Pro koho je vlastně ošklivá zelenina problém a proč se výpěstky zemědělců vrší na skládkách?
Ta vyčísluje, že objemový podíl organického odpadu, který vzniká mezi farmou a dodavatelským skladem supermarketu, je méně než 20 %. Zbývajících 80 % je prý generováno domácnostmi a restauracemi. „Snaha o záchranu nevzhledné zeleniny je humbukem, nafouknutým hrubou neznalostí. Neznalostí veřejnosti, která netuší o fungování dodavatelských řetězců potravin,“ píše se ve zprávě, která doplňuje, že ona nehezká a ošklivá zelenina je jen jedním velmi drobným dílkem opravdu velkého problému plýtvání s potravinami.
My nic nevyhazujeme, jak je to u vás?
Zemědělci v rámci svých už tak dost napjatých rozpočtů nemají ve zvyku plýtvat. To, že se nějaké zboží nedostane ven z farmy, má svůj dobrý důvod. Poškozené, narušené, deformované, otlačené a nahnilé exempláře by totiž znehodnotily celou zásilku. To, co je kvůli takovému stavu neprodejné, odtud v drtivé většině nemíří na skládku. Ale je to buď zaoráno do země, jako organické hnojivo, odloženo na kompost, případně pře-prodáno a zkrmeno hospodářským zvířatům. Odpad tu prakticky nevzniká, recykluje se hned u zdroje.
Přečtěte si také |
Dvacet procent odpadu v brněnských popelnicích tvoří jídlo, ukázal průzkumAni balírny a překladiště velkých kupců nemají ve zvyku mrhat s již jednou vydanými penězi. Odpad nakoupeného zboží z farem tu konzistentně vytváří 1 % ztrát (což potvrzují i nezávislé zdroje a výzkum Organizace pro výživu a zemědělství).
Praxe je prostá: zboží je roztříděno podle kvality do několika sort. Špičková I. jakost, s jakou se běžně setkáme v regálech obchodů, svou prodejní cenou v podstatě zaplatí za celou úrodu i nákup.
Druhá jakost, kam spadá i „ošklivé ovoce a zelenina“, zamíří k přímému zpracování a konzumaci: do jídelen a podnikových restaurací, potažmo do potravinových bank.
Je tu ještě zboží třetí kategorie, které skutečně nemá na pultech ani ve vývařovnách budoucnost.
Z toho se vyrábí šťávy, džusy, kečupy, dochucovadla, salsy, omáčky, čalamády, směsi a míchané saláty. Odpad na konci je pak minimální. Ne kvůli nějakému environmentálnímu sentimentu, ale proto, že to stálo peníze. A ty nechce nikdo vydávat zbytečně, bez návratnosti.
Když čteme o tom, že například v Británii je 25 % vypěstovaných jablek, 20 % cibulí nebo 13 % brambor „vyřazeno“ z prodeje kvůli svým kosmetickým vadám ve vzhledu, znamená to jen tolik, že bylo vyřazeno z oné I. jakosti a přesunuto do II. či III. jakosti. Ne, že byly vyhozeny do odpadu. Tak kde se tedy berou ty haldy ovoce a zeleniny, hnijící na skládkách?
Přečtěte si také |
Američané opravdu hodně plýtvají, vyhazují asi 30-40 procent jídlaNa vině je koncový spotřebitel
„Popravdě, čtyřikrát více potravin než na farmách a v supermarketech je promrháno až u vidličky a talíře, v našich domácnostech,“ píše v odpovědi Washington Post. „Farmy nevyhazují perfektní ovoce a zeleninu. To vy.“
Přímo v domácích kuchyních, kde si lidé vaří a připravují zakoupené ovoce a zeleninu, vzniká 43 % onoho organického odpadu. Zbytek prý připadá na restaurace, jídelny a další koncové zpracovatele.
Zpráva ReFED se trefuje do snahy „zachraňovat“ ošklivou zeleninu ještě jednou, a to vyčíslením jejího celkového úsporného potenciálu. Pokud by například v USA byla zachráněna a k přímému prodeji nabídnuta i ta poslední pokroucená mrkev, ušetřilo by se 266 000 tun potravin ročně. Což je slibné, ale žádalo by si to mnohem více energie a prostředků, než třeba posílení segmentu potravních bank. Jejich potenciál úspor dosahuje zhruba 996 000 tun, a mohl by být mnohem vyšší, než výsledek kampaní za záchranu zboží II. jakosti.
Zaměřovat se na „potrhle vypadající“ zeleninu jako na spásu potravní bezpečnosti je podobné, jako řešit problém plasty znečištěných oceánů zákazem brček. Vědět, kde přesně vzniká odpad, a tam se snažit i nápravu, je důležitější.
Přečtěte si také |
Rozvojové země promrhají 44 % potravin, podobně jako vyspělé. Jen jinakSpotřebitelé jsou neustále bombardováni tvrzeními, že jejich individuální rozhodnutí a volby mohou adresně zasáhnout nějaký velký problém a přispět k jeho řešení. „Plýtvání potravinami je jednou z mála oblastí, kde je to pravda,“ píše ve shodě se zprávou ReFED Washington Post. „Ale ten velký rozdíl neuděláme tím, že budeme jíst seschlé a pokroucené, hořké okurky. Ten rozdíl vzniká u přemýšlení nad tím, jestli si do nákupního košíku nedáváme víc, než kolik opravdu sníme.“
reklama
Dále čtěte |
Další články autora |
Online diskuse
Všechny komentáře (20)
Lukas B.
13.4.2022 08:56Zdenek Wenzel
15.4.2022 06:27 Reaguje na Lukas B.Zan K.
13.4.2022 12:25Svatá Prostoto
13.4.2022 14:45 Reaguje na Zan K.Zbyněk Šeděnka
14.4.2022 06:23 Reaguje na Svatá Prostotoradim buffalo tobias
14.4.2022 11:20 Reaguje na Zbyněk ŠeděnkaSvatá Prostoto
14.4.2022 12:38 Reaguje na Zbyněk ŠeděnkaBřetislav Machaček
14.4.2022 13:34 Reaguje na Svatá Prostotovysypejte v přírodě. Kompost už není odpad, ale
hodnotné hnojivo a asi by ho neodmítly ani firmy
zabývající se údržbou městské zeleně. Hlavně už
nehledat výmluvy a konat!!!
Zdenek Wenzel
15.4.2022 06:27 Reaguje na Zan K.Zdenek Wenzel
15.4.2022 06:28 Reaguje na Zan K.Petr
13.4.2022 16:23Na vesnicích se takové věci až tak moc nevyhazují, a ve městech se bioodpad třídí a kompostuje. A i kdyby se nekompostoval, tak se na to klepou provozovatelé bioplynových stanic, kteří dříve či později budou muset začít takovýto odpad i vykupovat (a ti rozhodně na snižování a šetření zájem nemají). Spíš se divím, že to nevykupují už dnes, ale asi je byznys ještě hodně dobrý.
Zřejmě se to tedy skládkuje v zahraničí, odkud článek pochází. No, musejí na tom zapracovat.
"„Ale ten velký rozdíl neuděláme tím, že budeme jíst seschlé a pokroucené, hořké okurky."
Hořké okurky jsou jedovaté a nesmějí se jíst! Obsahují toxické alkaloidy, proto ta hořkost.
"Zaměřovat se na „potrhle vypadající“ zeleninu jako na spásu potravní bezpečnosti je podobné, jako řešit problém plasty znečištěných oceánů zákazem brček. Vědět, kde přesně vzniká odpad, a tam se snažit i nápravu, je důležitější."
Brčka jsou přesně jedno z těch míst, kde odpad vzniká. A ze stovky malých zdrojů odpadu je jeden velký problém s plasty. Když budeme malé zdroje odpadu přehlížet kvůli větším, nevyřešíme nikdy nic.
smějící se bestie
13.4.2022 17:58Zan K.
19.4.2022 12:28 Reaguje na smějící se bestieJiří Kvítek
13.4.2022 20:09Další naprosto zbytečný článek...
Radomír Dohnal
14.4.2022 05:51 Reaguje na Jiří KvítekJiří Kvítek
18.4.2022 08:34 Reaguje na Radomír DohnalZdenek Wenzel
15.4.2022 06:29 Reaguje na Jiří KvítekZdenek Wenzel
15.4.2022 06:29Břetislav Machaček
15.4.2022 11:26že obchod jiné než dokonalé zboží nenabízí, aby měl co nejvyšší marže.
Nabízet v jednom z regálů nestandard za poloviční ceny by bylo řešením
pro chudší zákazníky a co s tím "nedokonalým" zbožím. Nelze to nařídit
a tak by to mohla být záležitost pro charitativní prodejny, které by
takové zboží nabízely. Nepleťme si nedokonalé zboží se zbožím prošlým
a vyloženě závadným. Samozřejmě musí vyhovovat ostatním kritériím .
Nebylo by pouze "dokonalé" a samozřejmě patřičně levnější. Nač skládkovat něco, co jsou ochotni někteří lidé využít třeba jen ke zkrmení zvířaty?
Tak se chove zahrádkář a většina lidí na vesnici, ti takovou nedokonalou zeleninu zkrmí domácími zvířaty a nebo zvěří. Bohužel obchod má zájem vydělávat a neztratit zákazníky ochotné kupovat nestandard a taky ten
velkopěstitel pěstuje raději více a nezabývá se odbytem nedokonalého
zboží. Byl jsem svědkem zaorání neudané mrkve, salátu a v Polsku brambor.
Přitom nebylo dovoleno tu mrkev lidem paběrkovat a byla rozdiskována
a hluboce zaorána. Totéž se děje s posklizňovými zbytky kukuřice, které
kdysi běžně ležely týdny na poli, byly konzumovány zvěří, sbírány
chovateli zvířat, myslivci a lákaly černou, kterou šlo na sklizeném
poli snadněji lovit. Dnes se ihned po sklizni zbytky hluboko zaorají.
Prostě zadarmo NIC a ani za nějaký ten "paběrkovací" poplatek. Vše
je o maximalizaci zisků a hospodárnost je pouhým přežitkem starší
generace, která zužitkovala i slupky z brambor a neřešila BIOODPAD.
Radim Polášek
18.4.2022 17:36 Reaguje na Břetislav MachačekAby mohli zkrmit většinu odpadní zeleniny a ovoce plus třeba i trávu a další zelené věci ze zahrady, potřebují chovat náročnější zvířectvo než slepice.
Býložravou drůbež, jako jsou třeba husy, nebo králíky, kozu...
Jinak na venkově to člověk hodí do kompostu a vznikne z toho půda. Ve městě to hodí do popelnice nebo i do drtiče a kanalizace a krmí tím potkany.