https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/severoamericke-veverky-podedit-hnizdo-po-dobrem-majiteli-je-pulka-uspechu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Severoamerické veverky: podědit hnízdo po dobrém majiteli je půlka úspěchu

20.2.2019 01:12 | PRAHA (Ekolist.cz)
Když mladá veverka podědí teritorium po dospělém veverčím samci, je to pro ni výhra.  Ilustrační snímek.
Když mladá veverka podědí teritorium po dospělém veverčím samci, je to pro ni výhra. Ilustrační snímek.
Když mladá veverka podědí teritorium po dospělém veverčím samci, je to pro ni výhra. Samci totiž střádají do svých zásobáren potravy více pochutin. A tím vlastně zvyšují šance na přežití nových nájemníků. Informuje o tom University of Guelph.
 

Teritoria obývaná veverkami mění své majitele, na tom nic neobvyklého není. Staří, u kterých se sešlost věkem projeví obvykle tím, že si je odnese predátor, jsou nahrazeni mladými, kteří s chutí dostupný prostor znovu obsadí. Zoologové z Univerzity v kanadském Guelph si ale před časem povšimli něčeho trochu jiného. Tihle noví veverčí nájemníci opuštěných teritorií totiž někdy dosahují nezvyklého reprodukčního úspěchu, aniž by k tomu museli vynakládat odpovídající množství energie. Tedy jen někdy.

Jako poklad. Jen v semínkách

Pokud byla původním obyvatelem samice veverky, nemá se nový nájemník, samec či samice, o nic lépe. Ale když byl původní obyvatel samec? Samice, která jeho úkryt zdědí, je schopna vyprodukovat až o 50 % více mláďat. Co za tím stojí? „Je to jako koupit od někoho dům, a zjistit, že pod podlahou byl zakopán zlatý poklad,“ vysvětluje docent zoologie David Fisher. Samci si totiž budují větší zásoby, v průměru o 1300 exemplářů semínek bohatší. Nový nájemník tím získá až 17 dnů stravy zdarma. Což je zvláště výhodné pro samice, které se mohou nerušeně starat o výživu mláďat.

Severoamerické veverky jsou skutečně produktivní sběrači. Za sezónu jsou schopni nastřádat do zásobárny okolo 20 000 semen šišek, které mohou být poživatelné několik let. „Což je mimochodem taky podstatné,“ dodává Fisher. „Plodné semenné roky totiž přichází spíše nárazově, a vydatnější zásobárna pomáhá veverkám výkyvy stromů v produkci semen korigovat.“

Dědictví po předchozích nájemnících

Kanadský veverčí výzkum, probíhající už od roku 1987, vede v patrnosti zásobárnu, která vydržela konzumovatelná 31 let, a postupně ji podědilo 13 různých veverek. A také dokládá, že příliš staré a mladé veverky nepatří mezi ty nejlepší sběrače. Nejšikovnější, tedy nejvydatnější semena sbírající, jsou veverky kolem 3-4 roků věku.

„Takže pokud má mladá samice veverky dost štěstí, může získat teritorium, tedy slovy realitních makléřů spíše luxusní a dobře zásobené sídlo, právě od takového samce,“ říká Andrew G. McAdam, další z autorů. „Znamená to pro ni, že s takovými zásobami v rezervě bude moci zabřeznout dříve a její potomci budou také moci opustit hnízdo o něco dříve. Získají konkurenční výhodu, budou mít větší šance na přežití i na přenos genů do další generace.“

„Je to legrace,“ uzavírá to Fisher. „Když jste veverka, může život úplně jiné pracovité veverky, kterou jste ani nikdy osobně nepotkali a mohla zemřít dříve, než jste se narodili, ovlivnit vaši šanci na přežití.“


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist