https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-gronsku-taje-ledova-pokryvka-podle-studie-jde-o-riziko-pro-zivotni-prostredi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Grónsku taje ledová pokrývka, podle studie jde o riziko pro životní prostředí

14.2.2024 10:28 (ČTK)
V Grónsku se objevuje nová vegetace na značně velkých plochách, na kterých předtím roztála ledová pokrývka. Tyto proměny představují riziko v podobě zvýšených emisí skleníkových plynů a stoupání mořské hladiny, uvedl server The Guardian s odkazem na studii publikovanou v časopise Scientific Reports.
 

Výzkum uvádí, že velké plochy ledu nahradily od 80. let 20. století neúrodné skály, mokřady a keřové porosty. Tento vývoj tak mění životní prostředí. Analýza satelitních záznamů ukázala, že během posledních třiceti let roztálo odhadem 11 000 kilometrů čtverečních grónských ledovců a ledové pokrývky. Vegetace se rozšířila na více než dvojnásobek plochy, kterou pokrývala v době zahájení studie.

V Grónsku téměř čtyřnásobně vzrostl počet mokřadů, které jsou zdrojem emisí metanu. Ústup ledu podle vědců způsobuje vyšší teplota vzduchu. Od 70. let 20. století se zmíněná oblast otepluje dvakrát rychleji, než je světový průměr.

Existují známky toho, že zvýšená plocha vegetace má za následek další tání ledu, vyplývá ze studie. "Vidíme známky toho, že úbytek ledu vyvolává další reakce, které povedou k pokračování úbytku ledu a dalšímu ozelenění Grónska," poznamenal spoluautor výzkumu Jonathan Carrivick.

Vědci na základě poznatků vytvořili model umožňující předvídat oblasti Grónska, které v budoucnosti pravděpodobně postihnou "výrazné a zrychlené" změny.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (15)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

14.2.2024 12:05
Grónsko jeden čas zelené bylo, tak zřejmě bude zase.
Na jak dlouho, je však ve hvězdách.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

14.2.2024 13:03 Reaguje na smějící se bestie
takže se ni hrozného neděje... Grónsko, Greenland-zelená země.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.2.2024 17:05 Reaguje na smějící se bestie
Velmi hluboký omyl, Grónsko nikdy zelené nebylo, ten název je z nějakého vikingského druhu mlhy. Ty středověké osady se živily mrožovinou a kožešinami a byly zásobovány z Evropy.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

14.2.2024 17:09 Reaguje na Pavel Hanzl
alkoholové mlhy husté tak, že není vidět ani rybníček Brčálník :-)
Odpovědět
ss

smějící se bestie

15.2.2024 07:26 Reaguje na Jaroslav Řezáč
1*
Odpovědět
MM

Milan Milan

14.2.2024 14:18
Grónsko taje a panika tzv. klimaznalých odborníků(spíše patologických panikářů) stoupá. Klima se mění po celou dobu existence planety, tak jak se mění i trajektorie planet, mění se pochopitelně i klima Zeměkoule s tím doufám člověk nebude nikdy schopen nic udělat. Je to pomalé a trvá to naštěstí více než jeden současný lidský věk. Prostě to tak je a bude. Mld. peněz vyhazované na fantasmagorie politiků o schopnostech lidí ovlivnit tuto přirozenou změnu lidskou činností je úplně zbytečná, ale pochopitelně mohutně podporovaná "kšeftmany" všeho druhu... Je potřebné zastavit nesmyslné regulace, buzerace a bourání přirozených forem způsoba života lidí a cíleně se věnovat přípravě životně důležitých a stabilních zdrojů energií, vzdělání, soběstačnosti výroby potravin, zachování kvality prostředí a krajiny pro budoucí generace...
Odpovědět
PE

Petr Elias

15.2.2024 09:08 Reaguje na Milan Milan
No a nejvtipnější na tom je, že dle milankov. cyklů by se mělo ochlazovat. :D Ale tak asi tam bude nějaký další ,,tajný,, cyklus - který to vysvětlí. Třeba Kalendíkův Jupiterský. :D Řekl bych tedy že vstoupá panika u popíračských zoufalců. :D
Odpovědět
pk

pepa knotek

14.2.2024 14:58
Led v Grónsku taje a osady obyvatel, jež zalidnily jižní oblasti Grónska v minulosti, se obnažují. Klimaalarmisti mají o čem psát, vždyť je to živí, a možná to část obyvatelstva, co si ze školy nic nepamatuje, vyděsí. To je asi tak všechno, příroda si dál bude dělat co bude chtít a člověk se tam buď přizpůsobí nebo zmrzne až se zase ochladí.
Odpovědět
PE

Petr Elias

15.2.2024 09:03 Reaguje na pepa knotek
A ignoranti jsou rádi, že zde mohou psát svá moudra... ;)
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

14.2.2024 16:02
Typicka porce propagandy na "nejdulezitejsi svetova temata". Zkreslene, misty az "fake" udaje o katastroficky mizejicich ledovcich a bujici zeleni v zemi, kde zrovna dnes je na tamni centralni ledovcove planine az kolem -60 stupnu https://earth.nullschool.net/#current/wind/surface/level/overlay=temp/orthographic=-11.66,76.40,2353/loc=-39.822,73.652 :)
Odpovědět
PE

Petr Elias

15.2.2024 08:55 Reaguje na Miloš Zahradník
Všichni s napětím čekáme až pan fake matematik konečně předloží nějakou svou vlastní studii o Grónsku. Zatím má pan nedouk matematik jen plnou pusu blábolů. :)
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

15.2.2024 12:22 Reaguje na Petr Elias
Proc blaboly? Je teda fakt, ze v Gronsku se dnes globalne silne oteplilo a na tamni nahorni planine, kde vcera bylo -60 stupnu je dnes jiz jen pouhych -50 stupnu
Odpovědět
RV

Richard Vacek

14.2.2024 20:13
Zelené Grónsko? No z takové hrůzy se budu v noci budit.
Odpovědět
PE

Petr Elias

15.2.2024 08:55 Reaguje na Richard Vacek
Tak jasně že ignorant bude v klidu spát... :)
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

15.2.2024 22:06
"Výzkum uvádí, že velké plochy ledu nahradily od 80. let 20. století neúrodné skály, mokřady a keřové porosty."
To je predsa dobrá správa. Namiesto mŕtveho ľadu nastupuje život.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist