https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/policie-kvuli-otrave-becvy-kyanidy-provadi-vysetrovaci-pokus
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Policie kvůli otravě Bečvy kyanidy provádí vyšetřovací pokus

17.11.2020 18:55 | VAL. MEZIŘÍČÍ (ČTK)
Minulý týden o případu diskutovali poslanci. Opoziční zákonodárci poukazovali na to, že případ stále vzbuzuje mnoho otázek, debata však nevedla k žádnému závěru.
Minulý týden o případu diskutovali poslanci. Opoziční zákonodárci poukazovali na to, že případ stále vzbuzuje mnoho otázek, debata však nevedla k žádnému závěru.
Foto | Radim Holiš / Wikimedia Commons
Kvůli zářijové otravě Bečvy kyanidy provedli dnes vsetínští kriminalisté na řece vyšetřovací pokus. Pomocí netoxického fluoresceinu zjišťují a dokumentují chování neznámé látky v toku řeky. Na místě bude pořízen záznam využitelný pro potřeby soudního znalce. Policie to uvedla na svém twitteru. Fluorescein je syntetická organická látka.
 

Kyanid vypustil 20. září do řeky dosud neznámý pachatel. Havárie postihla Bečvu pod Valašským Meziříčím na Vsetínsku po Přerov. Rybáři odvezli do kafilerie přes 40 tun ryb. Katastrofa vzbudila zájem veřejnosti, s postupujícím časem se objevují dohady, proč ani po dvou měsících není jasné, kdo do řeky kyanid vypustil.

Minulý týden o případu diskutovali poslanci. Opoziční zákonodárci poukazovali na to, že případ stále vzbuzuje mnoho otázek, debata však nevedla k žádnému závěru. V pondělí mluvčí policejního prezidia Kateřina Rendlová uvedla, že policie na kauzu neuvalila informační embargo, jak uváděla některá média. Policisté ale podle ní nemohou zveřejňovat informace z vyšetřování a vyvracet ani potvrzovat veřejná sdělení jiných.

Policie je také kritizována, že dosud není znám viník otravy Bečvy. "Policejní vyšetřování je nyní zcela závislé na výsledku znaleckého zkoumání. Lhůta na vypracování znaleckého posudku byla s ohledem na množství zkoumaného materiálu stanovena přizvanému znalci na tři měsíce a uplyne 20. prosince 2020. Z objektivních důvodů může být tato lhůta prodloužena," uvedla v pondělí Rendlová. Do doby, než budou policii známy výsledky znaleckého zkoumání, nelze podle ní ve věci očekávat žádný větší posun.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

17.11.2020 20:26
Zoufalá situace vyžaduje zoufalé věci -- nějak nám ta materiální stopa chladne.
Až nám stopa vychladne úplně , velice rád se seznámím se sestavou vyšetřovacího policejního týmu i experty z ČIŽP , kteří prokázali známou pravdu, že neexistuje žádný složitý problém, který by se nestal ještě složitějším, vezme-li se za správný konec těmi správnými lidmi.

Postup Policie a ČIŽP lze přirovnat k opilci, který obchází neustále kiosek a naříká, že ta zeď nikde nekončí.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.11.2020 21:30 Reaguje na Miroslav Vinkler
Tyhle tanečky jsou naprosto komické hlavně proto, že policie má už dávno rozbory vody ze všech vyústí a jasnš ví, odkud to do řeky vyteklo.
Samozřejmě neví, kdo to tam nalil, ale odkud to jasné je a veřejnost vlastně nic jiného vědět ani nechce.
Těmito taškařicemi prostě stále dokola jen dokazují, že je to z DEZY a lidé si z nich dělají jen čurinu. To jsme to někam dopracovali, ach jo....
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

18.11.2020 09:46
No, pokus je to zajímavý a může přinést zajímavé poznatky. Ale nedovedu si představit jak to pomůže k odhalení pachatele.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

18.11.2020 10:17
Já bych na to šel obráceně. Podezřelá výpusť je známá, takže trubní kamerou proti toku.
Odpovědět
MK

Martin Králík

18.11.2020 16:34
Oslí můstek - připad mostu ve Studénce. Pan soudce měl před sebou opravdu VELKOU hromadu různých znaleckých posudků, že označit viníka opravdu nemohl.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

18.11.2020 18:31 Reaguje na Martin Králík
Dělá se vše, co neukazuje na viníka. Podezřelá výpusť je známá, měla by být zakreslená, a i kdyby nebyla, po 50 ti metrech se dělaly šachty, takže bude perfektně vidět od kud vede kanál.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist