https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sef-zemedelcu-otrava-zajicu-je-nepochopitelna
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Šéf zemědělců: Otrava zajíců je nepochopitelná

16.8.2019 01:01 | PRAHA (ČTK)
Myslivci z Tuřan, Šlapanic a Žatčan našli v posledních dnech skoro 80 uhynulých zajíců a několik bažantů. Testy z Tuřan prokázaly zbytky účinné látky jedu Stutox II.
Myslivci z Tuřan, Šlapanic a Žatčan našli v posledních dnech skoro 80 uhynulých zajíců a několik bažantů. Testy z Tuřan prokázaly zbytky účinné látky jedu Stutox II.
Úhyn zajíců na Moravě po možném požití přípravku proti hrabošům Stutox II je podle předsedy Zemědělského svazu ČR Martina Pýchy nepochopitelný. Zajíc by podle něj musel sežrat 40 až 60 granulí jedu, který má ale již v malém množství vyvolávat nechutenství. Pýcha nechápe, jak je možné, že se agresivnější přípravek v ČR dříve běžně používal a k masivnějším úhynům nedocházelo. Myslivci z Tuřan, Šlapanic a Žatčan našli v posledních dnech skoro 80 uhynulých zajíců a několik bažantů. Testy z Tuřan prokázaly zbytky účinné látky jedu Stutox II.
 

Ráno veterináři potvrdili úhyn zajíců nejspíš na tento jed, který používají zemědělci na přemnožené hraboše, také u dalších dvou zajíců v Žatčanech na Brněnsku.

Pýcha uvedl, že o Stutoxu jednal jak s Ústředním kontrolním zkušebním ústavem zemědělským (ÚKZÚZ), tak i s výrobcem jedu. "Jak jsme byli informováni - u páté, šesté, sedmé granule začne přípravek ve vnitřnostech fungovat, vyvolává pocit zvracení a samozřejmě nepříjemné pocity a nechutenství," uvedl předseda. Je pak podle něj možné, že nebyl jed správně aplikovaný, ale že byl na hromádce. I tak by ale jed musel zajíc sežrat velmi rychle. "Je to záhada, že se objeví jeden podnik, který to aplikuje, a hned jsou mrtví zajíci," dodal.

Jiná chemická alternativa likvidace hrabošů v podstatě podle Pýchy není možná, u Stutoxu nezůstávají škodlivé látky v půdě nebo ve vodách. "Je jediný, který je možný aplikovat v rámci ČR, pokud se nechceme vracet k přípravkům jako strychnin, který se používal za minulého režimu," dodal. Aplikovat prostředek pouze do nor není podle něj v silách zemědělských pracovníků.

K rozházení jedu na polích u Brna se dnes přiznal zemědělský podnik Bonagro. Podle jeho ředitele Romana Zvěřiny nebylo nutné minulý týden žádat kvůli plošné aplikaci jedu o výjimku, ohlašovací povinnost podle něj firma splnila. Podle Pýchy situaci na místě řeší ÚKZÚZ i policie.

K okamžitému řešení přemnoženého hraboše vyzvala dnes vládu a postižené kraje Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR. Kalamita představuje podle ní významnou ekonomickou újmu na zemědělských plodinách. Obává se také, že masivní přesun hraboše do blízkosti obcí sebou ponese významně zvýšené zdravotní riziko pro občany, protože hraboši jsou nositelem řady onemocnění. Rizika pro člověka ale už dříve vyloučila hlavní hygienička ČR Eva Gottvaldová.

ÚKZÚZ minulý týden povolil rozhazování jedu na hubení hlodavců Stutox II kvůli přemnoženým hrabošům. Po vlně kritiky ministerstvo zemědělství platnost povolení pozastavilo. Podle ministerstva zatím lze aplikovat přípravek jen do nor hlodavců. Ministerstvo životního prostředí a ekologické organizace upozorňovaly na to, že plošná aplikace jedu může ohrozit ptáky, divokou zvěř nebo psy a kočky. Zemědělci namítají, že jen plošná aplikace jedu může zamezit kalamitě, kterou přemnožení hraboši způsobují.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

16.8.2019 07:54
...Rizika pro člověka ale už dříve vyloučila hlavní hygienička ČR Eva Gottvaldová... Na této kampani by šla názorně vyučovat historie hysterie.

Nepochopitelnou toxicitu granulí bych reklamoval u výrobce.
Odpovědět

Jan Šimůnek

16.8.2019 08:48
1. Mezi zajíci řádí v současné době vícero infekčních chorob (podle informací z běžného zpravodajství) a zde nebylo jasně prokázáno, zda ti zajíci chcípli na granule pro hraboše, nebo je tyto granule (v subtoxické dávce) "dorazily", přičemž zdravé zvíře by je v požité dávce přežilo, nebo zda je výskyt toxinu v organismu bez vztahu k jejich úhynu (protože analýza prokáže bez problémů i jedinou granuli a letální dávka pro zajíce je kolem 60ks).

2. Zbývá ovšem i možnost, že nějaký agilní ochránce přírody namíchal granule (třeba nasbírané na poli) do žrádla pro zajíce a ty jimi nakrmil aby "dokázal", že plošná aplikace Stutoxu II je špatná). Takových činů se už ekologové i ochránci zvířat v minulosti dopustili opakovaně, takže jsou absolutně nedůvěryhodní. Pro tuto verzi by svědčila i časová prodleva mezi aplikací jedu a úhynem těch zajíců.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

16.8.2019 09:30 Reaguje na Jan Šimůnek
Netuším, jakou prodlevu máte na mysli, když v článku se naopak píše o opaku:... "Je to záhada, že se objeví jeden podnik, který to aplikuje, a hned jsou mrtví zajíci," dodal.

Jj, na konspirační teorie a třetí osoby jsme cvičení. Mně stačilo, jak v den příjezdu kamery tam pilně operoval traktor, aby zaoral co a v jaké dávce bylo aplikováno. Policie vždy požaduje s ničím nehýbat, aby se dopátrala použitelných indicií.

Prostě laboratorní testy na dobře živených králících asi dávají jiné výsledky, než zajíci vystresovaní pojezdy mechanizace a nedostatekm potravy na hliněných pláních.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

16.8.2019 10:58
Doporučuji všem přečíst si článek-světe div se- od člena Soukromé asociace zemědělců, je starý 5 hodin. Po jeho dočtení snad už všichni pochopí nesmyslnost doporučovaných postupů a trapnost vyjádření ve smyslu" zanedbali jste prevenci". Všichni vědí velké h.no.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

16.8.2019 11:29 Reaguje na pavel peregrin
Je to asi týden, co šla reportáž také někde od Olomouce v době žní, a na dotaz reportérky agronom (majitel?) odpovídal zcela jinak, než vyznívá tento článek. Nakonec letošní úroda je na úrovni loňské, takže kdyby byla "celá sežraná" na úrodné Hané, asi by se nějak v číslech projevilo. Blekotá tam cosi o berličkách, ale nikde je nevidět... Tak to je asi ta potřebná prevence:-))

Takže kdo je trapný a kdo ví "nic" je zřejmé z porovnání těchto dvou reportáží.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

16.8.2019 13:33 Reaguje na Karel Zvářal
Myslím si, že doteď stejně pořádně nikdo neví, co se děje, protože ty informace jsou dost protichůdné.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

16.8.2019 13:43 Reaguje na pavel peregrin
Jezdím po rajonu přes třicet let na sovy. Nejednou jsem startoval na Hanou, kde "hraboši pustoší pole". Bylo to rok po gradaci, tak mi to přišlo divné. A just! Novinářka v okurkovou sezónu opráší oblíbené téma škod v zemědělství, ale že má rok zpoždění, tím se vůbec netrápí. Dojedu na místo a ani ďurka!!! Takže jsem naučený si informace třídit a neskočit na kdejakou poplašnou či zviditelňovací kampaň.
Odpovědět
HS

Honza Slatdek

18.8.2019 18:43
Také mne překvapil rychlý úhyn zajíců.To by hraboši museli hynout snad už jen po čichnutí ke granuli.Snad to pomohou vyřešit čápi. Doufám že se nepřemnoží.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

22.8.2019 19:11
Podle mně jsou u těch zajíců a bažantů na vině místní myslivci. Domnívám se, že si "zefektivnili" zimní krmení zvěře tím, že místo přírodních krmiv, jako je seno, zbytky z čištění obilí nebo nějakého jiného rostlinného krmení prostě v zimě krmí nějakým koncentrovaným krmivem pro hospodářská zvířata v granulích.
Prostě tu zvěř na granule navykli. A jelikož toto umělé krmivo obsahuje i velké množství energie, i všelijaké zchutňovací přísady, bude toto krmivo pro lesní zvěř tak atraktivní, že jim dává přednost před trávou nebo snad i pupeny rašících stromů .
Do Stutoxu 2, aby byl lákavejší pro hlodavce, se zrovna taky přidává přísada, která se taky dává do granulovaných krmiv a sice sušená mletá vojtěška či jetel.
Takže podle všeho zající a bažanti, navyklí na granule v mysliveckých krmelcích, si prostě granule Stutoxu2 osudově spletli se svým zimním krmivem.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist