https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/praveka-velryba-z-peru-ohrozuje-plejtvaka-na-pozici-nejtezsiho-tvora-vsech-dob
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pravěká velryba z Peru ohrožuje plejtváka na pozici nejtěžšího tvora všech dob

5.8.2023 01:25 (ČTK)
Plejtvák obrovský.
Plejtvák obrovský.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Nejtěžší živočich, který kdy žil na Zemi, by mohl mít nového vyzyvatele. Zatímco dosud se tímto titulem pyšnil plejtvák obrovský, vědci nyní odkryli fosilie obří pravěké velryby, která by mohla jeho prvenství ohrozit, napsala agentura AP. Vědci nový druh - pojmenovaný Perucetus colossus neboli "kolosální velryba z Peru" - popsali v odborném časopise Nature. Každý jeho obratel váží přes 100 kilogramů a žebra měří téměř 1,5 metru.
 

"Je to prapodivná a ohromná fosilie, to je jasné," řekl listu The New York Times paleontolog Nicholas Pyenson z přírodovědného muzea ve Washingtonu, který se na výzkumu přímo nepodílel. "Z tohoto objevu je zřejmé, že existuje spousta dalších způsobů, jak být velrybou, které jsme dosud neobjevili," uvedl odborník.

Kosti tohoto tvora ve skutečnosti objevil už před 13 lety Mario Urbina z přírodovědného muzea při univerzitě svatého Marka v Limě. Mezinárodnímu týmu vědců trvalo několik let, než fosilie vykopali z příkrého kamenitého svahu v poušti u města Ica. Tato oblast na jihozápadě Peru se kdysi nacházela pod hladinou moře a je známá četnými nálezy mořských zkamenělin. Výsledkem práce odborníků byl nález 13 obratlů, čtyř žeber a kyčelní kosti.

Obří fosilie staré 39 milionů let "se nepodobají ničemu, co jsem kdy viděl," řekl autor studie Alberto Collareta, paleontolog na univerzitě v italské Pise.

Po ukončení vykopávek vědci použili 3D scannery ke zkoumání povrchu kostí a navrtali je, aby mohli nahlédnout dovnitř. Na základě této obrovské - ač neúplné - kostry pak odhadli velikost a váhu velryby, přičemž pro srovnání přihlédli k žijícím savcům, vysvětlil další autor studie, paleontolog Eli Amson z přírodovědného muzea ve Stuttgartu.

Vědci vypočítali, že váha tohoto pravěkého obra se pohybovala v rozmezí 85 až 340 tun, zatímco největší nalezení plejtváci vážili kolem 180 tun. Tělo měřilo asi 20 metrů; plejtváci bývají delší, někteří dorůstají délky až 30 metrů. To znamená, že nově objevená velryba byla "dost možná nejtěžším živočichem všech dob," řekl Collareta, ale "velmi pravděpodobně nebyla tím nejdelším." Více vážila hlavně proto, že měla těžší kosti s mnohem vyšší hustotou než plejtvák obrovský, vysvětlil Amson.

Tyto "superhusté" kosti svědčí o tom, že se tvor zřejmě vyskytoval v mělkých pobřežních vodách, uvedli autoři studie. Zvířecí obyvatelé pobřežních vod, jako jsou kapustňáci, mívají těžké kosti, neboť jim umožňují držet se u dna při hledání potravy.

Je zatím obtížné určit, čím se Perucetus colossus krmil, aby uživil své obří tělo - alespoň do té doby, než nalezneme jeho lebku, řekl Amson. Podle vědců mohl hledat potravu u mořského dna nebo pojídat tuny plovoucího planktonu a drobných mořských živočichů.

"Nepřekvapilo by mne, kdyby se tahle věc ve skutečnosti živila úplně jiným způsobem, který si vůbec nedovedeme představit," řekl Hans Thewissen, paleontolog z univerzity v Rootstownu v americkém státě Ohio, který se na výzkumu rovněž nepodílel.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

6.8.2023 15:45
Poněkud bulvární titulek. Vyhynulá velryba nemůže nikoho "ohrožovat", ani "pyšnícího se" plejtváka. Prostě naše znalosti jsou omezené a považovat současný stav poznání za definitivní, je naivní. Naopak, je předpoklad, že v minulosti mohla žít i větší monstra, než zde popisovaná velryba.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist