https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/soud-dnes-rozhodl-o-otrave-reky-becvy.vynaseni-rozsudku-a-cteni-oduvodneni-trvalo-devet-hodin
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Soud dnes rozhodl o otravě řeky Bečvy. Vynášení rozsudku a čtení odůvodnění trvalo devět hodin

23.10.2023 19:28 | VSETÍN (ČTK)
Kvůli chybějícím vzorkům vody z řeky ze dne havárie neexistuje podle soudkyně žádný přímý důkaz o vině firmy Energoaqua, svědčí však proti ní větší množství jiných skutečností.
Kvůli chybějícím vzorkům vody z řeky ze dne havárie neexistuje podle soudkyně žádný přímý důkaz o vině firmy Energoaqua, svědčí však proti ní větší množství jiných skutečností.
Foto | Miroslav Přikryl / Český rybářský svaz
Společnost Energoaqua podle dnešního rozhodnutí vsetínského okresního soudu způsobila otravu řeky Bečvy z 20. září 2020. Trest jí ale soud neuložil. Podle soudkyně Ludmily Gerlové se nepodařilo zjistit, co přesně se v podniku stalo. Právnická osoba není v tomto případě objektivně trestně odpovědná, uvedla soudkyně. Firma se však podle soudu při havárii mohla dopustit přestupku, věc proto postoupil České inspekci životního prostředí. Ředitele podniku Oldřicha Havelku soud obžaloby z otravy řeky zprostil. Verdikt soudu není pravomocný.
 
Vynášení rozsudku a čtení jeho odůvodnění trvalo soudkyni včetně přestávek devět hodin. Státní zástupce Jiří Sachr uvedl, že se odvolá proti zprošťujícímu rozsudku, který se týká ředitele firmy Energoaqua Oldřicha Havelky. Uvedl také, že podá stížnost proti usnesení, kterým soud rozhodl o obžalobě proti společnosti Energoaqua. Společnost Energoaqua nemůže proti usnesení soudu ze zákona stížnost podat. "My v podstatě můžeme reagovat akorát do médií," řekl zmocněnec podniku Vladimír Kurka. Ředitel Havelka se proti zprošťujícímu rozsudku ve vtahu ke své osobě neodvolal.

"Soud dospěl k tomu, že společnost Energoaqua způsobila havárii na řece Bečvě," uvedla v odůvodnění rozsudku soudkyně Gerlová. Nepodařilo se však podle ní zjistit, co přesně se v podniku před otravou řeky stalo. Zavinění právnické osoby je přitom podle soudkyně třeba odvíjet od zavinění jednající fyzické osoby. "Nevíme, jestli bylo špatné měření těch vod, jestli tam následně se ty kyanidy uvolňovaly z komplexů, jestli na uvolňování kyanidů mělo vliv sluneční záření v řece, jestli došlo k chybě při odběru vzorků do laboratoře, jestli nastala chyba v laboratoři. Takže těch variant, co se mohlo stát, je skutečně velké množství a já jsem tudíž nemohla posoudit, jestli nějaká osoba jednala zaviněně," uvedla Gerlová

Kvůli chybějícím vzorkům vody z řeky ze dne havárie neexistuje podle soudkyně žádný přímý důkaz o vině firmy Energoaqua, svědčí však proti ní větší množství jiných skutečností. Zmínila například odpadní vodu se zvýšeným množstvím kyanidů, která vytékala z kanálu podniku den po havárii a o několik dní později zjištěné značné množství kyanidů také v sedimentech ve výusti podniku i jejích dosazovacích nádržích. "Kyanidy nebyly ve společnosti Enerogoaqua dostatečně odstraňovány a dostávaly se do řeky," řekla Gerlová.

Soudkyně též poukázala na zjištěnou manipulaci s důkazy ve firmě Energoaqua. Podle Gerlové pracovníci podniku zpětně upravili evidenci o nakládání s vodou s obsahem kyanidů z takzvaných kyanidových jímek. Podle soudkyně se manipulovalo i s výsledky měření v laboratoři firmy a také s elektronickou provozní knihou.

V případě ředitele Havelky soud rozhodl, že žalovaná věc není trestným činem. Obžaloba Havelkovi mimo jiné kladla za vinu to, že jeho přičiněním firma neoprávněně nakládala s kyanidy jako s odpadními vodami, nikoliv jako s odpady. Podle státního zástupce také neoprávněně rozhodl o změně využívání lagun ve firmě Energoaqua. Jejich takzvané obtokování mělo podle obžaloby za následek, že laguny nemohly zastavit případný únik nedostatečně vyčištěných vod do řeky. Obě změny však schválily orgány státní správy, a podle rozsudku za ně tedy nelze Havelku kriminalizovat.

Za zásadní důkazy, že ryby otrávily kyanidy, považuje soud znalecké posudky, videa, fotografie, odborná vyjádření nebo výpovědi svědků. Nejkvalitnější znalecký posudek k případu podle Gerlové vypracovali odborníci Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity. Podle tohoto posudku kontaminované vody unikaly do Bečvy při její otravě postupně několik hodin a u uhynulých ryb byla prokázána otrava kyanidy. Za původce otravy označil posudek odpadní vody s jejich obsahem ze společnosti Energoaqua. Zadání posudku znalce z oboru vodního hospodářství Jiřího Klicpery, o nějž se obžaloba opírala, lze podle soudkyně považovat za částečně návodné, podjatost znalce však soud nezjistil. Některé Klicperovy závěry ale označila soudkyně za chybné. "Soud ze všech skutečností uvedených v posudku nevycházel," řekla Gerlová.

Rybáři požadovali v kauze náhradu škody bezmála pěti milionů korun. Dalších zhruba 666 000 korun žádalo Povodí Moravy, přibližně 750 000 korun ministerstvo zemědělství. Soud poškozené s náhradou škody odkázal na řízení ve věcech občanskoprávních.

Za poškození a ohrožení životního prostředí a neoprávněné nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami hrozil Havelkovi jeden rok až pět let vězení, společnosti zákaz činnosti a peněžitý trest. Zmocněnec podniku Vladimír Kurka i Havelka vinu opakovaně odmítli.

Podle státního zástupce Jiřího Sachra řeku otrávily kyanidy a šestimocný chrom. Firmě Energoaqua navrhoval uložit peněžitý trest 21 milionů korun. Pro Havelku žádal podmíněný trest zhruba ve třetině zákonné trestní sazby a pokutu milion korun. Obžalovaní i jejich obhájce Jiří Obluk požadovali zproštění obžaloby. Neexistuje podle nich žádný důkaz, který by svědčil o vině společnosti a jejího ředitele.

Soud mediálně sledovaný případ začal v hlavním líčení projednávat koncem ledna. Od té doby se i s dneškem uskutečnilo 29 jednacích dní. Vypovídaly desítky svědků, soud předvolal také několik soudních znalců. Spis k případu má přibližně 7000 stran.

Společnost Energoaqua spravuje tovární areál bývalé Tesly v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku, kde zajišťuje i čištění odpadních vod. Z areálu vytékají přes 13 kilometrů dlouhým kanálem, který ve Valašském Meziříčí ústí do Bečvy. Podle obžaloby se znečištění do řeky dostalo právě tímto kanálem. Zástupci firmy to odmítli. Uvedli, že první ryby začaly hynout zhruba 3,5 kilometru od této vyústi, je tedy podle nich vyloučeno, aby původcem ekologické havárie byla Energoaqua. Za pravdu jim dávají i někteří vědci a rybáři. Mísící zónu, kde se odpadní vody z firmy Energoaqua plně smíchaly s říční vodou, však podle soudkyně nelze ani přes několik provedených pokusů dostatečně spolehlivě stanovit, a to i kvůli úpravám koryta řeky a jezů nedlouho po havárii.

Blíže místu úhynu prvních ryb než Energoaqua má výusť například valašskomeziříčská chemička Deza. Soud ji však jako možného původce havárie vyloučil, opírá se při tom o znalecké posudky. "Kyanidy v řece z firmy Deza nepocházely," uvedla Gerlová. Odmítla, že by otravu mohl zavinit únik chemikálií z reaktoru tzv. kaustifikační jednotky v Deze, který se stal v noci před havárií na Bečvě.

Podle státního zástupce způsobila Energoaqua znečištění Bečvy jedovatými kyanidy a šestimocným chromem nejméně na 37 kilometrech řeky. Obžaloba uvádí, že to mělo za důsledek masivní úhyn více než 39 tun ryb. Otrava zasáhla řeku v úseku pod Valašským Meziříčím na Vsetínsku až po Přerov.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (12)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RK

Roman Kolář

24.10.2023 10:46
Až nějaký nezávislý orgán fyzicky prozkoumá kanalizaci, do které byla spláchnuta "soda" z havárie kaustifikační jednotky ve firmě DEZA, která se odehrála jen pár hodin před otravou Bečvy a výsledek tohoto prozkoumání bude takový, že kanalizace není a nebyla nijak napojena na výusť Lhotka, pod kterou hynuly ryby a která byla vypálena doběla, pak to teprve budu považovat za výsledek, na základě kterého je možno říct, že DEZA to nebyla.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

25.10.2023 10:58 Reaguje na Roman Kolář
Přesně tak, jenže tohle se nikdy nestane, bo to propojení tam fyzicky je. Novináři dlouho po otravě rozborem v té vodě zjistili, že to jsou chemikálie z Dezy, i když v podlimitním množství. Ve Lhotce se objevit nemůžou ani omylem.
Odpovědět
JO

Jarka O.

26.10.2023 09:27 Reaguje na Roman Kolář
Ta zkouška je snadná. Měla by se provést, jestli se neprovedla.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.10.2023 07:49 Reaguje na Jarka O.
Ta je velmi snadná, běžně se používají do kanalizací kamery, které prohlédnou celý průběh včetně přípojek. Také nalití idefinkační látky je velmi průkazné, jenže v tomhle případě se moc neví, do které vpusti se má nalít.
Každopádně tohle policie měla udělat ihned po otravě a za to, že to neudělala až doposud, má velitel taky stát před soudem.
Odpovědět
rl

rýpal lesní

24.10.2023 11:22
Skutek se nestal, v OKD nikdo netuneloval a občanům, kteří si stěžovali oheň vzal majetek náhodou. Vítejte ve vzoru demokratury.
Tato společnost se zahubí sama, netřeba nepřátel.
<rýpal lesní>
Odpovědět
JO

Jarka O.

24.10.2023 12:03
"Nevíme, jestli bylo špatné měření těch vod, jestli tam následně se ty kyanidy uvolňovaly z komplexů, jestli na uvolňování kyanidů mělo vliv sluneční záření v řece, jestli došlo k chybě při odběru vzorků do laboratoře, jestli nastala chyba v laboratoři. Takže těch variant, co se mohlo stát, je skutečně velké množství a já jsem tudíž nemohla posoudit, jestli nějaká osoba jednala zaviněně,"

? To všechno naopak víme. Měření na vstupu byla špatně nebo nebyla, a pak se nedalo správně dávkovat oxidovadlo. Chyby byly v analytických metodikách. Takže tam se dělo dlouhodobě skutečně velké množství neplech a odstavení lagun byla jen jedna z nich. Je od pradávna zakázané míchat kyanidové odpady s odpady obsahujícími kovy(!) a to se dělo. Kyanidy se tak uzamkly do komplexů s chromem a zřejmě i jinými kovy, a začaly se rozpadat až vlivem nižšího pH říční vody, UV a času z komplexů vyrobených v čističce a při nízkém stavu vody se nehoda nebo nedbalost stala osudnou. Soudkyně Pilátová to ví. Kdoví kdo se na ni usmál a přiměl ji umýt si ruce.
Žalobci se nedivím, že se odvolává. Je to statečný pán a asi se i seznámil s chemií. O zločinu bez trestu už Dostojevskij věděl, že to není ono. Lidi budou ale stále kroutit hlavou a ptát se, jaktože jed nezabíjel ihned, a vysvětlit si nedají, že komplexy nepůsobí jako jedy, ale produkty jejich rozpadu - volné ionty kovů a CN, ano.
Odpovědět
rl

rýpal lesní

24.10.2023 12:47 Reaguje na Jarka O.
Výtečný postřeh, předpokládám, že víte a znáte.
Žel, cesty Páně a Spravedlnosti jsou vedeny po cestách svévolníků a lumpů. A pak se tvoří jiné "sloučeniny", z jiných "prvků".
Pamatuji tam již průser třetí, s dopadne to stejně. I kdyby se všichni poctiví spojili, ti, kteří to v místě ovlivnili, vědí, že dostanou dobře poplácáno po plecích.
V boji zůstává "jen" státní zástupce, dle mého názoru poctivý muž.
Ryby mlčí a již si nestěžují, víme proč.
Hromosvod Babiš se šíbrům hodí.
<rýpal lesní>
Odpovědět
JO

Jarka O.

24.10.2023 13:20 Reaguje na rýpal lesní
Znám a vím jen to, co jsem několik let sama míchala v laboratoři a dalších dost let analyzovala. Na to můžu ukázat prstem. Taky si nesu sny o slušnosti, ochraně prostředí; znalost monitoringů, starých zátěží a tak. Tamní poměry neznám, ale co jsou dlouhé prsty šíbrů, je mi jasné. Je to hnus, vč. antibabiš, a ega "znalců". Zdá se mi od oka, že majitel firmy jedná jako bývalý komouš. Na žalobce mám názor jako Vy, držím mu pěsti a ať mu nic neprovedou.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.10.2023 07:55 Reaguje na Jarka O.
Připadá mi kouzelné, že laborantka, která něco v laboratoři míchala a analyzovala, je chytřejší než odborníci na slovo vzatí a jediný problém vidí v tom, že nezná místní poměry.
Tady je jasně viděl, jak jsou koblihoví jedinci mimo realitu.
Odpovědět
Jan Kos

Jan Kos

31.10.2023 12:09 Reaguje na Pavel Hanzl
to bylo od Vás hodně nízké. FUJ
Odpovědět
rl

rýpal lesní

7.11.2023 15:22 Reaguje na Pavel Hanzl
Zato vy jste se ukázal jako opravdový hanzl. (To je záměrný překlep.)
Úroveň šíbrů odklánějících trest je pověstná a paní přesně vyjádřila, jaká je možná verze. Slušní lidé by si takový vývoj nepřáli, a já vím již z let před rokem 1989 proč. I tehdy se našli lidovečtí a zákulisní šíbři. A i proto se nerealizovala doporučená opatření.
A stran práce laborantů a laborantek - nebýt jich, nebylo by vědy, ani technické praxe, ani poznatků, ani kontroly, a ani kvality. A někdy postřehli trend, který utekl i letitému praktikovi s několika tituly. Tak asi tak.
<rl>
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.10.2023 07:52 Reaguje na Jarka O.
Samozřejmě to není pravda, tady to píšou vel,i jednoduše a srozumitelně:
https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/vedec-kdyby-otravu-becvy-zpusobila-energoaqua-porusovalo-by-to-chemicke-zakony/2433040?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=1184031&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box&dop_vert_ab=1184031&dop_vert_id=int1&dop_req_id=OG4ek7q9CCX-202310291750&dop_id=23819269
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist