https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sikela-chce-na-rade-v-bruselu-probrat-plan-pro-pripad-omezeni-nord-streamu-1
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Síkela chce na radě v Bruselu probrat plán pro případ omezení Nord Streamu 1

15.7.2022 01:42 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) svolal na 26. července do Bruselu mimořádnou radu ministrů pro energetiku. Jednání se uskuteční pět dnů po plánovaném obnovení provozu plynovodu Nord Stream 1 a podle Síkely by mohli ministři projednat postup pro případ, že by se provoz plynovodu neobnovil vůbec, případně jen částečně.
 

Konsorcium Nord Stream AG, které plynovod provozuje, v pondělí zahájilo pravidelnou roční údržbu. Trvat by měla do 21. července, Německo se však obává, že kvůli sporu mezi Ruskem a Západem by se mohlo stát, že plyn přes Nord Stream 1 už po údržbě do EU nepoteče. Síkela uvedl, že ministři by na mimořádné radě případně projednali, jak ve věci dál postupovat.

Podle webu Rady EU budou ministři členských zemí diskutovat o tom, jak zajistit energetickou bezpečnost svých států před nadcházející zimou. Evropská komise by měla balíček opatření představit příští týden. "V případě, že provoz nebude obnoven, nebo bude obnoven jenom částečně, tak věci, které legislativně připravujeme teď, budeme uvádět v život, anebo budeme diskutovat, jak budeme dále v této situaci postupovat," řekl Síkela.

Členské země zatím nemají jednotný pohled v otázce solidarity. Síkela ve středu v Bruselu uvedl, že diskuse se bude týkat i toho, jak by měla vypadat. Podle ministra se hovoří buď o tom, že bude nakoupený plyn ve společném balíku a bude se rozdělovat rovnoměrně, nebo se budou vykrývat pouze akutní nedostatky některých zemí.

Premiér Petr Fiala (ODS) opakovaně uvedl, že situace v případě zastavení dodávek ruského plynu nebude jednoduchá, Česko ale bude i na základě spolupráce s dalšími evropskými zeměmi schopno dostatečně zásobovat domácnosti i firmy.

Ruská plynárenská společnost Gazprom tento týdne uvedla, že nemůže zaručit bezproblémový provoz plynovodu Nord Stream 1. Není jasné, zda dostane opravenou turbínu, jejíž servis v Kanadě zajistila německá společnost Siemens Energy. Nord Stream 1 vede po dně Baltského moře z Ruska do Německa a je hlavní trasou pro dodávky ruského zemního plynu do EU.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (21)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

15.7.2022 06:04
Haha , said the clown.

Vždy jsem si trapně myslel, že nouzové plány se dělají dopředu, tedy až dojde k nějaké mimořádné situaci, vytáhne se vypracovaný plán a jedná se podle dispozic.

Ministr Síkela na to jde od lesa, nejspíše nechá promluvit osud a pak se na něj teprve nachystá.
Ten plán potom bude na úrovni, a bez chyb. Bude trpět pouze jednou drobnou vadou - už ho nikdo nebude potřebovat.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

15.7.2022 07:17 Reaguje na Miroslav Vinkler
reálně za ten plynovod není náhrada... když něco řeší politici, bude to polovičaté. Ono při té honbě za plynem se zapomíná, že euro je k dolaru v paritě a spíš slabé a to je konec unie. Ostatně investoři to ví už dávno, že dolar je dolar a euro posledních deset let ztrácí. Navíc, oslabení eura přispívá k inflaci neb se nakupuje za dolary. Takže je čas udělat pápá. Nejde o to, co si přejí politici ale co udělají občané a jestli kvůli cizákům chceme trpět, což už tak je, když se vezme v potaz energetická burza
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.7.2022 08:12 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Plyn dostáváme prakticky kompletně všechen z Německa.
Náš vývoz jde z 86% do zemí EU.
Co by asi nastalo, kdyby ČR udělalo pápá?
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

15.7.2022 08:21 Reaguje na Pavel Hanzl
z Německa není nic. Buď je to z Ruska nebo od jinud ale Němci mají kulový...ono nejde o to, jestli uděláme pápá ale to, že vše se mění. Karty se rozdají nově a Německu dobré časy dávno skončili a to, že se jim propadl vývoz poprvé v historii něco značí. Když se čte, jak se připravují na náraz do zdi, tak je jasné, že to bude docela velké a je jedno co si politici myslí nebo říkají, budou dělat to, co je " voliči" donutí. Za Němce fakt nikdo trpět nebude a Buď si to odšéfujete sami nebo nemáte nic. Orbán to svým způsobem pochopil, zatím co jiní jen žvaní
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.7.2022 08:42 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Napište, odkud jde k nám veškerý potřebný plyn.
Co máme "odšéfovat sami", když nám z průmyslu (hlavního živitele státu) nepatří prakticky nic.
Za Němce budeme trpět my, protože jsme ještě blbší než oni. Věřili, že Putin není zrůda a gauner a za blbost se platí. Čecháček to nechápe doposud.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.7.2022 08:16 Reaguje na Miroslav Vinkler
Ten plán je dávno hotový a Síkela ho bude "probírat". Je to v článku. Bude to fakt náročné a vůbec jim nezávidím, nedovedu si představit, že by tohle řešil Drmola s estébákem...
Odpovědět
kk

karel krasensky

15.7.2022 10:47 Reaguje na Miroslav Vinkler
páne Winkler určitě jste zachytil,že protektorátní ministr vnitra rakušan založil novodobou jednotku StB,která bude stíhat takzvané dezinformátory a proruské šváby.Dejte vědět,až vás předvolají k výslechu,odsoudí a kolik vám dali.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

15.7.2022 07:19
co se týká ceny pohonných hmot jejich reálná cena je 38 za litr ostatní je marže distributora tomu odpovídá barel za 100 což už je o pár babek méně
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.7.2022 08:18 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Pár babek na barelu neudělá s cenou benzínu vůbec nic, Putler nás vyškrtil velmi důsledně a v zime se bude lámat chleba. I ty marže jdou samozřejmě nahoru.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

15.7.2022 08:43 Reaguje na Pavel Hanzl
Ono je jedno, jestli to je 100 nebo 98. Tady je jasné, že si někdo mastí kapsy nejvíce v historii a to, že cena benzinů v takovém období kdy ropa byla ta 100 byla na benzinkach o deset Kč levnější
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.7.2022 08:23
Doufám, že bruselští politici mají krátkou paměť.
Když potřebovala Evropa zoufale pomoci s imigrační krizí v roce 2015, Bába mohutně hulákal "ani jednoho" a čecháčkistán jásal, jaký je to chlapák.
Doufám, že si na to v Bruselu nevzpomenou a neřeknou nám dnes, kdy bečíme o kubík plynu: "ani jeden"!!

Naštěstí máme ve vedení Fialu, který má v EU dobrou pozici, být tu estébák, tak to určitě vytáhnou...
Odpovědět
va

vaber

15.7.2022 08:33
safra plynu je dost ,říká náš moudrý premiér,
Síkela asi na schůzích premiéra spí
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.7.2022 08:43 Reaguje na vaber
Zatím. Ale přijde zima, což asi nechápete.
Odpovědět
va

vaber

15.7.2022 08:49 Reaguje na Pavel Hanzl
ještě že tady je Hanzl ,který chápe vše
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

15.7.2022 08:54 Reaguje na vaber
Tak on to má přímo nakukané od Putina :-)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.7.2022 08:58 Reaguje na vaber
Plynu je na světě dost, ale problém je dostat jej k nám. Zvláště, když rúry vedou hlavně do Ruska.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

15.7.2022 09:47
EU chce topit jen na 19 °C.
Jedním ze způsobů hospodárného nakládání s plynem je tak návrh Evropské komise, který by zakázal vytápění nad stanovenou teplotu. V komerčních a veřejných budovách by tak nemohlo být více než 19 stupňů Celsia. Nařízení by se týkalo i kanceláří nebo škol.

Myslím, že jim to nakukal pan Hanzl , protože ten ví všechno nejlépe společně s Grétou a Ursulou.

Jinak establishment uplatňuje klasickou metodu "promývání mozků", aby nás přesvědčil, že to dělá pro občany.

Tady je několik frází :

„Je v zájmu občanů, abychom…“
Tvrdit, že lidé vědí, co chtějí, aniž byste se jich zeptali, je dost špatné, ale zkreslování jejich odpovědí a názorů je ještě horší, zvláště když jsou ve směsi silné zájmy korporátní lobby.

„Konzultujeme/konzultovali jsme s občany a…“

Tento typ vymývání občanů je výsledkem špatného plánování nebo předvídatelně neúčinného zaškrtávání políček. S veřejností se konzultuje, ale konzultační proces postrádá strukturu, aby byl smysluplný, a není vynaloženo úsilí na zohlednění názorů účastníků. Možná už bylo rozhodnuto. Lidé jsou odcizeni a důvěra veřejnosti v demokratické procesy je ztracena.

V nejhorším případě to může mít podobu naprostých lží překrucujících většinové „ne“ na většinové „ano“, aby manipulovalo veřejné mínění.

Smysluplná účast veřejnosti zlepšuje kvalitu rozhodnutí, dává jim legitimitu a zvyšuje veřejnou podporu pro tato rozhodnutí. Vymývání hlav občanů však dělá pravý opak a může vést pouze k cyklu politického odcizení a zhoršování environmentální politiky státu.

Přesně to se dnes děje, EU elity a eurohujeři národních států se nám pokoušejí natlouct do hlavy, že to co prosazují v rámci energetické politiky až po zavlečení vlků do kulturní krajiny dělají vlastně pro naše blaho.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.7.2022 09:38 Reaguje na Miroslav Vinkler
Vy hovoříte pouza za pátou kolonu ruských vohnoutů, jejichž jediný cíl je všechno zhyenizovat, pošpinit a v závěru rozeštvat a rozbít.
Jenom tam nikdy nenapíšete, co by nastalo potom až se vám to povede.
Odpovědět
kk

karel krasensky

15.7.2022 11:39
Vážení diskutující poskytnu vám cennou bezplátnou rádu jak přežít zimu 2022-2023.Stante se katolíky.Na zed ve svém obydlí si zavěšte nějaký ten svatý obrazek a každý večer před něj klekněte a modlete se-Andělíčku muj stražníčku ohřej mou dušičku.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.7.2022 09:44
Zkuste si představit situaci z roku 1938, kdy bychom byli součástí silného evropského společenství a Hitler by vytáhl ty své Mnichovské požadavky.
A Evropa by řekla: "kulový, my budeme Česko bránit".
Načež by se vyrojila mohutná vlna nejen Vinklerů, která by mohutně hulákala, že je to šikana, diktát z Bruseli, podlízání Američanům a my chceme vystoupit.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.7.2022 09:15 Reaguje na Pavel Hanzl
Hitler by se zasmál tlustým hlasem, poslal sem armádu a prohlásil, že Národ Český, Národ Masarykův je tak blbý, že nemá právo na existenci a je potřeba ho vyhubit jak Židy.
A tohle si myslí dnes Putin.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist