https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/toalety-v-materske-skole-v-prostejove-budou-vyuzivat-destovou-vodu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Toalety v mateřské škole v Prostějově budou využívat dešťovou vodu

6.4.2021 14:52 | PROSTĚJOV (ČTK)
"Vody je stále nedostatek, a proto postupně u městských budov zavádíme opatření, která by této situaci čelila. Zmíněný projekt řeší možnost likvidace srážkových vod ze střechy školky, a to částečně formou využití ke splachování toalet a k zálivce trávníku mezi školními pavilony, a částečně formou vsakování," uvedl primátor.
"Vody je stále nedostatek, a proto postupně u městských budov zavádíme opatření, která by této situaci čelila. Zmíněný projekt řeší možnost likvidace srážkových vod ze střechy školky, a to částečně formou využití ke splachování toalet a k zálivce trávníku mezi školními pavilony, a částečně formou vsakování," uvedl primátor.
Foto | Inge Maria / unsplash.com
Systém umožňující využívat zachycenou dešťovou vodu pro splachování toalet bude součástí chystané rekonstrukce sociálního zařízení mateřské školy na Husově náměstí v Prostějově. Záměr přijde na zhruba čtyři miliony korun, sdělil ČTK primátor František Jura (ANO). Podobné projekty zaměřené na využití dešťové vody zachycené například na střechách ke splachování toalet či zavlažování zeleně radnice už dříve nechala vypracovat pro prostějovské Sportcentrum a jednu budovu magistrátu.
 

"Vody je stále nedostatek, a proto postupně u městských budov zavádíme opatření, která by této situaci čelila. Zmíněný projekt řeší možnost likvidace srážkových vod ze střechy školky, a to částečně formou využití ke splachování toalet a k zálivce trávníku mezi školními pavilony, a částečně formou vsakování," uvedl Jura. V podzemní části mateřské školy na Husově náměstí bude instalována akumulační nádrž na dešťovou vodu a opravy se dočkají vnitřní rozvody kanalizace i vodoinstalace v pavilonu A2 mateřské školky.

Projekt si podle primátora vyžádá investici 4,1 milionu korun a měl by být dokončen letos. Radnice požádá o dotaci z operačního programu Životní prostředí, která může pokrýt až 85 procent uznatelných výdajů. "To znamená, že v předpokladu uznatelnosti nákladů by případná dotace mohla činit až téměř 2,8 milionu korun," podotkl Jura.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Viktor Šedivý

6.4.2021 15:08
Záměr přijde na zhruba čtyři (4,1) miliony korun.

A jak je to s počítáním v Prostějově?
Za tyhle peníze pořídíte skoro sto tisíc kubických metrů prostějovské vody.

Odpovědět
JD

Jiří Daneš

6.4.2021 18:15 Reaguje na Viktor Šedivý
Nejde o vodu, jde o kšeft pro dodavatele a také o trochu politické reklamy zastupitelů a starosty. Každému, i autorovi nápadu je jasné, že těch 4,1 milionů za vodu na splachování se neutratí, to dřív spadne školka stářím.
Odpovědět

Viktor Šedivý

6.4.2021 20:17 Reaguje na Jiří Daneš
Za takovouhle reklamu by ovšem ten, kdo to podepsal, měl letět. A platit náhradu škody. To už je snad lepší, když to někdo rovnou ukradne, než takovéhle nehorázné plýtvání vydávat za pokrokové řešení.
Odpovědět
PJ

Pavel Jeřábek

6.4.2021 21:43 Reaguje na Viktor Šedivý
Ten záměr je včetně rekonstrukce rozvodů, kanalizace a dalších opatření. Tak je otázkou, v jakém stavu ty rozvody v MŠ jsou, zda základem celého projektu nebyla potřeba oprav objektu a zachytávání vody ze střechy je jen přidaná hodnota do dalších desetiletí, kdy se mohou snižovat zdroje na úpravu vody na vodu pitnou.
Odpovědět

Viktor Šedivý

6.4.2021 23:56 Reaguje na Pavel Jeřábek
Pokud zmíněná dotace z OP Životní prostředí může být až 85% tedy 2.8 mln, je to stále 3.3 mln vyhozených na "investici" s návratností v nekonečnu.

Anebo bylo potřeba opravit těžce zanedbanou školku a udělala se hezká habaďůra. Ale to je také pro OČTŘ.
Odpovědět
PJ

Pavel Jeřábek

7.4.2021 08:54 Reaguje na Viktor Šedivý
Počítáte to moc jednoduše.
Zkuste k těm nákladům na využití srážkové vody připočíst náklady na další zdroje pitné vody, pokud se současné postupně budou stávat nedostatečnými.
Za další nepostřehl jste, že dešťovou vodou chtějí využít i na zahradu - takže to je další chyby ve vašem pohledu - jakou vodou udržovat zeleň okolo školky, která by s ohledem na zdraví dětí měla být ve špičkové vitalitě.
A vše rozpočítat na dobu životnosti nádrže.
A chyba článku je, že není rozklad nákladů a to kolik je vlastní.
nádrž na vodu, a kolik rekonstrukce rozvodů vody ve školce.
Potom bych se teprve pustil do nějakých soudů, zda je akce předražená či ne.
Všeobecně ale zdrojů pro pitnou vodu bude ubývat a zároveň se začnou navyšovat náklady na její čištění.
V mnoha případech už surová voda před úpravou obsahuje i zbytková léčiva, apod.
Odpovědět

Viktor Šedivý

7.4.2021 13:06 Reaguje na Pavel Jeřábek
Předpokládám, že z OP Životní prostředí nelze financovat opravu běžných vnitřních rozvodů v MŠ, celá ta dešťová habaďůra tedy byla nejméně za 3,3.

Pokud chcete počítat, počítejte také s provozními náklady - ono takové čištění filtrů rozhodně není zadarmo. Takže do návratnosti je třeba počítat nikoli ušetřenou padesátikorunu za vodu z vodovodu ale jen to, o kolik méně stála voda z nádrže než z vodovodu ... a to vůbec nemusí být velké číslo.

(Doma pár kubíků dešťovky uchovávám na zálivku, zbytek zasakuji. Myslel jsem si, že to bude nějaká úspora.)
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

7.4.2021 00:17
A čím budou splachovat, když přijde suchý rok? To budou děti chodit za keříčky?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist