https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/senat-ma-vyhrady-k-navrhum-eu-ohledne-energeticke-ucinnosti-a-oze
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Senát má výhrady k návrhům EU ohledně energetické účinnosti a OZE

8.11.2021 00:59 | PRAHA (ČTK)
V přijatém usnesení Senát uznává, že Česko bude muset pro naplnění klimatických ambici postupně navyšovat podíl obnovitelných zdrojů energie v energetickém mixu. Zastává ale názor, že s ohledem na geografickou polohu ČR bude role OZE pouze omezená, a proto se ČR bude muset spoléhat především na jadernou energii.
V přijatém usnesení Senát uznává, že Česko bude muset pro naplnění klimatických ambici postupně navyšovat podíl obnovitelných zdrojů energie v energetickém mixu. Zastává ale názor, že s ohledem na geografickou polohu ČR bude role OZE pouze omezená, a proto se ČR bude muset spoléhat především na jadernou energii.
Foto | EmmaLeP / Flickr
Senát má výhrady vůči návrhům novelizovaných evropských směrnic o energetické účinnosti a o podpoře energie z obnovitelných zdrojů. Evropská komise předložila tyto návrhy jakou součást balíčku FIt For 55, který má pomoci snížit emise skleníkových plynů. Senát se usnesl na tom, že komise v případě směrnice o energetické účinnosti nepředložila studie dopadů na členské státy a v důsledku toho neprokázala, že navrhované cíle jsou reálně dosažitelné za přiměřených nákladů.
 

Komise chce do roku 2030 zvýšit podíl energie z obnovitelných zdrojů až na 40 procent, protože současný cíl 32 procent podle ní není dostačující. V důvodové zprávě ke směrnici například uvádí, že cíl 40 procent nemá žádné nevýhody, a je tak upřednostňovanou a účinnou možností.

Senát chce po Evropské komisi, aby vypracovala dopadovou studii, kde popíše konkrétní realizovatelnost navrhovaných opatření a vyčíslí dopady plánovaných změn, především pak náklady a přínosy pro ČR. V přijatém usnesení Senát uznává, že Česko bude muset pro naplnění klimatických ambici postupně navyšovat podíl obnovitelných zdrojů energie v energetickém mixu. Zastává ale názor, že s ohledem na geografickou polohu ČR bude role OZE pouze omezená, a proto se ČR bude muset spoléhat především na jadernou energii. Proto Senát považuje za důležité, aby jaderná energie byla v rámci EU označena za udržitelný zdroj.

Senát současně jako u některých dalších návrhů souvisejících s balíčkem Fit for 55 konstatoval, že přijímat tak ctižádostivý cíl, jako je Zelená dohoda pro Evropu (European Green Deal) v situaci, kdy není znám způsob náhrady dosavadních zdrojů energie, je nezodpovědné.

Unesení se týká i předložené revize evropské směrnice o energické účinnosti. U ní senátoři nesouhlasí například s navýšením záměrů energetických úspor od roku 2024 a domnívají se, že navržené povinné roční úspory 1,5 procenta nejsou nezbytně nutné pro dosažení cílů a pro řadu členských států budou těžko dosažitelné.

Revidovaná směrnice ukládá členským státům, aby ročně renovovaly alespoň tři procenta podlahové plochy budov ve vlastnictví veřejných subjektů s cílem transformovat tyto budovy na budovy s téměř nulovou spotřebou energie. Revize této směrnice ale ruší výjimku například pro historické budovy nebo kostely.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (23)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LK

Lukáš Kašpárek

8.11.2021 08:10
Tak to má senát dost omezené informace o tom co je v ČR možné... jenomže oni záměrně tvrdí něco, co není pravda.... jádro z bloků, které již máme proč ne.... ale rozvoj OZE je teď priorita a pouze taková cesta je smysluplná jak z pohledu klimatických cílů, tak co se týče decentralizace a modernizace energetiky včetně toho faktu, že jsou energie vyrobené z OZE nejlevnější a nejjednodušeji a nejrychleji realizovatelné.

Jadro je zdroj minulého století a je hloupí ho pořád dokola považovat za zdroj hlavní nedejbože nejlepší.... protože fakticky nejlepší není....
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

8.11.2021 08:11 Reaguje na Lukáš Kašpárek
*hloupé
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

8.11.2021 09:51 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Ano a vše, co jste napsal a stále píšete. I ten senát, který
nemusím, si zachoval zdravý rozum a doufám, že i sněmovna
s novou vládou to pouze potvrdí. Rozum se vrací ke mnoha
světovým politikům a po letošní zimě to už bude většina.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

8.11.2021 12:28 Reaguje na Břetislav Machaček
Z vás ta inteligence a láska k bližnímu vyloženě stříká :D
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.11.2021 14:49 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Z Macháčka vždyck, hlavně, kdy nám líčí ropácké vize z Kremlu.
Odpovědět
kk

karel krasensky

8.11.2021 15:24 Reaguje na Lukáš Kašpárek

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
kk

karel krasensky

8.11.2021 15:25 Reaguje na karel krasensky

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
KZ

Karotka Z

8.11.2021 09:04 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Jaderna reakce je prozatim nejlepsi nejucinejsi a nejmodernejsi zdroj ziskavani energie, ktery zname, pokud nepocitam prozatim dlohodobe nefunkcni jadernou fuzi.
OZE jsou proti tomu pouze detskou hrackou s extremne velkymi materialovymi naklady.

Ale me spise zaujal ten kostel s nulovou spotrebou energie :) Vtipne docela.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

8.11.2021 12:09 Reaguje na Karotka Z
Kdybych měl po přečtení vašeho komentáře pocit, že můžete pochopit něco z toho co vám napíšu, tak bych si tu práci dal, ale je vidět, že jste tak mimo, že to nebude mít smysl... navíc se ani neumíte podepsat, takže se za svou hlubokou neznalost asi i stydíte.

Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.11.2021 11:46 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Bohužel, v tomhle s vámi nsouhlasím. Nahradit fundament pro stabilizaci sítě OZE je stále zcela nereálné. Jádro dodává velmi konrentrovanou energii a ve spolupráci s OZE může skutečně vytvořit plně funkční bezemisní energetiku.
A hlavně musíme počítat s výrazným růstem spotřeby, především pro elektroauta a je fuk, jestli budou jezdit třeba na vodík. Ten se bude taky dělat elektrolýzou.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

8.11.2021 12:23 Reaguje na Pavel Hanzl
Vidíte... myslíte si, že se mnou nesouhlasíte, ale já nemám o moc jiný názor než Vy.

Já jsem neřekl nic o tom, že bych nahradil pomocí OZE i JE... já jsem jen napsal, že jen blázen by nevyužil všechny možnosti ohledně OZE a propagoval pouze nebo hlavně JE....

OZE mají podle mého potenciál zaujmout větší zastoupení jak JE, ale samotné OZE stačit zatím ještě nějakou dobu určitě nebudou.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.11.2021 14:56 Reaguje na Lukáš Kašpárek
"Jadro je zdroj minulého století a je hloupí ho pořád dokola považovat za zdroj hlavní nedejbože nejlepší.... protože fakticky nejlepší není...."
Pojem lepší - horší je mimo realitu, ale hlavní asi bude ještě hodně dlouho. Pokud se prosadí SMR pro teplárenství a nové bloky v Dukovanech a Temelíně.
Ale půlka elektřiny z OZE by bylo asi na maximu stávajících možností....
Faktem je, že malé domovní i firemní fve by mohly být mohutnou základnou pro nabíjení elektroaut.....
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

9.11.2021 07:49 Reaguje na Pavel Hanzl
Jádro ale je technologie minulého století. Sice ho ještě budeme potřebovat, ale překotně do něho investovat je bláznovství... a víte proč je v očích některých politiků tak žádoucí? Protože je to řešení velice jednoduché, ověřené....

Jak jsem ale řekl, JE má ještě na několik desetiletí budoucnost, ale to neznamená, že je to řešením budoucnosti...

Moderní energetika se ubírá cestou decentralizace, postupného "odpojování" zákazníků a inteligentního řízení zbývající přenosové soustavy. I v tomto má sice JE nějakou přechodnou úlohu, ale PROSTĚ TO NENÍ ŘEŠENÍ PRO BUDOUCNOST.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.11.2021 12:39 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Do budoucnosti nikdo nevidí (kromě ropáků).
Ale paní Drábová to říka jasně: může se objevit nějaká úžasná nová technologie, nebo taky ne. A JE je jistota, stázt musí jednat po jistotě.
S očekýváným růstem spotřeby elektřiny to jinak nepůjde, odhaduji.
Odpovědět
pm

8.11.2021 17:49 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Nojo OZE :/ Ale vemte si němce, kde ti jsou z OZE a mrkněte, jak to u nich vypadá s energymixem : https://www.agora-energiewende.de/en/service/recent-electricity-data/chart/power_generation/01.11.2021/08.11.2021/today/
Odpovědět
ms

9.11.2021 01:36 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Bez jádra a bezemisní energetiku??? To si řekneme hodně brzy, až Němci letos odstaví tři a příští rok poslední tři reaktory. Prozatím už Němci stupňovali výrobu z uhlí o pětinu na 36 % ze svého mixu a s nejvěhtšími emisemi CO2 za 30 let! A odteď do roku 2045 prý v průměru každý rok postaví nové FVE s kapacitou 17 GW! Spočítáte ty panely??? Tak to je zatím výsledek Energiewende za 400 miliard eur. A ani v Berlíně, ani v Bruselu stále ještě větru a slunci poručit neumí. A že se soudruzi v Moskvě snažili desítky let. Ti zelení věrozvěstové nám ještě dají zabrat.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

9.11.2021 07:27 Reaguje na
To, že něco nechápete, neznamená, že je to blbost.... navíc JE se v Německu opět dostává do hry, protože na přechodnou dobu bude zřejmě potřeba a navíc nejde o to něco stavět, ale pouze nezbourat...
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

8.11.2021 13:49
Zaslepení vyznavači JE by si měli uvědomit jednu zásadní věc.... ČR musí změnit svoji energetiku velice rychle. Na to, aby se dal stihnout ještě aspoň trochu snesitelný scénář změn klimatu, tak musíme ty největší změny udělat do roku 2030. Ideálně i dřív. Na to ale jádro nestihne zareagovat...

I kdyby se v ČR přece jen podařilo postavit nějaký nový blok JE, tak to bude reálně tak někdy kolem roku 2045 (a to je ještě dost optimistický scénář) a to už nás opravdu nezachrání. Kolem tohoto roku už navíc budeme o hodně dál jak s OZE, tak jinými zdroji a spouštět v této době ještě tak archaický zdroj jako je JE bude spíš na obtíž, než že by to bylo pozitivní. Držet si celou tu dobu přenosovou soustavu na takto centralizovanou výrobu (starý přístup k energetice) jen proto, aby jsme k tomu mohli připojit starou technologii nedává vůbec smysl.

To hlavně proto je potřeba se zaměřit převážně na OZE. Je v něm obrovský potenciál, jen se nesmí pořád tolik lhát o tom co pro nás OZE může přinést a musí se makat na instalacích hlavně FVE (ale i dalších OZE) a na návazných krocích jak v energetice, tak všude jinde.

Já bych nové bloky nestavěl. Prodloužil bych životnost těm dosluhujícím a rozvíjel hlavně OZE. Také musíme přestat energii vyvážet a dělat rozsáhlé programy na úspory energií, protože se plýtvá úplně šíleně moc.... v budoucnosti si bude většina objektů vyrábět energii sama a centralizované systémy typu JE budou spíše koulí u nohy... o tom jsem přesvědčen...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.11.2021 14:59 Reaguje na Lukáš Kašpárek
No, paní Drábová to vysvětluje takto: je možné, že nastane superobjev (tokamak) nebo se objeví něco převratného v OZE, ale není možno na to spolíhat. Každopádně jádro je sázka na jistotu.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

9.11.2021 07:24 Reaguje na Pavel Hanzl
To já samozřejmě chápu... ale pořád opakuji... OZE se musí rozvíjet do maximálních možností... je to rychlé, levné a efektivní... jádro je sice jistota, ale jistota dost pochybná a s určitými nežádoucími závazky. V mixu určitě bude a je to tak ve výhledu do roku 2050 určitě v pořádku, ale hlavní cíl by měl být využití maxima z OZE.

Můj názor.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

9.11.2021 13:37 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Hlavní cíl je fúze a konečně z téhle planety vysmahnout i někam dál. Když se to tak do 2100 nepodaří, tak bude veselo a těch pár, co možná zbyde, a to se fakt říká kdo ví jestli, si holt dá druhý pokus.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.11.2021 12:40 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Jistě, já si myslím to samé, maximálně rychle rozvíjet OZE a jádro stavět taky.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

13.11.2021 08:29 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Dobře, ale v ČR, kde moc nefučí, nemáme velké řeky, mají OZE celkem omezenou možnost, prakticky nám zbývá jen fve.
A udělat v tom 80 TWh ročně a v potřebné struktuře (půlka pak musí jít přes akumulace), vidím jako dost nářez.
Rozvíjet OZE i jádro, myslím si já.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist