https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/upravna-vody-zelivka-ma-za-sebou-modernizaci-cisti-vodu-pomoci-aktivniho-uhli
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Želivka, největší úpravna vody v ČR, prošla modernizací, čistí vodu pomocí aktivního uhlí

30.7.2021 01:04 | HULICE (ČTK)
Zařízení vstoupilo do provozu v roce 1972. Voda je do úpravny dodávána z vodárenské nádrže Švihov a z ní pokračuje do vodojemu v Jesenici. Vodu z Želivky kromě Prahy odebírají i Středočeši a lidé na Vysočině.
Zařízení vstoupilo do provozu v roce 1972. Voda je do úpravny dodávána z vodárenské nádrže Švihov a z ní pokračuje do vodojemu v Jesenici. Vodu z Želivky kromě Prahy odebírají i Středočeši a lidé na Vysočině.
Foto | Stribrohorak / Wikimedia Commons
Úpravna vody Želivka, která je největším zařízením svého druhu v zemi a zároveň hlavním zdrojem pitné vody pro Prahu, má za sebou rozsáhlou modernizaci za 1,2 miliardy korun bez DPH. Původní technologickou linku doplnila hala o rozloze 5000 metrů čtverečních vybavená filtry s granulovaným aktivním uhlím, díky němuž se zlepšila kvalita vody. Zařízení je od ledna ve zkušebním provozu, s kolaudací se počítá počátkem příštího roku.
 

Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO), který si modernizovanou úpravnu spolu se zástupci médií, samospráv a firem prohlédl, jde o unikátní technologii na zlepšení kvality vody pro 1,3 milionu lidí, a to i v evropském srovnání. Poukázal na to, že investice vyřešila to, co se před lety v kvalitě vody vůbec neřešilo, například mikroplasty, farmaka, pesticidy a další látky, které je nyní možné díky aktivnímu uhlí odstranit. Dosud úpravna využívala pískové filtry, dezinfekci ozonem a úpravu vápenným hydrátem a plynným chlorem.

Také hlavní inženýr projektu Ladislav Sommer uvedl, že cílem úprav bylo hlavně odstranit ze surové vody látky, jež v minulosti nebyly sledované a vyhodnocované, přitom v pitné vodě nemají co dělat.

Podle ředitele společnosti Želivská provozní Josefa Parkána se nová hala stavěla od října 2018 do letošního ledna a nyní již voda plně prochází přes granulované aktivní uhlí. "Tímto krokem jsme vylepšili už tak dobrou želivskou vodu ještě o jeden stupeň výše. Jsme momentálně ve zkušebním provozu, který bude trvat přibližně rok. Příští rok v lednu budeme mít zkušební provoz za sebou a pak proběhne vlastní kolaudace," dodal Parkán. Nové zařízení má podle něj i další výhody, například umí lépe reagovat na případné zhoršení kvality surové vody.

Vodárenská nádrž Švihov na Želivce zásobuje pitnou vodou nejen Prahu, ale i další regiony a podle Brabce její potenciál není stále vyčerpán. Rezerva je podle něj značná, připojit by se na tento zdroj mohly ještě stovky tisíc lidí. "Je tady prostor pro další rozšíření," řekl Brabec.

Zařízení vstoupilo do provozu v roce 1972. Voda je do úpravny dodávána z vodárenské nádrže Švihov a z ní pokračuje do vodojemu v Jesenici. Vodu z Želivky kromě Prahy odebírají i Středočeši a lidé na Vysočině. Praha pak získává část vody také z vodního zdroje Káraný.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JD

Jindřich Duras

31.7.2021 09:52
Kdyby to nebylo k pláči, tak je až komické, jak se všichni zúčastnění spíkři vyhýbají obloukem tomu, aby řekli, o co tam vlastně jde! Tak krátký rozbor řeči min. Brabce:
"Aby se odstranily látky, které se dříve nesledovaly.." - manipulativní lež, protože pesticidy se velmi podrobně sledují od r. 2010 a méně podrobně už cca 10 let předtím. Jasně, pokud termín "dříve" znamenal za krále Klacka, tak ano.
"Například farmaka, mikroplasty, pesticidy a další látky.." - farmaka ani mikroplasty a další látky tam nejsou, zato je celá přehrada zahumusena pesticidy! VÝHRADNĚ pesticidy! Jen a jedině kvůli pesticidům jsou tam ty nové filtry! Jenže kdo by přiznal, že velkozemědělci cvičí s celým státem a pan ministr proti tomu neřekne a neudělá vůbec nic, že? Min. ŽP by se měl fotit u toho, jak podporuje a prosazuje v povodí tak důležité nádrže ekologičtější hospodaření - a ne u toho, jak na lepší hospodaření v krajině kašle a utrácí naše prachy za řešení následků a nikoli příčiny ty zůstávají.
Taže ani není pravda, že "investice vyřešila"...
No, to jen na okraj, že mě tyhle fráze hned po ránu pěkně nadzvedly. Dokud si budeme lhát, nic se k lepšímu nezmění.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist