https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prerov-chce-studii-jak-zmirnit-dopady-klimatickych-zmen
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Přerov chce studii, jak zmírnit dopady klimatických změn

3.2.2020 00:11 | PŘEROV (ČTK)
Přerov si chce nechat zpracovat studii, díky které by město mělo lépe čelit změnám klimatických podmínek.  / Ilustrační foto
Přerov si chce nechat zpracovat studii, díky které by město mělo lépe čelit změnám klimatických podmínek. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Multimediální knihovna Evropské komise / Multimediální knihovna Evropské komise
Přerov si chce nechat zpracovat studii, díky které by město mělo lépe čelit změnám klimatických podmínek. Radní schválili podání žádosti o dotaci. Materiál by měl být zaměřený na opatření zmírňující dopady extrémního horka, sucha, přívalových dešťů, vichřic či bleskových povodní. Sdělil to přerovský primátor Petr Měřínský (ANO).
 

Studie by podle něj měla městu nabídnout podněty a praktické rady pro roky 2021 až 2030. "Ke zpracování místní strategie už přistoupila některá moravská a česká města. My se k nim chceme přidat, protože považujeme za rozumné být připraveni. Zajímají nás konkrétní a efektivní opatření ke zmírnění dopadu klimatických podmínek. Všechno to, co by Přerovanům mohlo zlepšit život v místě jejich bydliště," uvedl Měřínský.

Rada města schválila podání žádosti o dotaci prostřednictvím Státního fondu životního prostředí. Na vypracování strategie by Přerov mohl získat až půl milionu, přičemž spoluúčast města by byla desetiprocentní. Pokud radnice dotaci obdrží, tak bude hledat odbornou firmu. Experti pak přímo ve městě navrhnou řešení, která mohou zmírnit dopady klimatických změn.

"Máme o dokument zájem i proto, že se v posledních letech potýkáme v souvislosti s horkým počasím s problémy v objektech škol, školek, ale také pečovatelských a seniorských domovů. Ale nejde jen o budovy pro děti a seniory, ale o celkové zlepšení prostředí pro všechny generace," uvedl primátorův náměstek Petr Kouba (ODS).


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

3.2.2020 10:41
Já bych jim poradil kromě všeobecných frází typu "zadržování vody v krajině" a "sázet sromy vůbec více zeleně" především jedno: pořiďte si na všechny možné střechy fve ať máte čím živit klimatizace, vlastní provoz a nabíjet elektroauta.
Odpovědět
Anyr

Anyr

3.2.2020 12:12 Reaguje na Pavel Hanzl
Btw, mě velmi zaujalo, když jsem před nějakým časem pročítal články o průhledných solárních panelech do oken namísto skla. A vzhledem k tomu, že to sponzorují Japonci, do toho vkládám velké naděje.
https://www.svetandroida.cz/pruhledne-solarni-panely/

Ona nám stejně budoucnost nedává moc na výběr. Nelze se spoléhat na omezené zásoby neobnovitelných zdrojů, a trvale ani na tu zasmolenou jadernou energii. Vítr fouká, voda teče, a hlavně - slunce svítí. Výzkum by se určitě měl ubírat tímto směrem.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.2.2020 13:13 Reaguje na Anyr
Tímto směrem se vývoj ubírá už velmi dlouho a v současné době je fve nejlevnější energií v pořizovacích i provozních nákladech.
Její slabinou je, že není stále plnohodnotné úložiště. Prostě baterii, která by uložila tolik energie, jako kanystr s benzínu, ještě nikdo nevymyslel.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.2.2020 13:16 Reaguje na Anyr
fve panely místo oken je nepraktický a velmi drahý špás, to lepší jsou střešní jakobřidlicové tašky z dílny Elona Muska. Vychází už dnes levněji, než krytina plus standardní panely.
Odpovědět
Pa

PavelA

3.2.2020 14:38 Reaguje na Pavel Hanzl
A až bude dlouho pod mrakem,tak to potáhnou baterie nebo se klimošky vypnou a vy se v těch barácích bez ventilaček uvařte.....
Dešťová voda,keře,tráva a pravda trochu solárů.
A také PARKY.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.2.2020 15:01 Reaguje na PavelA
Nikdo nepíše o žádných "bezventilačkách", první předpoklad je, že projektant není vůl. Samozřejmě nic není odzdikezdi, fve může pokrýt většinu spotřeby, ale ne všechno.
Odpovědět
JO

Jan Omasta

9.2.2020 22:20 Reaguje na Pavel Hanzl
Seš cvok? solární panely ohřívají vzduch ještě víc než běžná střecha.
Odpovědět
JO

Jan Omasta

9.2.2020 22:26
Proč potřebují studii? Ať se vrátí do základní školy. Musí prokypřit půdu do hloubky 50 cm, aby voda vsakovala, zabezpečit umělé svahy proti odcházení vody. Silnice nedělat z černého asfaltu. ale posypat křemínky, Bílé střechy zavádět. Spíš by otázka byla, jak to zadržování vody zautomatizovat a hlídat, aby to zhotovitelé nepředražovali.
Tu je podnět: Klimatická chyba: https://youtu.be/oFOqiVyOzUw
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist