel na plochách či ve spárách mezi dlažbou zničí horkou vodou.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | M. Pecuch / plzen.eu
Plzeň zásadně omezí používání chemických prostředků na likvidaci plevele v městských parcích, sadech, výsadbách či kolem chodníků. Za 3,4 milionu korun koupila stroj, který plevel na plochách či ve spárách mezi dlažbou zničí horkou vodou. Stroj se může používat i na čištění mobiliáře. Vařící vodou lze odstranit graffiti, čistit lavičky, odpadkové koše, dětské prolézačky, dezinfikovat pískoviště, odstraňovat žvýkačky z chodníků a plakáty ze sloupů veřejného osvětlení, řekl minulý týden náměstek primátora pro životní prostředí Michal Vozobule (TOP 09).
 

Stroj polévá vodou o teplotě 98 stupňů Celsia plevel a naruší tak jeho buněčnou strukturu, při opakovaném použití se zničí i kořenový systém. Po čištění trvá několik dnů, než rostlina uhyne. Nejdříve zhnědne, pak uschne a rozdrolí se. Hubení se musí opakovat zhruba třikrát za sezonu.

Město až dosud najímala externí firmy. Na likvidaci plevelů se používaly herbicidy na bázi glyfosátu. Díky nové strojní investici ale Plzeň drtivou většinu těchto prací zvládne sama a ekologicky, řekl Richard Havelka z městské organizace Správa veřejného statku města Plzně. Týká se to prostranství, o které pečuje magistrát, mohlo by jít o tisíce metrů čtverečních ploch. Jednotlivé obvody mají vlastní systém údržby.

Stroj s dieselovým motorem má tisícilitrový zásobník na vodu. Musí se používat voda z vodovodního řadu, jinak by se mohly ucpat trysky. "Horká voda může být aplikována z trysek na liště, tedy plošně, nebo z trysky na hadici pro bodové použití. Lištu je možné vysunout do strany až 80 centimetrů, například při čištění pod lavičkami," uvedl ředitel Správy veřejného statku Milan Sterly. Stroj si při pohybu sám detekuje, kde je plevel, a sám zapíná příslušné trysky. Do vody se přidává jen změkčovadlo, aby se zařízení nezanášelo vodním kamenem. Po demontáži čelní lišty lze namontovat třeba radlici či metací kartáče na údržbu cest.

Ve vyspělých zemích Evropy se podobné stroje místo herbicidů na bázi glyfosátu používají běžně. V ČR má jednodušší verzi stroje bez senzorů například Brno, Mělník, Litoměřice či Hradec Králové.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Lada Pešková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist