https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-kalifornskych-rekach-za-sucha-a-tepla-vymiraji-lososi-rybari-biji-na-poplach
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V kalifornských řekách za sucha a tepla vymírají lososi, rybáři bijí na poplach

27.7.2021 02:24 | SACRAMENTO (ČTK)
Na řece Sacramento podle expertů hrozí kvůli mimořádně teplému počasí téměř úplné vyhynutí nové generace ohrožených lososů čavyča.
Na řece Sacramento podle expertů hrozí kvůli mimořádně teplému počasí téměř úplné vyhynutí nové generace ohrožených lososů čavyča.
Rybáři, kteří se živí lovem lososů na západním pobřeží Spojených států, jsou znepokojeni vymíráním tohoto druhu v kalifornských řekách. Souvisí se zvýšenou teplotou vody a poklesem hladin. V řece Klamath umírají statisíce mladých lososů, na řece Sacramento podle expertů hrozí kvůli mimořádně teplému počasí téměř úplné vyhynutí nové generace ohrožených lososů čavyča. Napsala o tom agentura AP.
 

Zprávy o populaci lososů na severu Kalifornie jsou dalším dokladem závažnosti nedávných veder a sucha, které dlouhodobě trápí nejlidnatější stát USA i okolní oblasti. Měnící se klima má na americkém západě za důsledek mimo jiné znepokojivý pokles hladin ve vodních nádržích, na které spoléhají miliony lidí. Podle nedávné reportáže listu The Washington Post by se dva největší rezervoáry v Kalifornii mohly do konce léta dostat na rekordně nízké množství vody, zatímco hladina jezera Mead na pomezí Arizony a Nevady, u Hooverovy přehrady, už na historickém minimu je.

V řece Klamath klesající hladina vytvořila vhodné podmínky pro rozmach parazita, který decimuje mladé lososy, píše AP. Vývoj podle ní tvrdě dopadá na komunitu původních obyvatel severozápadu USA, pro něž je losos jedním ze základních kamenů jídelníčku i tradic.

O situaci na toku řeky Sacramento psala už před několika dny televize CNN. Úřad CDFW, monitorující faunu Kalifornie, varoval, že v důsledku dlouhých období s teplotami nad 35 stupni Celsia hrozí "téměř úplná ztráta" mladých lososů čavyča, kteří v abnormálně teplé vodě nedokáží dorůst. V řekách se lososi líhnou, načež putují stovky kilometrů po proudu do vod Tichého oceánu, odkud se pak jako dospělí vydávají zpět na místo narození pářit se a naklást jikry.

Aktuální vývoj ve vnitrozemí znamená problém pro rybáře, kteří daný druh ryb u západoamerického pobřeží loví. "Propad u jednoho ročníku mladých lososů může mít dlouhotrvající dopady na celkovou populaci a zkrátit nebo zastavit rybářskou sezonu, což je představa, která budí větší a větší obavy s tím, jak klimatické změny nadále ze západu (USA) dělají sušší a teplejší místo," uvádí AP.

"Tu ránu ucítíme za několik let, když na volném moři nebudou žádní přirozeně zplození lososi," míní John McManus, který vede asociaci zastupující kalifornský rybářský průmysl. Rybář Mike Hudson, který se lovem a prodejem lososů živí posledních 25 let, ale pociťuje problémy už nyní. Propad úlovků podle něj způsobuje prudký růst cen a zákazníci údajně dávají najevo, že už si nákup lososího masa nemohou dovolit. Hudson řekl, že zvažuje prodej své lodě a odchod do důchodu, protože "odsud to půjde z kopce".

Sucho a oteplování vody v řekách podle AP neohrožuje ryby jen v Kalifornii. Ve státě Idaho letos úřady usoudily, že ohrožení lososi nerka by ve vyhřátých tocích nezvládli pouť proti proudu, a tak vypustily do řeky Snake vlnu studené vody, načež lososy nechaly odchytnout a odvést v nákladních autech do umělých líhní. V Kalifornii už jsou podobné operace poměrně běžné, letos se tam chystali opačným směrem, tedy z inkubátorů k pobřeží, převézt přes 15 milionů mladých lososů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (13)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

27.7.2021 07:38
Nejlidnatější stát známý svými suchy a požáry... překvapuje tato zpráva někoho?
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

27.7.2021 07:50 Reaguje na Karel Zvářal
ono asi nejde o to, jestli to překvapuje ale nás by mělo spíš zajímat, že ti naši kapříci v rybnících můžou taky plavat břichem vzhůru kvůli nedostatečnému prokysličení. Ať už prohříváním vody nebo malými přítoky... že to nemůže přijít a to je zase o tom, jak se v rybnících hospodaří a o velikosti osádky...kdysi jsem viděl dokument z Jindřichohradecka a rybniční soustavy a rozhodně to nebylo nic hezkého ani přírodního....zkrátka prasečí farma pro kapry
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.7.2021 08:38 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Ten článek není o žádných farmách, ale o přirozené řece.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

27.7.2021 09:35 Reaguje na Pavel Hanzl
to je pravda, co z něj však se týká Českého prostředí a zkušeností?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.7.2021 10:26 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Že něco podobného můžeme čekat za chvíli taky.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.7.2021 07:55 Reaguje na Karel Zvářal
Je to stát velmi postižený klimatickou změnou a ne že by byl jediný. Na Severu probíhají zcela bezprecedentní jevy, Jih je normálně na hranici obyvatelnostio a dnes se začne vylidňovat úplně. Už i velmi odolní Aborigiové se v Ausrálii kvůli vedru stahují do měst, kde je klimatizace.
Odpovědět
va

vaber

27.7.2021 08:23 Reaguje na Karel Zvářal
z této planety zmizela civilizace která v některých oblastech překonala i tu dnešní,
ale my se chováme jako by se nám nemohlo nic stát
hospodaření Kalifornie s vodou je příklad nadutosti a bezohlednosti člověka k přírodě i když rozhodující je nedostatek srážek
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.7.2021 08:33 Reaguje na vaber
Já si nemyslím, že zrovna Kalifornie je v tomhle oboru nějaký kadet.
Bylo tam sucho vždycky a vodnaté řeky, pramenící v horách, používali farmáři vždy k zavlažování.

Mě připadají daleko horší oblasti, kde se jakýkoliv odpad s jakoukoliv toxicitou leje normálně do řek, veškerá odpady jdou do řek, spaluje se všechno co hoří bez jakéhokoliv čištění a radioaktivní odpady se nahážou v barelech do moře. Ropou se zamoří velké oblasti a radioaktivitou obrovské.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.7.2021 08:36 Reaguje na vaber
Ta civilizace byla asi zničena velkou sérií impaktních událostí (velkými meteority), které vytvořily gigantické vlny tsunami, zemětřesení i požáry. V geologii se tohle období jmenuje mladší dryas, datuje se do doby asi 10 tisíc let před Kristem a je v té době zaznamená i celosvětová malá doba ledová.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

27.7.2021 09:48 Reaguje na vaber
je to v pořádku, všichni by jsme měli se vrátit k základu toho, co z nás dělá lidi a ne kyborgy a pokusné králíky digitalizaci ve jménu poslušnějších a lépe ovladatelných ovcí, pro blaho elitních skupin byznysu a marketu a věřit ve lži pseudo sociálních sítí, jenž je zhmotnění paranoidnosti a pomník asociálnosti
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.7.2021 10:29 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Zkuse trochu přiblížit, jak se to má udělat a jaký je cílový stav.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

27.7.2021 11:32 Reaguje na Pavel Hanzl
když chcete po někom cílový stav, tak je to asi tak vtipné, jako si dávat klimatické závazky na rok 2050. zkuste to sám
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.7.2021 11:34 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Tam je přece cílový stav zcela jasný. Uhlíková neutralita, tj. člověk nepřidává žádný fosilní uhlík do atmosféry.
Já nic jednoduššího a jasnějšího neznám.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist