https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rekonstrukce-hraze-prehrady-v-bedrichove-se-blizi-k-zaveru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rekonstrukce hráze přehrady v Bedřichově se blíží k závěru

24.8.2021 00:18 | BEDŘICHOV (ČTK)
Přehrada na Černé Nise je součástí soustavy retenčních nádrží, které byly v podhůří Jizerských hor vybudovány v letech 1902 až 1911.
Přehrada na Černé Nise je součástí soustavy retenčních nádrží, které byly v podhůří Jizerských hor vybudovány v letech 1902 až 1911.
Foto | Honza Groh / Wikimedia Commons
Rekonstrukce hráze jizerskohorské přehrady na Černé Nise v Bedřichově téměř za 21 milionů korun se blíží k závěru. Korunu hráze stavbaři opravují od roku 2019 a práce by měly skončit do konce října. ČTK o postupu prací informovala mluvčí Povodí Labe Hana Bendová.
 

Přehrada na Černé Nise je součástí soustavy retenčních nádrží, které byly v podhůří Jizerských hor vybudovány v letech 1902 až 1911. Poslední větší opravou hráz této přehrady prošla v 50. letech minulého století. Na délku má hráz 340 metrů a ve špatném stavu byla železobetonová deska v koruně, kterou prosakovala voda.

Práce podle Bendové vstoupily do poslední fáze. "Koncem července byl úspěšně dokončen velmi důležitý krok, a to betonáž monolitické konstrukce přemostění bezpečnostního přelivu. V současné době probíhá odbedňování konstrukce a demontáž podskružení," uvedla. Zároveň podle ní začaly kamenické práce na věžičkách na vzdušné straně hráze. "A v brzké době budou zahájeny práce na obnově povrchu komunikace na přemostění," dodala Bendová.

Bedřichovská přehrada slouží k regulaci toku na Černé Nise a ochraně před velkými vodami. Zároveň má rekreační charakter a využívá se také k rybaření. Je také nejvýš položenou přehradou v republice s výjimkou horní nádrže přečerpávací elektrárny Dlouhé stráně. Jde o oblíbený cíl turistů, kvůli rekonstrukci je ale pro ně uzavřená cesta přes hráz. Podle původních plánů se měla oprava koruny hráze dělat v letech 2017 až 2018. Předchozí firma, která zakázku získala, ale zkrachovala a opravu udělala asi jen z desetiny. Povodí Labe tak muselo soutěž vypsat znovu a nově vybraná firma práce zahájila v roce 2019. Jejich rozsah je větší, než Povodí Labe plánovalo, důvodem je hlavně horší stav přelivné hrany v koruně hráze, než se očekávalo. Práce komplikuje i to, že kvůli náročným klimatickým podmínkám lze stavební práce provádět jen asi šest až sedm měsíců v roce.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MU

Michal Ukropec

24.8.2021 12:50
O.k. Byl jsem tam před měsícem. Přehradě by také pomohlo odsmrkování a výsadba původních dřevin. Možná je to tam i na některé informační tabuli.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

5.9.2021 09:27 Reaguje na Michal Ukropec
odsmrkování se děje spíše v podhůří, kde jsou starší porosty. Kůrovec si vybírá smrky podle stáří a v centrální části jsou poměrně ještě mladé. Těží se lokálně a často se přirozeně nechává zarůst
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist