https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/soud-eu-maso-ritualne-porazenych-zvirat-nesmi-nest-oznaceni-bio
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Maso rituálně poražených zvířat nesmí nést označení bio, rozhodl Soudní dvůr EU

26.2.2019 15:25 | LUCEMBURK (ČTK)
Halal jatka.
Halal jatka.
Maso pocházející z rituálně poražených zvířat nesmí v rámci Evropské unie nést označení bio, protože taková zvířata nebyla usmrcena tím nejšetrnějším možným způsobem, tedy po předchozím omráčení. Rozhodl o tom dnes Soudní dvůr EU, na který se na základě podnětu ochránců zvířat obrátil francouzský soud.
 

Maso rituálně poražených zvířat nese například v islámské tradici označení halál a v židovské košer a pravidla věřícím v těchto náboženských tradicích zapovídají konzumovat jinak získané maso. Rituální porážky probíhají převážně bez předchozího omráčení zvířete.

Žádost o zákaz užívání označení produkt ekologického zemědělství pro maso ze zvířat zabitých bez předchozího omráčení podali v roce 2012 francouzští ochránci zvířat k tamnímu ministerstvu zemědělství. Francouzský soud žádost v první instanci zamítl a odvolací soud ve Versailles se v této věci obrátil na Soudní dvůr EU.

Košer zabití slepice.
Košer zabití slepice.

Generální advokát, jehož názor unijní soud zpravidla respektuje, loni rozhodl, že halál a košer maso jako bioprodukty označovány být mohou. Argumentoval přitom tím, že rituální porážka neporušuje unijní předpisy. Ty podle něj požadují pouze to, aby utrpení zvířete bylo co nejmenší.

Z této premisy vyšel ve svém verdiktu i soud, podle něj však z vědeckých studií vyplývá, že metodou, která utrpení zvířete při porážce nejvíce minimalizuje, je právě předchozí omráčení. Protože k omráčení zvířete při rituálních porážkách zpravidla nedochází, nesplňují porážky podle náboženských předpisů daná kritéria. Halál a košer maso tedy nemohou nést značku bio.

Pojem ekologické zemědělství zná unijní legislativa od začátku 90. let minulého století. Takto označovaný produkt by měl být vyroben způsobem šetrným k přírodě a zvířata, z nichž pochází, by měla být chována v dobrých životních podmínkách. Pravidla pro takové označení stanoví například zákaz geneticky modifikovaných organismů a omezují použití antibiotik či chemických přípravků pro ošetřování rostlin.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist