https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prazske-vodovody-doporucuji-nenapoustet-bazeny-vodou-ze-site-ale-z-cisterny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pražské vodovody doporučují nenapouštět bazény vodou ze sítě, ale z cisterny

31.5.2022 14:41 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Kvůli napouštění bazénů vodou z veřejné vodovodní sítě hrozí mimo jiné pokles tlaku v síti. Pražské vodovody a kanalizace (PVK) proto doporučují zákazníkům napouštění bazénů vodou z cisterny. Za poplatek zamíří cisterny od PVK na místo, které zákazníci určí, sdělil mluvčí PVK Tomáš Mrázek.
 

"Veřejná vodovodní síť není primárně určená pro napouštění bazénů. Kvůli vysoké rychlosti proudění vody v potrubí může dojít k uvolnění sedimentů a tím k zakalení vody," uvedl Mrázek.

Možným nebezpečím je podle mluvčího také pokles tlaku v síti, který se může projevit i u jiných odběratelů vody. Bez rizika není ani napouštění bazénu z vlastní studny, v takové vodě mohou být nežádoucí látky a těžké kovy.

Nabídku cisteren zajišťuje pro PVK společnost Česká voda - Czech Water. Ceny za cisternu o objemu devět metrů krychlových se pohybují od 1940 do 4200 korun bez DPH podle toho, jak daleko musí cisterna jet. Podrobný ceník je na webu PVK.

V případě, že se lidé přesto rozhodnou bazén napouštět z veřejného vodovodu, by podle PVK měli bazén napouštět před začátkem sezóny nejlépe ve všední dny od 21:00 do 5:00 hodin. Také by měli nechat téct vodu pomalu, aby zamezili poklesu tlaku ve vodovodní síti a zakalení vody.

PVK zásobují vodou zhruba 1,32 milionu obyvatel Prahy a 208 000 obyvatel Středočeského kraje. Délka vodovodní sítě včetně přípojek dosahuje 4415 kilometrů a délka kanalizační sítě včetně přípojek 4720 kilometrů. Většinovým vlastníkem PVK je francouzská firma Veolia a Praha v ní vlastní 49procentní podíl akcií.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LB

Lukas B.

1.6.2022 10:59
v rámci pvk bych to nechal koňovi, snad tedy bych korigoval nějaké ty exoty, co by snad byli schopni napouštět céčkovou hadicí a kubíkem za minutu (otázkou je, kde by to vůbec napojili).

napouštění zahradní hadicí půlcoulkou rychlostí kubík za hodinu při napojení na vodovodní řád velkoměsta problém s tlakem způsobit fakt nemůže.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

1.6.2022 12:24 Reaguje na Lukas B.
Tím bych si nebyl tak jistý, záleží na stavu VŘ v dané lokalitě, někde stojí fakt za pikaču a při změnách tlaku z trubek teče pěkně dlouho fest humus. Patřím mezi ty šťastlivce, kteří v takové lokalitě bydlí:-/.

Mně osobně se ta možnost líbí, jen mám pocit, že se o prakticky neví a článek na ekolistu to asi moc nerozštípne. Kdybych nějaké cachtátko na zahradě měl, tak tohle třeba rozhodně využiju.
Odpovědět
LB

Lukas B.

1.6.2022 12:35 Reaguje na Svatá Prostoto
(skoro) kubík za hodinu teče i když se sprchujete. to fakt s tlakem zas tak moc neprovede. co vám v té Vaší lokalitě nastane, když se sprchujete ve stejný čas, jako sousedé, nebo se jeden sprchuje, druhý spláchne a zároveň začne napouštět pračka? to musí být každý den, ne?
Odpovědět
VP

Václav Příhoda

31.12.2022 08:21
No, my si třeba letos koupili bazén, ale právě kvůli suchu jsme ho nakonec ani nemohli napustit. Snad to bude příští léto už lepší. Jinak říkal jsem si, že bych možná měl i nějak lépe vyřešit zakrývání bazénu když se nepoužívá. Snad na to bude ale stačit nějaká takováto plachta - https://www.peplachty.cz/zakryvaci-plachty/
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist