https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/raky-v-roznovske-becve-nezabilo-horko-a-nedostatek-kysliku-ve-vode-ale-raci-mor
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Raky v Rožnovské Bečvě nezabilo horko a nedostatek kyslíku ve vodě, ale račí mor

9.6.2018 02:20 | PRAHA (Ekolist.cz)
Pro raky říční je plíseň hnileček račí to vysoce infekční.
Pro raky říční je plíseň hnileček račí to vysoce infekční.
Foto | Markéta Vytisková / Wikimedia Commons
Za hromadný úhyn raků říčních v Rožnovské Bečvě může račí mor. Laboratorní analýza, kterou provedli pracovníci katedry ekologie Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy, vyvrátila domněnky, že raky má na svědomí letošní horké jaro s nedostatkem kyslíku ve vodě a nadbytkem pylu. Informovala o tom ve čvrtek Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky.
 

„Račí mor vyvolává plíseň Aphanomyces astaci, česky hnileček račí. Je to vysoce infekční onemocnění a způsobuje masivní úhyn našich původních druhů raků, rak říčního a raka kamenáče. Ti nemají dostatečnou imunitu, aby se nákaze ubránili," popisuje Miroslav Kubín z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR. "Plíseň na jejich těle roste a do vody uvolňuje pohyblivé spory, kterými se rozmnožuje. Prorůstá do celého račího těla a postupně zvířata zahubí. V současné době bohužel neexistuje žádný účinný prostředek, kterým by se dali raci vyléčit.“

V České republice bylo zaznamenáno již několik případů, kdy v důsledku zavlečení račího moru vyhynuly celé populace původních druhů raků. V Beskydech byl naposledy račí mor potvrzen v roce 2008 v říčce Senici u Lidečka.

Trvalým zdrojem nákazy jsou nepůvodní druhy raků ze Severní Ameriky, kteří jsou vůči nákaze imunní. Jedná se o raka signálního, pruhovaného, červeného a mramorovaného, kteří byli do přírody vypouštěni z umělých chovů. Případů toků s výskytem račího moru bude nepochybně více, rozhodující pro účinný boj s touto chorobou je zamezení jejího dalšího šíření.

Co dělat, aby se račí mor nešířil dál? Pokud se pohybujete v oblasti, kde se račí mor vyskytuje, tak je dobré dodržovat následující pokyny. Nesnažte se zachraňovat raky přesunem na jiná místa, naopak se tím přispívá k šíření račího moru do dosud nekontaminovaných toků. Předměty, které se dostaly do kontaktu s vodou, jako jsou holinky či rybářská výstroj, důkladně dezinfikujte horkou vodou, Savem nebo řádným vysušením na slunci. Nepřevážejte vodu z Rožnovské Bečvy na jiná místa (třeba kvůli zalévání zeleně, z vodohospodářských nebo rybářských potřeb), voda je kontaminovaná sporami této plísně a můžete ohrozit zdravé raky. Nevypouštějte nepůvodní raky z chovů do vodních toků. Výše uvedené zásady je vhodné dodržovat i v místech, kde račí mor zatím potvrzen nebyl.

V případě nálezu mrtvých raků AOPK ČR prosí o kontaktování buď telefonicky na 606 699 381 nebo na e-maily invaznidruhy@nature.cz, beskydy@nature.cz či jitka.svobodova@vuv.cz. Velmi cenná jsou též data o výskytu jak našich, tak nepůvodních druhů raků, nálezy lze zaznamenávat prostřednictvím aplikace BioLog nebo webu biolog.nature.cz).


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist