https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sdruzeni-samosprav-na-zalohovani-plechovek-a-pet-lahvi-obchody-nemaji-prostory
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sdružení samospráv: Na zálohování plechovek a PET lahví obchody nemají prostory

26.5.2023 10:40 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Sdružení místních samospráv ČR (SMS ČR) nesouhlasí s povinným zálohováním plechovek a PET lahví. Mnoha prodejnám by podle něj vznikly komplikace s převzetím a skladováním těchto nápojových obalů, často na to ani nemají prostory. Obcím by se také zvýšily náklady. Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) předpokládá, že by opatření mohlo začít platit nejdříve v polovině roku 2025. Záloha by se podle něj měla pohybovat mezi čtyřmi až pěti korunami. O návrhu bude SMS ČR se zástupci ministerstva jednat v pátek, uvedl první místopředseda SMS ČR Oldřich Vávra.
 

"Systém třídění odpadu je v České republice na velmi vysoké úrovni, občané vytřídí cca osm z deseti PET lahví. Ty jsou zároveň jednou z mála složek plastového odpadu, které lze zpeněžit. Vyjmutí PET lahví z tohoto systému bude mít jistě ekonomický dopad na obce, přičemž budou muset nadále jeho sběr a svoz zajišťovat. Logicky tak obcím vzrostou náklady," řekl Vávra.

Mnoho maloobchodních prodejen v menších obcích se podle Vávry aktuálně potýká s existenčními problémy. Na skladování nápojových obalů také často nemají prostory. Hrozí proto, že zákazníci dají přednost nákupu ve větších obchodech, kde bude výkup zálohových obalů umožněn.

"Z pohledu obcí vidíme mnoho dalších otazníků nad systémem povinného zálohování, včetně velmi vysokých finančních nákladů, které budou jeho zavedení a následné udržování provázet. Obáváme se rovněž, že klesne ochota občanů nadále třídit plastový odpad, protože jeho pomyslným symbolem jsou bezesporu právě PET lahve," řekl dále Vávra.

Místo zálohování SMS ČR navrhuje, aby stát rozšířil počet koncových míst, kde se komunální odpad zpracovává a využívají se druhotné suroviny. Podle SMS ČR to bude mnohem efektivnější než rozbíjet současný systém, který dobře funguje, a vytvářet nový.

"Formou další motivace občanů, jako je podpora pytlového sběru či zahuštění systému sběrných nádob i snížení celkového objemu uváděných PET lahví na trh, lze systém zlepšit natolik, že se podaří splnit povinnost třídit devět z deseti PET lahví za nižších nákladů a jednodušším způsobem, než je navrhované zálohování," dodal Vávra.

Kromě obchodů s plochou nad 50 metrů čtverečních se mají do zálohování zapojit také všechny čerpací stanice o stejné výměře. Povinně se budou muset zapojit i on-line výrobci. Menší prodejny se budou moci zapojit dobrovolně, může jít například o kiosky, trafiky nebo bufety. V obcích s více než 300 obyvateli, kde žádné odběrové místo nevznikne, ho zřídí povinně operátor systému, který má pro správu zálohování obalů vzniknout. Výjimku ze systému budou mít obaly od mléka, mléčných výrobků, ze kterých kvůli znečištění nelze vyrobit nové.

Hladík řekl, že cílem celého systému je vrátit do oběhu 90 procent plastových lahví do pěti let od spuštění systému. Cílem ministerstva je podle něj také podpořit cirkulární ekonomiku a splnit evropské požadavky. Legislativa, která systém zálohování v Česku zavede, má vzniknout letos, uvedl již dříve Hladík.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JK

Jiří Kvítek

26.5.2023 17:39
Vyzobat si jenom PET je jako vzít z dortu se šlehačkou jenom jahodu na přizdobení a zbytek nechat svému osudu.

Vždyť prodej PETu dotuje zpracování i méně kvalitních frakcí plastů! Plasty zdaleka nejsou jenom o PETu.

Copak to na MŽP opravdu nikdo nechápe?

Dnes dokážeme dostat zpět 8 z 10 PETek, daných do oběhu. A to ještě nebylo využito všech dostupných systémových rezerv.

25 let jsme lidi učili dávat plasty do žlutých kontejnerů a teď, když to docela obstojně funguje, jim to začneme překopávat na zálohový systém?

Vydávat nový zákon o zálohách je zcela zbytečné, protože stávající zákon č.477/2001 Sb. (o obalech) již od 1.1.2002 takový systém umožňuje jako jednu z možných variant. Existuje to již 20 let a proč se to ve větším měřítku neujalo?

Protože je to ekonomická sebevražda! Sama Coca-Cola už to zkoušela a byl to naprostý debakl.

Jen proto, aby nápojářská lobby vydělala na úkor všech, co zpracovávají odpady? 25 let jim to bylo jedno a teď to všechno zničí?

SNŮŽKA NESMYSLŮ ZA MILIARDY S MINIMÁLNÍM OČEKÁVANÝM EFEKTEM do 10 % výtěžnosti!

Ten Hladík buď zešílel nebo fakt ničemu nerozumí...
Odpovědět

Viktor Šedivý

26.5.2023 20:34 Reaguje na Jiří Kvítek
Že je to ekonomická sebevražda? Ale je to ideologicky správné!
Green Deal je průšvih o mnoho řádů horší a taky jede dál, stále rychleji, ať ten náraz do zdi stojí za to.

Zvlášť děsivé je, když si uvědomíme, že osm z deseti petek už dnes máme zpět při minimálních nákladech. Miliardy vynaložíme za tu devátou lahev z deseti.
Odpovědět
JK

Jiří Kvítek

27.5.2023 10:44 Reaguje na Viktor Šedivý
Asi je na místě napsat, že nově připravovaný zálohový systém je:

1) hodně předražená systémová duplicita, svojí skutečnou funkcí připomínající spíše trojského koně:

investiční náklad činí zhruba 5 miliard na zálohový systém PET a provozní náklady cca 1,5 mld. Kč (náklady se určitě zvýší, jako když stát staví dálnice)

2) odstrašující ukázka naprosté nepřiměřenosti systémových opatření státu, která za asi 6,5 miliardy Kč údajně vrátí do oběhu o směšných 10 procent více plastových lahví (ve lhůtě do pěti let od spuštění systému) tím, že je prostě ukradne obcím, jejichž občané je poctivě sbírají

mimochodem: podobný zálohový systém zavedený na Slovensku po roce činnosti dosahuje pouhých 70 % - takže nesplňuje, co má!

Zabývá se někdo tím, zda může stávající systém oněch zbývajících 10 % nějak "dohnat"?

Ano. Existují odborné polemiky skutečných odborníků, kteří (na rozdíl od MŽP) mají svoji erudici postavenou na zkušenostech z provozní praxe.

Systém, který tohle splňuje, funguje například v Belgii, která má i srovnatelný počet obyvatel - nemůžeme se inspirovat právě tam?

Copak tohle na MŽP nikdo neřeší?

Ano, řeší. Ale názory skutečných odborníků z provozní praxe na MŽP asi nikoho nezajímají.

Zjevně se naslouchá jenom nápojovým lobbistům, kteří se těší v této věci až nebývalé podpoře.

Ale není to jenom o PETu a plechovkách. Opatření poškodí recyklaci plastů. Protože prodej PETu dotuje zpracování i méně kvalitních frakcí plastů! Plasty zdaleka nejsou jenom o PETu (jak již jsem uvedl výše).

Regulovat by se mělo pouze tam, kde to má smysl a nikoliv plošně a na politickou objednávku tzv. "nezávislých iniciativ" nápojových lobbistů.
Odpovědět
ji

2.6.2023 14:49 Reaguje na Jiří Kvítek
Doporučuji Vám projít si sekci nejčastějších omylů o zálohování na stránce Zálohujeme.cz. Omylů se totiž dopouštíte docela hodně.
https://www.zalohujme.cz/faq/

Uvádí se tam např. že: "V České republice se vytřídí 69,5 % PET lahví a pouze 35 % plechovek."

Je tam i odkaz na studii, která analyzuje dopady na obce.

Doufám, že Vám to pomůže pochopit celou problematiku i v souvislostech.

Odpovědět
JK

Jiří Kvítek

6.6.2023 18:25 Reaguje na
Ano, na https://www.zalohujme.cz je takových nesmyslů uvedeno více.

A ty jejich studie jsou opravdu k smíchu. Proč?

Nápověda:

vždy se ptejte, kdo studii platí a komu má nejvíce posloužit :-)
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist