https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/solarni-energetika-roste.jenze-pomalu-a-vyhyba-se-pozemnim-instalacim-kritizuje-asociace
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Solární energetika roste. Jenže pomalu a vyhýbá se pozemním instalacím, kritizuje asociace

7.1.2021 15:05 | PRAHA (Ekolist.cz)
Bez dalších pozemních fotovoltaických elektráren rozvoj české solární energetiky zřejmě nebude dostatečný, tvrdí asociace.
Bez dalších pozemních fotovoltaických elektráren rozvoj české solární energetiky zřejmě nebude dostatečný, tvrdí asociace.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Fotovoltaické elektrárny se dnes instalují především na střechách domů. Jejich počet se za loňský rok téměř zdvojnásobil, přibylo 6 293 nových FVE elektráren. Protože se však jedná především o malé a střední elektrárny, jejich instalovaný výkon za rok 2019 je 51, 4 MW. Pokud se bude Česko dále vyhýbat velkým pozemním instalacím, těžko energetiku dekarbonizujeme, uvedli zástupci Solární asociace na dnešní online tiskové konferenci.
 
„Už několikátý rok po sobě jsme v ČR nepřipojili žádnou pozemní solární elektrárnu,“ poznamenal na konferenci Jan Krčmář, předseda představenstva Solární asociace. „Pokud chceme dekarbonizovat českou energetiku, jen přes střešní elektrárny to nepůjde,“ dodal Krčmář. Zástupci sektoru solární energetiky vkládají velké naděje do podpory z nového Modernizačního fondu, který by měl nové projekty podpořit už letos.

Střešní fotovoltaické elektrárny jsou jedněmi z nejběžnějších současných instalací v Česku.
Střešní fotovoltaické elektrárny jsou jedněmi z nejběžnějších současných instalací v Česku.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
„Solární asociace ve spolupráci se Svazem moderní energetiky navrhují, aby se Modernizační fond zaměřil zejména na podporu větších solárních elektráren, které Česká republika potřebuje pro naplnění dlouhodobého cíle náhrady fosilních zdrojů,“ řekl za Solární asociaci Jan Fousek.

V rámci Modernizačního fondu MŽP vznikne devět programů na podporu modernizace energetických systémů a zlepšení energetické účinnosti. Jedním z nich, který bude vypsán už v letošním roce, je program Nové obnovitelné zdroje v energetice. Cílem je podpořit systémy akumulace elektrické energie a vybudovat nové projekty obnovitelných zdrojů. Mezi preferovaná řešení se v něm řadí fotovoltaika nebo větrné a malé vodní elektrárny.

Pro menší zdroje, jako jsou například střešní fotovoltaické elektrárny, již poměrně dobře funguje podpora z dotačních programů Nová zelená úsporám, Operační program podnikání a inovace (OPPIK), nebo navazující OP technologie a aplikace pro konkurenceschopnost (OPTAK).

Jako nevyužitý potenciál vnímají členové Solární asociace také Prahu, kde bylo postaveno jen 1,2 MWp. V hlavním městě tak má být pouze 2,3 % všech instalací, má přitom velký technický a komerční potenciál a žije v ní víc než 10 % obyvatel.

Přestože solární energetika zaznamenává nárůst, ve srovnání například s Polskem nebo Maďarskem je pomalý. Česká republika zároveň potřebuje zvýšit instalovaný výkon, aby dosáhla cílů národního klimatického plánu.

Podle plánu české vlády se má do roku 2030 navýšit instalovaný výkon solárních elektráren na téměř 4 000 megawattů. Při současném tempu rozvoje fotovoltaiky by ale Česká republika plán v oblasti energetiky a klimatu zřejmě nenaplnila.

„Kromě toho Evropská unie loni zvýšila svůj cíl pro rychlejší snížení emisí do roku 2030, a České republika tak bude muset navýšit i své závazky v oblasti ochrany klimatu. Nejlevnější cestou je právě fotovoltaika,“ doplňuje Jan Krčmář.

Fotovoltaické panely na ZŠ Slivenec.
Fotovoltaické panely na ZŠ Slivenec.
Foto | Zdeňka Kováříková / Ekolist.cz
V ČR vzrostl výkon fotovoltaiky o 26,3 megawattu, tedy o 104 % oproti roku 2019. Průměrný instalovaný výkon projektů vzrostl z 7,3 kWp na 8,3 kWp, což potvrzuje trend rostoucí velikosti komerčních střešních elektráren. Pro srovnání, průměrná elektrárna na střeše rodinného domu má výkon cca 3 – 4 kWp.

Jak ale komentují zástupci Solární asociace, náklady na výstavbu malých střešních elektráren jsou vysoké vzhledem k odlišným podmínkám jednotlivých instalací. „Postavit 1 MW v malých střešních elektrárnách je mnohem náročnější, delší a dražší než 1 MW někde na bývalé skládce nebo i na velké hale,“ uvedl Krčmář.

I bez dotací

Závislost fotovoltaiky na dotacích již není stoprocentní. „Tento rok jsme postavili poměrně dost fotovoltaických elektráren bez dotací,“ uvádí Miroslav Calda, majitel firmy Atlantis, která solární elektrárny staví.

Jako příklad uvedl výstavbu solární elektrárny o výkonu 93 kWp pro společnost PREFA Praha, kde elektrárna nyní pokrývá 20 % energie potřebné pro chod továrny. Návratnost tamní investice se předpokládá v rozmezí 12 až 13 let.

Firmy ale začínají využívat i možnosti nechat si na svém objektu vystavit solární elektrárnu, přestože ji nechtějí provozovat. V rámci takzvaného PPA kontraktu (Power Purchase Agreements) tak má vzniknout fotovoltaická elektrárna o výkonu 35 kWp na Jarošovském pivovaru. Jejím investorem bude firma Atlantis, která elektrárnu postaví a bude ji 20 let provozovat. Jarošovský pivovar si z elektrárny bude kupovat elektřinu, která by pro něj měla být při současných podmínkách o 5-12 % levnější.

Investici a zisk z elektrárny tak nejdou za Jarošovským pivovarem, ale za firmou Atlantis. Po dvacetiletém pronájmu si může zákazník elektrárnu odkoupit, nebo pronájem prodloužit o dalších 5 + 5 let. „Životnost dnešních technologií je minimálně 30 let,“ uvedl Miroslav Calda. „Po třiceti letech může být elektrárna demontována a zrecyklována.“


reklama

 
foto - Kováříková Zdeňka
Zdeňka Kováříková
Autorka je redaktorkou Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (49)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

7.1.2021 15:27
"Pokud se bude Česko dále vyhýbat velkým pozemním instalacím, těžko energetiku dekarbonizujeme, uvedli zástupci Solární asociace na dnešní online tiskové konferenci."

Tak postavme několik JE a dekarbonizace je splněna. A střechy v JE nabídnout Asociaci pro instalaci FVE za symbolickou cenu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.1.2021 17:25 Reaguje na Miroslav Vinkler
Tak postavme. Tak mi vysvětlete, proč nestavíme?
Fve je postavená za pár měsíců, mastodont v Dukovanech NIKDY.
Co je teda lepší zdroj elektřiny?
Odpovědět
EN

Emil Novák

7.1.2021 18:43 Reaguje na Pavel Hanzl
Jde o klasický argumentační faul falešné dilema.
Dokud se bude o stavění jen mluvit jako dosud, tak se nepostaví ani JE v Dukovanech, ani ty fotovoltaické elektrárny. A to se ještě ze záhadného důvodu u fotovoltaických elektráren nezačalo mluvit o nepřípustné závislosti na dodavatelích z autoritativních režimů.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.1.2021 21:14 Reaguje na Emil Novák
Dokáže vedení tohoto babišistánu dělat něco jiného, než jen žvanit?
Fve na nikom závislá není. Koupí panely na trhu, elektroniku taky, baterie jakbysmet. Je to systém extrémně jednoduchý, každý prvek je jednoduše nahraditelný. Nikolv tak mastodont.
Odpovědět
EN

Emil Novák

7.1.2021 21:50 Reaguje na Pavel Hanzl
Trocha počtů: "V ČR vzrostl výkon fotovoltaiky o 26,3 megawattu", to při průměrném koeficientu využití 11,7 % dělá navýšení výroby o 27 GWh ročně.
Instalací nového separátoru páry v Temelíně stoupl jeho výkon o 4 MWe, to při ročním koeficientu využití 83 % dělá navýšení výroby o 29 GWh ročně.
Tj. celé slavné FVE zvýšily v loňském roce výrobu méně než jaderné elektrárny pouhou výměnou separátoru páry. A to ještě většina FVE vznikla jen díky investičním dotacím od státu a solární lobbisté natahují ruce pro další dotace, bez kterých se prý dál nepohneme. Tolik k pohádkám, jak není FVE na nikom závislá.
Odpovědět
KS

Krejcar Stanislav

8.1.2021 09:04 Reaguje na Emil Novák
Mohl by mne někdo sdělit jak se fotovoltaika a větrníky podílejí na tom neméně podstatném a tím je ekonomika podnikání a firemní úspory ?? Jak se daří nahrazovat energii z elektráren klasického tipu fotovoltaikou u takových firem jako je ŠA, Foxtron, Iveco, případně fakulty ČVUT+UK ?? V bytové výstavbě se fotovoltaika stírá jistotou čezu a e-onu ! Odstřihněte obce a města od energetických elektráren a porovnávejte.
Odpovědět

Jan Šimůnek

10.1.2021 10:22 Reaguje na Pavel Hanzl
Nikdo vám nebrání si nakoupit fv panely, nainstalovat je na svůj nebo pronajatý pozemek a prodávat elektřinu. Problém je, že se to naprosto nevyplatí bez masívních dotací od státu a dalších benefitů (např. přednostní výkup vaší elektřiny před elektřinou od jiných dodavatelů), které jsou jednak na úkor těch ostatních výrobců, jednak na úkor celé společnosti. A FVE bez onoho pojetí "zákonem posvěcené zlodějiny" je vysoce ztrátová, protože výrobní cena této elektřiny je na několikanásobku běžné ceny elektřiny pro koncového uživatele.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.1.2021 08:26 Reaguje na Jan Šimůnek
Nejjednodušší a nejlevnější je vyhrabat ze země jakoukoliv hmotu, která hoří a prohnat ji komínem parního rumplováku bez jakéhokoliv čištění a tu jámu po sobě ani nazahrabat.
Tohle je ropácký sen, jenže vývoj jde naštěstí opačným směrem.
Především proto, že ten hovadský systém vyjde ve finále x násobně dražší, než systémy šetrnější.
Odpovědět

Jan Šimůnek

11.1.2021 16:42 Reaguje na Pavel Hanzl
Pokud je mi známo, tak ty jámy se rekultivují, na rozdíl od likvidace OZE za peníze provozovatelů "rumplováků" a kontraverze vznikají akorát kolem toho, že tou těžbou vznikly docela unikátní a na světe poměrně vzácné biotopy (jaké se např. nacházejí na svazích činných sopek).
Odpovědět
MG

Milan G

8.1.2021 01:27 Reaguje na Pavel Hanzl
No to je přece jasný, mastodont v Dukovanech.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

8.1.2021 08:17 Reaguje na Milan G
Já hlasuji taky pro mastodonta :-)
Odpovědět

Jan Šimůnek

8.1.2021 09:53 Reaguje na Milan G
Souhlas. Je třeba odstranit veškeré ryze umělé překážky jeho výstavbě a následné výstavbě dalších JE.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.1.2021 08:33 Reaguje na Milan G
Mastodont nahradí POLOVINU výkonu JED, která je dnes už starší, než fve panel.
Takže musíte postavit mastodobnty DVA, aby se nestalo nic, abychom měli pořád asi 30% elektřiny z jádra.
Ryze umělá překážka je mafie vedná Ing Andrejem Babišem a já velmi doufám, že se na podzim podaří ji odstranit. Ale energetickou nezávislost to skutečně neřeší, já to vidím tak, že ji nejsme schopni do budoucna udržet vůbec.
Odpovědět

Jan Šimůnek

12.1.2021 13:12 Reaguje na Pavel Hanzl
Pak je třeba ještě před jeho dostavěním začít stavět další a další. A odstranit byrokratické nesmysly, které tomu brání.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.1.2021 23:11 Reaguje na Jan Šimůnek
A pak jste se probudil s rukou v nočníku......
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

7.1.2021 15:42
„Solární asociace ve spolupráci se Svazem moderní energetiky navrhují, aby se Modernizační fond zaměřil zejména na podporu větších solárních elektráren, které Česká republika potřebuje pro naplnění dlouhodobého cíle náhrady fosilních zdrojů,“ řekl za Solární asociaci Jan Fousek.

Tak že, když toto bude chtít budovat některý ze současných velkých výrobců el. energie, tak s tím problém nebude mít pan Fousek?
Odpovědět
RV

Richard Vacek

7.1.2021 17:08
Snad nikdo nikomu nebrání, aby si postavil FV elektrárnu. Aspoň v mém případě mi nebránil nikdo. Nakoupil jsem si materiál, smontoval a vyrábím energii ze slunce, která mě stojí několikrát víc, než ta od ČEZu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.1.2021 17:26 Reaguje na Richard Vacek
To bude asi ono. Každý normální jedinec to chce stavět ekonomiky výhodně.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

7.1.2021 17:28 Reaguje na Richard Vacek
Oni chtějí ale dotace, garantovaný výkup za násobek ceny a to
vše pod hrozbou žalob na stát na dobu, kdy se jim to nejen
zaplatí, ale taky se na tom napakují. Oni nejsou nadšenci
jako vy a můj kamarád. Bez těchto výhod nepostaví ani Ň.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.1.2021 17:32 Reaguje na Břetislav Machaček
"Návrh zákona také ukončuje podporu výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů uvedených do provozu od 1. ledna příštího roku".
https://www.cefas.cz/legislativa/prezident-zeman-podepsal-novelu-snizujici-podporu-obnovitelnych-zdroju.html
Odpovědět
EN

Emil Novák

7.1.2021 18:21 Reaguje na Pavel Hanzl
A proto se také od roku 2013, kdy novela vešla v platnost, žádné velké fotovoltaické instalace nestaví. A solární lobbisté by chtěli tu podporu zpátky, aby se zase stavět začaly. Co na tom není jasné?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.1.2021 21:20 Reaguje na Emil Novák
Nejasné mi je, proč to neudělají jak Němci.
Dokud není možné prodávat přetoky akumulátorům, dotuje to stát na snad poloviční hodnotu, než stojí elektřina u nás, aby producenti nebankrotovali.
Proto se dělají aukce, kde si každý vysoutěží jistotu, kolik dostane.
V blbákově nikdo neví nic, tak tu nic nestaví.
Zato naši baroni jsou ve zlatě, prostě děs. Na nesmyslný biopaliva platíme gigamega.
Odpovědět
EN

Emil Novák

7.1.2021 22:07 Reaguje na Pavel Hanzl
U nás stojí elektřina aktuálně cca 51 €/MWh, celý loňský rok se pohybovala někde kolem 44 €/MWh. Poslední německá aukce fotovoltaiky přinesla vysoutěženou cenu rovněž 51 €/MWh, poslední aukce VtE přinesla cenu 59,1 €/MWh, poslední aukce na biomasu 148,5 €/MWh. Tak nevím, z kterého prstu jste si vycucal informaci, že to dotuje stát na poloviční hodnotu, než stojí elektřina u nás.
Přetoky akumulátorům samozřejmě prodávat jde, jen nemají OZE žádný důvod to dělat, když mají daleko vyšší garantovanou výkupní cenu od státu.
Zákon na aukce pro VtE se u nás připravuje, na cenu jakou se soutěží v Německu ale můžete rovnou zapomenout, protože tam vznikají prakticky jen na daleko větrnějším severu Německa. Velké solární parky vláda z pochopitelných důvodů dotovat odmítá a na malé instalace se nedělají aukce ani v Německu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.1.2021 08:39 Reaguje na Emil Novák
Konečně reálná cena elektřiny u nás, máte nějaký odkaz, kde bych si dočetl něco víc?
Takže naše cena z odepsaného uhláku s třetinovou cenou lidské práce je řádově stejná, na jakou dotuje Německo svoje čisté fve.
Dobrý.
Akumulátory samozřejmě můžou kupovt levnou elektřinu, protože provozovatelé OZE neprodávají státu, stát jim jen dorovnává cenu. Pokud ji neprodají vůbec, nedostanou dotaci.
Odpovědět
EN

Emil Novák

9.1.2021 08:59 Reaguje na Pavel Hanzl
1) Zjevně pořád nechápete, že cena elektřiny z uhlí je taková, jakou ji evropští politici chtějí mít. Většinu ceny elektřiny z uhlí dnes tvoří uměle stanovená cena emisních povolenek.
2) Dotovanou elektřinu prodává státem vlastněná společnost, která je i zodpovědná za odchylku. Takže nemůže nastat situace, že ji neprodají vůbec. Dotované zdroje mají přednostní výkup, prodá se každá vyrobená elektřina, dokonce i ta nevyrobená, pokud není jak ji přepravit ke spotřebiteli. Vůbec nic o prodeji elektřiny nevíte.
3) Reálná cena elektřiny není jedna. Je to daleko složitější než jste asi schopen pobrat. Takže až pochopíte body 1) a 2) můžeme se začít bavit o bodu 3), jinak je to zbytečná snaha.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.1.2021 08:42 Reaguje na Emil Novák
Vte u nás moc význam nemá, důležitá je fve, proč pro ni neudělají stejný systém jak v Německu?
Odpovědět
EN

Emil Novák

9.1.2021 16:22 Reaguje na Pavel Hanzl
Protože nechtějí lány fotovoltaiky na orné půdě jako v Německu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.1.2021 08:37 Reaguje na Emil Novák
Na to je přece dávno zákon, že na orné se fve stavět nesmí. Ale je u nás hodně neplodných a jinak nevyužitých ploch. V Omicích je fve ve starém lomu.
Odpovědět
EN

Emil Novák

11.1.2021 08:47 Reaguje na Pavel Hanzl
1) V Německu žádný takový zákon není a fotovoltaika na orné půdě se tam vesele staví. Vy jste chtěl "stejný systém jak v Německu".
2) O žádném zákonu, "že na orné se fve stavět nesmí", jsem neslyšel ani u nás. Který to je? Prosím odkaz.
Odpovědět

Jan Šimůnek

10.1.2021 14:14 Reaguje na Pavel Hanzl
Němci to masívně dotují, akorát to nefiguruje jako extra položka v ceně elektřiny, jak je tomu u nás.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.1.2021 13:56 Reaguje na Jan Šimůnek
Čistě účelová lež jak dycky.
Odpovědět
EN

Emil Novák

11.1.2021 13:59 Reaguje na Pavel Hanzl
Myslíte že je lež, že to nefiguruje jako extra položka v ceně elektřiny?
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

7.1.2021 19:14 Reaguje na Pavel Hanzl
Pane Hanzle, cestou z Paroubkova Marsu jste přistál v jiném roce. Aktuálně máme tok 2021 :-).
Odpovědět

Jan Šimůnek

7.1.2021 17:20
Jako člověk, který je nucen tenhle švindl platit v cenách elektřiny, říkám jednoznačně, každá nepostavená FVE je jednoznačný přínos pro společnost.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.1.2021 17:28 Reaguje na Jan Šimůnek
Naše dotované uhláky jsou násobně dražší a bude se to ještě zhoršovat. My dotujeme solární a biopalivé barony, ne energii. Ta je levná.
Odpovědět

Jan Šimůnek

8.1.2021 09:55 Reaguje na Pavel Hanzl
Naše uhláky není třeba dotovat. jen je třeba je chránit před ekofašistickými aktivisty. Ideálně tyhle aktivisty odříznout od všech peněz.
Odpovědět
li

8.1.2021 19:22 Reaguje na Jan Šimůnek
Pan Hanzl opět nezklamal,nadává nám do ropáků a sám jezdí autem.Brojí proti spalovnám a přitom v těch jeho milovaných zapadních zemích se spaluje jako o závod-Německo,Dánsko,Rakousko,ale i Švýcarsko.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.1.2021 08:46 Reaguje na
Jezdím malým nissanem a velmi málo, spalování považují experti za nejhorší způsob likvidace odpadu. Samozřejmě lepší, než nelikvidovat vůbec, jak v Asii.
Odpovědět
li

9.1.2021 11:03 Reaguje na Pavel Hanzl
No ale jezdíte.Větší podíl na emisích má určitě přeprava zboží po celém světě kamiony,loděmi a letadly než osobní přeprava.A při tom honu na obyčejná spalovací auta co se v Evropě děje můžete být klidný ohledně CO2 z osobní dopravy.A nevim proč by spalování odpadu mělo být tím nejhorším způsobem.To zas budou experti věřící jen té jedné pravdě.Na Youtube je dokument o nové spalovně ve Švýcarsku.Tam jsou také experti a říkají něco jiného.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.1.2021 08:48 Reaguje na Jan Šimůnek
Bez brutálních dotací naše uhláky do pár let řachnou.
Odpovědět

Jan Šimůnek

9.1.2021 11:15 Reaguje na Pavel Hanzl
Stačí odstoupit od Pařížských protokolů a přestat platit emisní povolenky - a neřachnou.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.1.2021 08:42 Reaguje na Jan Šimůnek
Potom by měly ale platit SKUTEČNOU cenu, která se ve formě externalit těžko stanovuje.
V nějaké dědině bude jeden soused topit starými pneumeaikami, bude zamořovat celou obec děcka, z toho budou mít katary průdušek atd. atd. a bude to zdůvodňovat tak, je to nejlevnější. Ropáci jsou neskuteční idioti.
Odpovědět
MG

Milan G

8.1.2021 09:59 Reaguje na Pavel Hanzl
Už jsme se tady tolikrát ptali, ale opakování matka moudrosti. Jakým způsobem se dotují uhelné elektrárny?
Odpovědět
EN

Emil Novák

8.1.2021 10:08 Reaguje na Milan G
Mantra ekologistů je taková, že dotace jsou ve formě poplatků a daní, které jsou příliš nízké :-)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.1.2021 08:44 Reaguje na Milan G
"Standardně jsou výnosy z aukcí povolenek příjmem státu, který tak přišel o 70 miliard korun (2010-2019). Šokující je, že více než 85 % tzv. ekologických investic přistálo v uhelné energetice (retrofity uhelných elektráren, teplárna České Budějovice, elektrárna Ledvice).
https://oenergetice.cz/rychle-zpravy/desitky-miliard-prednostne-energeticke-veterany-velke-solarni-parky

Nejsou tam ještě gigantické dotace pro OKD.
Odpovědět

Jan Šimůnek

9.1.2021 11:16 Reaguje na Pavel Hanzl
No, povolenky. tedy komunisticko fačšistické křivení trhu, zavedené ekology. Stačí to zrušit, narovnat vztahy a bude jasné, co se vyplatí, a co ne.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.1.2021 13:55 Reaguje na Jan Šimůnek
Po stopadésátě:TRH BY SE NAROVNAL, KDYBY SE UHLÁKŮM NAÚČTOVALY VŠECHNY ŠKODY, KTeRÉ ZPŮSOBILY!!
To by uhelná energetika skončila OKMAŽITĚ! Někam si to napište, pořád dokloa to psát nebudu
Odpovědět

Jan Šimůnek

11.1.2021 16:44 Reaguje na Pavel Hanzl
Zcela určitě ne. Musel byste totiž započítat i externality OZE a spíš by skončily ty.
Odpovědět
MG

Milan G

8.1.2021 01:31 Reaguje na Jan Šimůnek
Souhlas.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist