https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stredocesky-kraj-zastavil-provoz-firmy-azos-v-nymburku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Středočeský kraj zastavil provoz firmy Azos v Nymburku

15.4.2016 17:31 | PRAHA (ČTK)
Krajský úřad Středočeského kraje nařídil zastavit provoz kataforézní a zinkovací linky společnosti Azos CZ v Nymburku. Řízení doposud vedl stavební úřad v Nymburku. Vzhledem k podjatosti stavebního úřadu a možnému negativnímu vlivu na životní prostředí řízení podle zákona převzal Krajský úřad Středočeského kraje. Dnešní rozhodnutí krajského úřadu je nepravomocné. ČTK o tom informovala mluvčí Středočeského kraje Michaela Drobná. Společnost vede s městem dlouhodobý spor kvůli zápachu.
 

"Azos nyní stanovisko Krajského úřadu analyzuje a v zákonem stanovené lhůtě se vyjádří, jak bude postupovat," uvedl Karel Samec, mediální zástupce společnosti, která v Nymburku provádí povrchové úpravy kovových dílů hlavně do automobilového průmyslu.

Odbor životního prostředí a zemědělství Středočeského kraje rovněž udělil společnosti Azos CZ pokutu ve výši 300.000 Kč za porušení podmínek integrovaného povolení, když neuvedla výduch, odkud podle měření uniká zápach. Firma tato tvrzení odmítá.

Středočeský kraj si již dříve objednal u Státního zdravotního ústavu měření emisních látek vycházejících z nymburské firmy, na jehož základě bylo zjištěno, že existuje výduch, který je velmi pravděpodobně původcem zápachu. V Nymburku kvůli němu demonstrovali obyvatelé města, při kontrolních měřeních ale nebyly zjištěny nadlimitní hodnoty.

"Neplatí, že čím vyšší hodnoty emisních látek, tím vyšší zápach. Aby k podobným případům již nedocházelo, rád bych inicioval změnu zákona o ovzduší u specifických emisních limitů, aby tyto typy výrob, které mohou obtěžovat zápachem, byly emisními limity zajištěny," řekl hejtman kraje Miloš Petera.

Dnešní rozhodnutí krajského úřadu je nepravomocné, právní moci nabývá po 15 dnech od doručení, nebude-li podáno odvolání. O případném odvolání bude rozhodovat ministerstvo pro místní rozvoj, v případě pokuty pak ministerstvo životního prostředí.

Závod v minulosti prověřovala Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP), která mimo jiné v protokolu o kontrole z loňského května uvedla, že podle pracovníků stavebního úřadu má firma veškerá kolaudační rozhodnutí nutná k provozu. Podle starosty ale podnik nedostal od stavebního úřadu ani povolení ke zkušebnímu provozu ani kolaudační souhlas. "Nemohu souhlasit s tvrzením, že provozovatel má vydaná veškerá nutná kolaudační rozhodnutí," uvedl loni starosta Nymburka Tomáš Mach.

Postup ČIŽP v kauze nymburského závodu Azos CZ by podle nymburské radnice měla prošetřit policie. Podle zastupitelů města inspekce ve věci nekonala a je zde i podezření na možnou korupci. Město proto v únoru podalo podnět Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality. Inspekce jakékoli pochybení odmítá.

Mluvčí podniku Karel Samec k oznámení uvedl, že postup radnice nechápe. "Naopak měření SZÚ (Státního zdravotního ústavu) a ČIŽP se shodovala a hodnoty byly výrazně podlimitní. Klademe si otázku, co tímto postupem město sleduje. Azos CZ je tak neustále obviňován z něčeho, co se nikdy neprokázalo," řekl tehdy ČTK ke kauze Samec.

Uvažovalo se i o přemístění závodu do jiné lokality, kde by provoz neškodil, podle hejtmana by mohlo jít o některý z brownfieldů, třeba část bývalých oceláren Poldi v Kladně, případně chystanou velkou průmyslovou zónu v Milovicích.

Obtěžování okolí zápachem, ale například i hlukem, zvýšenou prašností, nákladní dopravou či nevhodným nakládáním s odpady je poměrně častým problémem kolem řady průmyslových objektů. ČIŽP loni udělila pokuty za skoro 136 milionů korun, nejčastěji kvůli odpadům. Zhruba ve čtyřiceti případech dala také podnět k uzavření provozu.

Známou kauzou obtěžování okolí zápachem je například lihovar v Trmicích u Ústí nad Labem. V dubnu 2010 ministerstvo životního prostředí potvrdilo majiteli lihovaru, společnosti PLP, pokutu 2,5 milionu korun, kterou firma dostala na začátku roku 2010 od ČIŽP za zápach. ČIŽP se také například delší dobu zabývala bioplynovou stanicí v Habrech na Havlíčkobrodsku, která zpracovávala lihovarské výpalky. Jelikož provoz silně páchl, hrozilo stanici uzavření. Majitelé se nakonec postarali o nápravu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist