https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/shoda-ministru-energetiky-je-nejista-ohrozuje-ji-spor-o-cenovy-strop-plynu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Shoda ministrů energetiky je nejistá, ohrožuje ji spor o cenový strop plynu

21.11.2022 18:21 | BRUSEL (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Shoda na dalším krizovém energetickém balíku Evropské unie je tři dny před mimořádným zasedáním unijních ministrů energetiky nadále nejistá. Novinářům to řekl dobře informovaný činitel EU, podle něhož bude schválení společných nákupů či solidárních dodávek plynu záležet na konkrétních parametrech očekávaného mechanismu k omezení extrémních výkyvů cen plynu. Ty má komise představit v úterý.
 

EU se již od jara snaží vyrovnat s dopady vysokých cen energií souvisejících s válkou na Ukrajině a omezováním dodávek ruského plynu, kvůli nimž státy investují vysoké částky do podpory domácností a firem. Více než polovina zemí evropského bloku, včetně Francie, Itálie či Polska tlačí na celounijní zastropování ceny plynu, který zdražuje výrobu elektřiny.

Několik států v čele s Německem a Nizozemskem však tento návrh odmítá s odkazem na výrazné narušení trhu a možné ohrožení dodávek zkapalněného plynu LNG, který by přeplatily mimounijní státy. Česko se jako předsednická země snaží dovést obě strany k dohodě.

Komise po opakovaných výzvách o víkendu představila členským zemím obrysy mechanismu, který má předcházet výraznému zdražení plynu na nizozemském virtuálním uzlu TTF, jenž je pro ceny v EU klíčový.

Podle návrhu by se na tomto uzlu nesmělo obchodovat s plynem, jehož cena po splnění nutných podmínek překročí stanovenou hranici. Vedle samotného překročení cenového prahu by měl být k aktivaci mechanismu nezbytný také dostatečný rozdíl mezi spotovými cenami plynu v rámci TTF a průměrem cen zkapalněného plynu LNG. Konkrétní čísla by komise měla navrhnout v úterý a pode zmíněného unijního zdroje budou mít pro průběh ministerské schůzky zásadní význam.

"Je trochu příliš optimistické myslet si, že by se to zvládlo za den a půl vyjednat do podrobností," prohlásil činitel seznámený s aktuálními pohledy jednotlivých členských zemí. Zatímco samotné omezení cen plynu patrně definitivní zelenou nedostane, vyloučen podle něj není souhlas s takzvaným solidárním balíkem. V jeho rámci mají ministři podpořit dobrovolné společné nákupy plynu do zásobníků a přednostní prodej plynu sousedním zemím trpícím prokazatelným nedostatkem.

Státy požadující účinný strop na ceny plynu přitom nedávno pohrozily, že v případě návrhu nesplňujícího jejich požadavky zablokují ostatní navrhovaná opatření.

EU se od začátku krize shodla již na omezení spotřeby plynu a elektřiny či na přerozdělení nadměrných zisků elektráren či producentů fosilních paliv. Většina zemí však požaduje další opatření včetně stropu na ceny plynu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

22.11.2022 08:03
Zvláštní je, že naše veřejnost je stále přesvědčena o tom, že vláda zaspala a všichni mají energie už dávno zastropované, jenom my me. Tady je jasně vidět, že nikoliv, patříme mezi první.
Stropy mají jen Španělsko a Portugalsko, které berou plyn z Alžíru a nikdy problém neměly.
A z naší části jen Maďarsko, které je ve finačním rozvalu a plyn má dražší, než my.
Kdo nám teda pořád lže? Vrábel, Babiš, Okamura a jeho média.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

22.11.2022 11:59 Reaguje na Pavel Hanzl
Vy si koukám pletete strop na plyn pro domácí odběratele, kdy je dodavateli rozdíl v ceně dorovnáván státem, a stropy na nákup plynu od jeho producentů, kdy by měla být stanovena maximální cena a státy EU by se zavázaly víc za plyn neplatit.

Takže tu nepište pitomosti jako vždy a čtěte si ... https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-prehledne-jak-vlady-v-evropskych-zemich-resi-drahe-energie-a-vysokou-inflaci-40408809

Navíc se tam dočtete i o řadě dalších opatření, které vlády jednotlivých zemí aplikují.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.11.2022 18:31 Reaguje na Svatá Prostoto
Vy máte prostě problém se čtením. Na Slovesku se sice dávno domluvili, jenže "Zatím o tom ale není zákonně rozhodnuto."
V současné době se snaží okopírovat nás, protože by to nezaplatili.
"Začátkem září pak Rakousko oznámilo, že domácnostem zastropuje cenu elektřiny do 80 procent loňské průměrné spotřeby." Zastropuje, možná jo, ale nezastropovalo.
"Nedávno Berlín oznámil další balík opatření o objemu 65 miliard eur (1,6 bilionu korun), který má ulevit obyvatelům a podnikům od prudce rostoucí inflace, a s tím souvisejících vysokých cen energií."
Taky to bude asi vbrzku, že?
O Polsku to samé, píše se pouze o budoucím čase.
Británie: "Plán počítá buď se zastropováním cen, anebo s jejich snížením o stanovený procentní podíl". Atd. atd.
ostatní státy dávají dotace (stejně jak my), nebo spíš plánují je dávat.
Kdo skutečně zastropoval ceny, uvádím nahoře.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

23.11.2022 12:37 Reaguje na Pavel Hanzl
Berlín stropuje od ledna ... mělo to být od března, pak únor, teď dali leden.

A teď pozor Hanzl ... kontrolní otázka ... OD KDY STROPUJE ČR?

Schválně ... ten dopis se vám někde doma válí, tak hledejte.

Co je v článku o Rakousku platí ... ne nějaké možná.

Frantíci ... "Už dříve vláda rozhodla, že letos omezí zvýšení ceny elektřiny jen o čtyři procenta místo očekávaných 45 procent. Pro příští rok limit zdražení uvolní na 15 procent. Podle ministerstva energetiky by to stát mělo vyjít na 16 miliard eur (391,55 miliardy Kč)."

Norsko ... "Norsko částečně dotuje domácnostem účty za elektřinu už od prosince, přičemž nyní pokrývá 80 procent části účtu za elektřinu, která překročí určitou hodnotu. V září tuto pomoc rozšíří na 90 procent. Systém by měl platit minimálně do března 2023."

Kua drát! To jsou všechno věci které UŽ FUNGUJÍ!!!

Vám postovat nějaké odkazy je fakt na pytel, když nepochopíte ani prostý text v českém jazyce!!!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

25.11.2022 08:47 Reaguje na Svatá Prostoto
Pokud vím, tak my stropujeme od 1. ledna, válečná daň má platitod 1. prosince.
prostě každý stát se v tom plácá jinak a my nejsme žádný vyjímka, ani nahoru ani dolů. Tak proč všichni dezoláti pizdují?
Jen aby nasírali lidi proti vlastní vládě, jiný důvod tam není.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist