https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/staty-eu-podporily-prisnejsi-emisni-limity-ceka-je-pre-s-evropskym-parlamentem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Státy EU podpořily přísnější emisní limity, čeká je pře s Evropským parlamentem

18.12.2020 11:48 | BRUSEL (ČTK)
Europoslanci se netají, že by chtěli limity ještě přísnější.
Europoslanci se netají, že by chtěli limity ještě přísnější.
Foto | Jan Stejskal / Ekolist.cz
Ministři životního prostředí zemí Evropské unie se shodli na podrobnostech takzvaného klimatického zákona, který EU zavazuje mimo jiné k výraznějším omezením emisí skleníkových plynů než dosud plánovala. O konečné podobě normy počítající s redukcí zplodin do roku 2030 nejméně o 55 procent proti hodnotám z roku 1990 začnou státy od příštího roku vyjednávat s Evropským parlamentem. Europoslanci se přitom netají, že by chtěli limity ještě přísnější.
 

Rozhodnutí ministrů předcházelo minulý týden mnohahodinové celonoční vyjednávání lídrů unijních zemí, kteří se na zmíněných limitech shodli až po schválení dodatečných požadavků zejména Polska, ale i Česka a dalších zemí východního křídla EU. Přísnější závazek je podmíněn například tím, že si budou moci země zvolit místo uhlí technologie, které jim vyhovují, ačkoli nejsou označeny přímo za ekologicky šetrné - zejména plyn či jádro. Méně vyspělé státy také mohou spoléhat na zvýšení takzvaného modernizačního fondu, jehož prostřednictvím čerpají peníze z prodeje emisních povolenek.

Norma ve čtvrtek schválená členskými státy je pro EU zásadním nástrojem k dosažení takzvané klimatické neutrality do poloviny století. Unijní země se shodují v cíli, aby v roce 2050 evropský blok neprodukoval žádné emise skleníkových plynů, případně je vyvážil protiopatřeními jako je výsadba nových stromů.

"Pro následující dekádu to znamená zdvojnásobení našeho tempa při plnění klimatických cílů. Všechny členské státy EU budou se budou muset snažit více," uvedla po jednání německá ministryně životního prostředí Svenja Schulzeová, jejíž země ministerským jednáním v tomto pololetí předsedá.

Zástupci unijních vlád dnes schválili pouze svou verzi normy a o její konečné podobě je čekají tvrdá vyjednávání s europoslanci. Ti se již dříve usnesli, že emise by EU měla snížit o 60 procent a chtějí i další opatření, s nimiž státy nepočítají.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (10)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

KT

Karel Tejkal

18.12.2020 13:29
Jak budou hlasovat naši Piráti?
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

18.12.2020 13:50 Reaguje na Karel Tejkal
Jsem si jistý, že pro zvýšení...
Odpovědět
MG

Milan G

18.12.2020 18:32 Reaguje na Jaroslav Studnička
Souhlas, o tom není pochyb.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.12.2020 18:35 Reaguje na Jaroslav Studnička
Taky doufám.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.12.2020 18:25
Nejhorší je, že pro nás to je brnkačka. V roce 1990 ještě jely naše superšpinavé uhelné elektrárny, vysoké pece a vůbec veškeré průmyslové svinstvo, které se dá vypustit do vzduchu. Už lehly na otravu celé Krušné hory i polovina Jizerských, byly silně poškozené Krkonoše i Jeseníky a Beskydy.
Nevím, jestli jsou dnes emise poloviční nebo nadpoloviční, ale stáhnout je pod -55% přece nemůže být takový problém!
Jak to mají dělat Rakušáci nebo Němci, kteří byli vždy daleko čistší a i dnes mají emise možná poloviční než my? A jdou do toho, kdežto my zase jen bečíme jak stádo želv.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

18.12.2020 19:27 Reaguje na Pavel Hanzl
Víte, že problematika "kyselého deště" nesouvisí CO2?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.12.2020 20:08 Reaguje na Jaroslav Studnička
Jistě, ale každé spalování produkuje CO2 a my spalovali velmi mohutně.
Odpovědět

Jan Šimůnek

19.12.2020 08:44 Reaguje na Pavel Hanzl
Němci řadu výrob přesunuli do zemí mimo EU. Zatím prožírají to, co nashromáždili za éry vysoce úspěšného a neblbnoucího EHS. My jsme za komunistů nenashromáždili nic moc a navíc máme víc podílu průmyslu v ekonomice státu než Němci. Takže logicky musíme "čmoudit" víc. A rušení uhlí bez adekvátní náhrady (nic jiného než jádro prostě k dispozici není) na nás tudíž ekonomicky dopadne daleko víc.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.12.2020 09:35 Reaguje na Jan Šimůnek
Samozřejmě nesmysl jak dycky.
Němčouři nic neprožírají, jsou ekonomický gigant (snad ČTVRTÁ nejsilnější ekonomika Země), vždy se chovali ekologicky v rámci možností a těžký a špinavý průmysl utekl do Číny kvůli byznysu, ne ekologii.
My si nashromáždili za komárů pouze totální bankrot, v 90. letech byla velká šance se z toho vyhrabat do moderní ekonomiky, jenže s hybridní válkou jsme to prokoučovali a druhý krok jsme už neudělali, pouze půlkrok zase zpátky.
Špinavost našeho průmyslu je dán především našim šlompáctvím a ropáckými náladami, živenými z Ruska.
Samozřejmě moderní a čisté náhrady jsou, ale kde není vůle, není ani cesta.
Odpovědět

Jan Šimůnek

19.12.2020 13:29 Reaguje na Pavel Hanzl
Znáte pojem "obr na hliněných nohou"?
Jinak prožírají. Měl jsem tam příbuzné, takže mám zprávy z první ruky.
Útěk průmyslu z Německa se vysloveně konal kvůli ekologické buzeraci.
V 90. letech bylo velice hodně investováno do odsíření a podobných technologií, takže v současné době naše elektrárny a další zařízení neprodukují víc škodlivin na vyrobenou jednotku než německé.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist