https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pruzkum-evropane-chteji-lepsi-ochranu-klimatu-nechteji-ale-menit-zivotni-styl
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Průzkum: Evropané chtějí lepší ochranu klimatu, nechtějí ale měnit životní styl

3.5.2023 01:43 (ČTK)
Zhruba 76 až 85 procent lidí vyjádřilo podporu názoru, že země by byly v boji proti změně klimatu efektivnější, kdyby spolupracovaly s ostatními. Méně se lidé shodovali na tom, co by byli sami ochotni udělat.
Zhruba 76 až 85 procent lidí vyjádřilo podporu názoru, že země by byly v boji proti změně klimatu efektivnější, kdyby spolupracovaly s ostatními. Méně se lidé shodovali na tom, co by byli sami ochotni udělat.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Mnoho Evropanů znepokojuje klimatická krize, a rádi by proto podnikli kroky k jejímu řešení a podpořili příslušnou vládní politiku. Jejich ochota je ale velká jen v případech, kdy kvůli opatřením nemusí příliš měnit svůj život. Naopak velké změny, které mohou mít významnější dopad na jejich životní styl, jsou u Evropanů spíše nepopulární. Vyplývá to z průzkumu agentury YouGov ze sedmi evropských zemí, o němž informoval list The Guardian.
 

Většina lidí - od 60 procent Švédů po 81 procent Italů - uvedla, že se docela nebo velmi obává změn klimatu a jejich dopadů. Podobné procento respondentů řeklo, že klima se mění v důsledků lidské činnosti, nemyslelo si to jen zhruba 20 procent dotázaných lidí.

Zhruba 76 až 85 procent lidí vyjádřilo podporu názoru, že země by byly v boji proti změně klimatu efektivnější, kdyby spolupracovaly s ostatními. Méně se lidé shodovali na tom, co by byli sami ochotni udělat.

Populární byla opatření, která nevyžadují změnu životního stylu, například vládní programy na výsadbu stromů nebo pěstování většího množství rostlin.

Až 40 procent Dánů a 56 procent Britů, Španělů a Italů uvedlo, že by si klidně už nikdy nekoupili výrobky z plastů na jedno použití. Celkem 36 procent Švédů a 73 procent Španělů by podpořilo jejich zákaz vládou.

Podobně poměrně solidní podporu - od 28 procent v Německu po 43 procent v Itálii - získala myšlenka omezit konzumaci masa a mléčných výrobků na dvě nebo tři jídla týdně. Až 24 procent Britů a 48 procent Italů by podpořilo vládní legislativu v tomto směru.

Velmi populární také byly v průzkumu státní dotace na zvýšení energetické účinnosti domů, podpořilo by je 67 až 86 procent lidí. Osobní úhrada nákladů se ukázala jako méně podporované řešení, chtělo by ji jen 19 až 40 procent lidí.

Širokou podporu měly také poplatky za časté létání, od 39 procent v Itálii po 59 procent v Německu. Mnohem menší podporu ale mělo nakupování pouze použitého oblečení, od 17 procent v Německu po 27 procent v Británii.

Radikálnější opatření jako nulová konzumace masa a mléčných výrobků nebo pořízení menšího počtu dětí, než by lidé chtěli, podpořilo zhruba jen deset až 20 procent respondentů.

V průměru necelá třetina lidí by byla ochotna přesedlat na elektromobily, od 19 procent v Německu až po 40 procent v Itálii. Řízení automobilů by se ve prospěch veřejné dopravy úplně vzdalo 35 procent Francouzů nebo 44 procent Španělů. Toto opatření by ale podpořilo jen zhruba 20 procent Britů, Němců, Dánů či Švédů.

Povinné zvýšení daně na pohonné hmoty a vládní legislativa, která by zcela zakázala výrobu a prodej benzinových a naftových automobilů, však nebyly populární. Pouze ve Španělsku a Itálii je více lidí, kteří by úplně zakázali automobily na fosilní paliva, než respondentů, kteří jsou proti tomuto kroku.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (44)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JO

Jan Omasta

3.5.2023 03:26
Mluvte za sebe. My nechceme žádné ochlazování planety. Teploučko vítáme. Žádné dotace na sluneční kolektory a zateplení. To má živbotnost maximálně 20 let. Než se investice splatí, tak na tom bohatne jen várobce a banka. Já jsem jen pro snižování lertních veder a sice pomocí bílých střech, silnic a chodníků. A povolit sluneční panely jen ve svislé poloze. Ostatní zakrývat v červnu, červenci a srpnu bílou plachtou.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

3.5.2023 03:56 Reaguje na Jan Omasta
1*
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

3.5.2023 07:23 Reaguje na Jan Omasta
nejvtipnější na tom je, že v důsledku oteplování se taky spíš ochladí. Tedy aspoň tam, kde jsme jižní státy mají opak. Viz Španělsko dnes 35 stupňů a ČR maxi 17, záleží, kdo se kde nachází. Ono totiž slábnutí Golfského proudu má za následek ochlazení v severní a střední části bráno k rovníku a Golfský proud se odklonil od Evropy, tedy bude častěji propadávat studený vzduch, je otázka jak na tomu budou srážky ale asi líp než ve "Španělsku".
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.5.2023 08:39 Reaguje na Jan Omasta
Bílé chodníky a silnice je výborný nápad, jen nařídit všem černé brýle a i tak počítat s x krát větší nehodovostí. A co tak zakázat občany tmavší pleti? Nemusí chodit s bílou maskou na obličeji?
FV panel vyzáří méně tepla, než bílá střecha (záleží na barvě) a navíc dodá elektřinu, která by se musela vyrobit s mohutnou produkcí odpadního tepla v parním stroji. (uhlí, plyn, jádro).
Odpovědět
JO

Jan Omasta

3.5.2023 03:33
My máme pro klima dělat jen zadržování vody v krajině. Vsakovací jámy, ne do kanalizace. Odpadní voda z dálnic má vést do čističky vod a potom vsakovat podél cest.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

3.5.2023 03:56 Reaguje na Jan Omasta
1**
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.5.2023 09:33 Reaguje na Jan Omasta
Žádná čistička neodstraní sůl, což je jediný kontaminent dálniční vody. Pokud nedojde k havárii, ta se sanuje vždy zvlášť.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

3.5.2023 11:11 Reaguje na Pavel Hanzl
Mýlíte se. Úkapy oleje, otěr gum a brzd.... V USA zjistili, že pokud vede dálnice souběžně s řekou, hynou v ní lososi na emise, které unikají z pneumatik.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.5.2023 11:47 Reaguje na Slavomil Vinkler
To jsou mikroplasty a v první nádržce se usadí. Navíc ta koncentrace je silně blízká nule. nerad věřím každé cypovině, to by u nás kolem dálnice nežilo vůbec nic.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.5.2023 11:51 Reaguje na Slavomil Vinkler
Občas jsem měl možnost na dálnici přímo pracovat a všiml jsem si zajímavé věci. Někde přímo vedle betonu žijí velké kolonie myší. Přitam je tam trvalý hluk, ta silnice stále vibruje, teče tam kontaminovaná voda, ale myšáci jsou v pohodě. Asi na ně nedosáhnou predátoři, čort znajet.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

3.5.2023 12:12 Reaguje na Pavel Hanzl
něco pro vás. Může za to Babiš. https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalosti/663231/budou-dalsi-becvy-ryby-po-celem-svete-ohrozuje-latka-kterou-vyrabi-i-agrofert.html
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.5.2023 07:39 Reaguje na Slavomil Vinkler
No, je to divné. Počítali taky, kolik těch otěrů se rozptýlí do vzduchu a kolik setin mikrogramů se skutečně dostane do vody? A jak se ta chemikálie dostane ven z té gumy?
A co jiní tvorové, kteří na silnicích přímo žijí (třeba lidé?) Kolik řek na světě (i u nás) vede podle řek - velká většina - tam se neděje nic? Není spíš na té řece někde fabrika, která ty gumy vyrábí a odpadní vodou kontaminuje řeku? Je ale fuk, kdo to vyrábí, za tohle bába skutečně nemůže.
Blesk skutečně není seriózní médium a možná je tam z toho výzkumu zase jen půlka.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.5.2023 07:43 Reaguje na Slavomil Vinkler
Při vlhkém počasí má člověk na autě za chvíli černý prach, i když jezdí jen po čistých silnicích. Co to je? To není prach ze Sahary, to jsou asi otěry z pneumatik. A člověk je běžně dýchá v x krát vyšších koncentracích, proti té rybě, ne?
Odpovědět
ss

smějící se bestie

3.5.2023 04:03
Lepší ochrana klimatu, bude především tím, že např. MHD i ostatní doprava bude laciná, aby ji lidé používali místo aut, doprava zboží se přesune více na železnici, omezí se letecká doprava i námořní + skončí ten současný globalismus.
A všichni ti, co ta omezení navrhují i prosazují - půjdou v tom všem příkladem !
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

3.5.2023 07:16 Reaguje na smějící se bestie
z aut se vytvořil klobouk " bohatství" a komfortu, to vám přecpaný vlak nenabídne
Odpovědět
RV

Richard Vacek

3.5.2023 05:47
Snad není žádný problém v tom, aby každý, kdo podobná omezení požaduje, je i sám dodržoval. Souhlasím se zákazem masa? No tak když budu platit kartou v supermaketu, prodavačka mi z pásu biftek odebere a mrkev tam nechá.
Vadit to bude jedině těm, kteří nechtějí zákazy pro sebe, ale zákazy pro ty ostatní.
No a takoví ať puknou vzteky když uvidí, že si já biftek z obchodu odnáším.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

3.5.2023 06:06 Reaguje na Richard Vacek
1***
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

3.5.2023 12:41 Reaguje na Richard Vacek
Ten, kdo souhlasí se zákazem masa, by měl především začít i chodit bos.....když nebudou krávy, nebude kůže na boty.
Odpovědět
mara polasek

mara polasek

3.5.2023 06:37
Většina lidí se docela nebo velmi obává změn klimatu a jejich dopadů. Podobné procento respondentů řeklo, že klima se mění v důsledků lidské činnosti, nemyslelo si to jen zhruba 20 procent dotázaných lidí.

pri kovidu sem byl taky vyjimka, prezil sem natlak. vadilo mi velmi kdyz nekdo cizi zasahoval do mych prav a misto jasnych dukazu predkladal blaboly .... vse skoncilo vysumenim do stracena. historie se opakuje, na bazi blabolu a se zase snazi nekdo srat do meho zivota. a neresit podstatne veci pro svet podstatne.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.5.2023 09:29 Reaguje na mara polasek
Globální klima se mění závratnou rychlostí (z geologického pohledu) a je jasně prokázáno, že za to můžou lidské emise fosilního CO2.
To je prostě realita, neboli pravda. A je úplně fuk, kolik lidí to ví, nebo neví, kolik souhlasí nebo nesouhlasí atd. atd.
Kovidová epidemie je to samé. Realita a bylo řečeno, že se zastaví jen tehdy, když se lidstvo masivně proočkuje vhodnou vakcínou. Což se stalo, normální lidi to pochopili hned a nechali se naočkovat, čímž pádem je po epidemii. Takže se nikomu do života nemontují a řeší věci podstatné, těch pár tutanů, kteří řeší nesmrtelmost chrousta furt dokola, na nic žádný vliv nemá.
Odpovědět
mara polasek

mara polasek

3.5.2023 13:22 Reaguje na Pavel Hanzl
v tematech ohledne becvy nachazime castecne shodu, ale tady jste vedle jak ta jedle.
vzdelani a zkusenosti mi pomaha utvaret muj nazor, ze to je uplne stejne koncipovany podvod na lidi jako cov-19. kdysi kdosi moudry pronesl ... sleduj tok penez ... a hned bude jasne, ze o ekologii klima atd. bohuzel vubec nejde!!! jen pitomci se nechaji opet nachytat, vystrasit a obrat o svobodu tentokrat v ramci co2. kdyz to nebude stacit zakazou treba dusik nebo vodni paru i kyslik je pri vetsich koncentracich nebezpecny ...
Odpovědět
JO

Jarka O.

3.5.2023 15:40 Reaguje na mara polasek
To je ono. Bláboly se během kovidu vydávaly za vědecké důkazy, o zdraví nešlo, ale je pozdě. Myslím si jinak než Vy, že kovid nevyšuměl do ztracena. Má následky: Plusy pro cizí farmaceutické firmy. Výzkum šílených vakcín se s pokusy na lidech určitě posunul. Centralizace, digitalizace, nadnárodní pravidla WHO, která budou bez hlesu akceptována, likvidace financí slabých a hlavně blbých států, kriminalizace lidí ... Nejhorší následek je ale vzniklá hloupost a nenávist lidí. Klimaboj funguje s tím typem lidí a po jeho konci bude opět pro nás pozdě. Svoboda a peníze zmizí nejen totalitním duším.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.5.2023 08:14 Reaguje na Jarka O.
Tohle je prostě ono, jak z učebnice. Lidi vyděsit, sebrat jim důvěru v demokracii a vůbec svobodnou společnost, znevěrohodnit základní morální principy.
"Pokud zničíte morálku národa, spadne vám do klína jako zralé ovoce". V.I.Lenin
Odpovědět
JH

JH

4.5.2023 10:17 Reaguje na Jarka O.
Vy poznáte blábol od vědeckého důkazu v medicíně? A buďte ráda za výzkum šílených vakcín, bez nich by neměl kdo psát rozumy na internet.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.5.2023 13:43 Reaguje na JH
Jistě. Vědecké práce jsou oponované a vychází jen v určitých periodikách, reagují na ně ostaní věci a celý problém sa někam posunuje víceméně kolektivně.
Bláboly najdete ve všech dezolátních médiích, zřídka i v seriózních a nereaguje na ně z vědecké obce nikdo, bo je jich všude něurékom.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.5.2023 08:12 Reaguje na mara polasek
Vědecké bádání je nejspolehlivější způsob, jak zjistit maximum informací o našem světě a je úplný základ jakéhokoliv technického rozvoje. Když se podíváte kolem sebe, VŠECHNO materiální je postaveno na vědeckém základě. Takže považovat vědu za podvod je čistá lež.
Peníze se pohybují po Zemi v miliónech a stamiliónech tocích, z toho nevymudrujete nic. Za obří investice do OZE má Evropa asi polovinu elektřiny, to je byznys jako každý jiný.
O co teda v těch vašich názorech jde?
Pouze o jeden hlavní cíl: o znevěrohodnění západní civilizace, o vybudování hluboké nedůvěry v demokracii a EU, o zmatení lidí, kteří pak neví, čemu věřit. Tím pádem společnost upadá a hlavně nemá motiv se bránit proti agresorovi.
Odpovědět
JH

JH

4.5.2023 10:12 Reaguje na mara polasek
Jak vám vzdělání pomohlo "utvořit názor", že cov 19 je podvod? Nijak, to si prostě jen myslíte. Se vzděláním nebo zkušeností to nemá nic společného. O CO2 platí to samé.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.5.2023 13:45 Reaguje na JH
A PROČ si to nějaký jedinec myslí? Bo je to cílená manipulace.
Odpovědět
TS

Tonda Selektoda

3.5.2023 06:58
No, a proč se někdo diví výsledkům toho průzkumu? Kdyby lidé nebyli po desetiletí neustále strašeni klimatickou změnou, a místo toho by si uvědomili, že lidstvo žije v pohodě od rovníku až za polárními kruhy, asi by se žádné klimatické změny nebáli. Jednoduše se té pomalé změně lidé přizpůsobí stejně, jak to bylo v předchozích obdobích. Ať již to bylo strašení peklem, nebo současnou klimatickou změnou, strach je totiž velmi dobrým nástrojem k ovládnutí lidí, kteří pak podle toho přizpůsobují své chování a myšlení.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.5.2023 11:54 Reaguje na Tonda Selektoda
Plky. Rychlé klimatické změny vždy znamenaly mohutné vymírání veškerého života a nástup zcela jiných forem. Náraz asteroidu před asi 60 milióny let vyhubil komplat populace dinosaurů a zcela změnil zemský ekosystém. A tohle má výrazně vyšší razanci a rychlost poodobnou.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

3.5.2023 12:39 Reaguje na Pavel Hanzl
Zkustě nělkolik příkladů z minulosti.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

3.5.2023 07:13
v zásadě co ovlivňuje jakoukoliv anketu či průzkum, jakým způsobem jsou kladeny otázky, pak na skoro každý průzkum se dá udělat jiný s opačnými hodnotami
Odpovědět
EN

Emil Novák

3.5.2023 07:36
Slovy klasika: "S nápadem dobýt severní pól přišel minulé úterý magistr Šofr. Když jej na schůzce naší Jednoty podolských otužilců přednesl, byli všichni návrhem nadšeni. Ale nikdo se nechtěl výpravy zúčastnit."
Odpovědět
DA

DAG

3.5.2023 08:38
To je vidět, jak jsou lidé zblblí. Nechtějí jednorázové plasty, ale jsou jednorázové plasty pro pro snižování co2 škodlivé? Nejsou náhodou náhražky jednorázových plastů daleko více zatěžující produkcí co2. Samozřejmě něco jiného je to s dopady jednorázových plastů na přírodu.
Bohužel politici za poslední roky v boji proti oteplování klimatu selhali. Vše odkládali, zbytečně rozhazeli peníze a nyní zavádějí nesmyslné opatření. Co když přijdou nařízení, které opravdu naše myšlení nedokáže pochopit.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

3.5.2023 09:34 Reaguje na DAG
Heretici, tedy odpadlíci od klimatické víry, vědí dávno že se jedná o nesmysly, které se opakují vždy v kulisách dané doby.
Kdysi slunce vycházelo jen díky lidským obětem, později déšť přivolávali vyvolávači deště a dnes ovlivníme klima tím, že nebudeme jíst maso.
Už se těším, s čím novým tato víra přijde příště až se i její současná dogmata ukáží jako neudržitelná. Možná to budou opět lidské oběti, tentokráte formou sebeobětování jako účinné metody jak eliminovat svou uhlíkovou stopu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.5.2023 08:20 Reaguje na Richard Vacek
Jak dycky. Doplácáte do sebe primitivní okultismus a moderní vědu a vyjde vám co? Cypovina. Navíc maso je oběhový uhlík, ne fosilní. 2x špatně.
Klimatologii srovnejte s astronomií, ta vysvětluje, proč ráno vyjde slunce a fakt si myslíte, že se za chvíli zjistí, že je to blábol a že fungují ty lidské oběti?
Odpovědět
RV

Richard Vacek

4.5.2023 11:03 Reaguje na Pavel Hanzl
Věřte tomu, že svého časy byly lidské oběti v některých kulturách považovány za vrchol vědění jak zajistit, aby slunce zase vyšlo. To, že dnes toto pokládáme za šarlatánství a někteří (jako např. vy) pokládají současný přístup za ten konečný a správný vrchol poznání, není nic divného.
Za pár let se na vás jako na věřícího šarlatánství budou zase dívat další generace.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.5.2023 13:52 Reaguje na Richard Vacek
Vy jste fakt úplně mimo realitu? Lidské poznání jde postupně. Myslite si že metalurgie železa je taky šarlatánství a že se lidé vrátí k vlčím pecím a budou železo vytlukat kameny s grče strusky zvaké "vlk"? Nebo půjdou rovnou k pazourkům, bo celé železo je jen "neudržitelné dogma" 20. století? Vinklerovský svět naopak je proti tomu přísná realita.
Odpovědět

Radek Čuda

3.5.2023 10:04
Zajímavé je, jak jsou Taloši ... kteří v reálu ojebou vždy všechno a na vše si stěžují ... zastánci nařizování. A Španěláci jsou v tomto směru úplně na palici. Oproti tomu mne příjemně překvapuje, že Švédi jsou sice uvědomělí, ale aby jim do toho kecal stát, o to dvakrát nestojí.
Odpovědět
Pe

Petr

3.5.2023 11:13 Reaguje na Radek Čuda
Ono to spíš odráží podnebí a je to právě o tom reálu. Jižní Evropa už se blíží k 50stupňovým vedrům, takže to tam mají lidé na vlastní kůži. No a čím víc na sever, tím mají lidé menší potřebu a zájem s tím něco dělat.
Odpovědět

Radek Čuda

3.5.2023 12:17 Reaguje na Petr
Jako obvykle jste napsal nesmysl a motáte dohromady jablka a hrušky.

Snaha s tím "něco" dělat je například v té Skandinávii tradičně velmi silná. Rozhodně větší, než v těch uvedených zemích (It+Šp). Přesto mají třeba ti uvedení Švédové podstatně nižší tendenci to "něco" řešit formou státní buzerace.
Odpovědět
Pe

Petr

3.5.2023 12:44 Reaguje na Radek Čuda
V pohodových 25 stupních můžete být uvědomělý, ale až bude 45 ve stínu, budete po státní buzeraci volat taky.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

3.5.2023 14:05 Reaguje na Petr
A v -10 budete v nevytápěném objektu volat po čem? Většina lidí totiž bude volat po tom, aby někdo Petrům kopnul do stoličky. A to je mnohem reálnější, než těch Vašich vyfabulovaných 45.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.5.2023 08:17 Reaguje na Petr
Jenže to už bude pozdě.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist