https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-kongresu-se-rysuje-nova-podoba-bidenova-socialniho-a-klimatickeho-baliku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V americkém kongresu se rýsuje nová podoba Bidenova sociálního a klimatického balíku

29.7.2022 01:07 | WASHINGTON (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Překvapivá dohoda, nový život pro klimatické cíle amerického prezidenta Joea Bidena nebo další šokující krok demokratického senátora Joea Manchina. I takové výrazy se objevují v amerických médiích poté, co Manchin společně s lídrem Demokratické strany v Senátu Chuckem Schumerem v noci na čtvrtek oznámili shodu na balíku dlouho projednávaných zdravotnických, klimatických a daňových opatření. Biden vyzval k jeho urychlenému schválení, návrh by podle něj pomohl v boji proti klimatické krizi i inflaci.
 

Dojednané programy jsou jakýmsi pozůstatkem Bidenova plánu s cenovkou ve výši 3,5 bilionu dolarů (85 bilionů Kč), který měl transformovat sociální systém a veřejnou infrastrukturu v USA, ale v Senátu ztroskotal už loni. V polovině července pak Manchin, který se v Senátu rozděleném mezi demokraty a republikány v poměru 50 na 50 stal klíčovým hráčem, odmítl i výrazně okleštěnou verzi balíku. Zejména jeho část týkající se boje proti klimatickým změnám se zdála být pohřbená.

"Ale Manchin a Schumer v tichosti pokračovali v zákulisních vyjednáváních... což vyústilo v překvapivý průlom," píše web Politico. Podle agentury AP nový návrh počítá s investicemi v objemu 739 miliard dolarů, které má pomoci pokrýt zavedení minimální 15procentní daně pro korporace s ročními zisky nad jednou miliardou. Demokraté chtějí plán prosadit bez pomoci republikánů skrze zvláštní rozpočtovou proceduru, která umožňuje obejít 60hlasový práh spojený se senátními obstrukcemi. Stále však potřebují naprostou jednotu ve vlastních řadách, což vkládá obrovský vliv do rukou konzervativnějších demokratů jako je Manchin nebo zástupkyně státu Arizona Kyrsten Sinemaová.

Návrh zveřejněný v noci na čtvrtek nese název "zákon o snížení inflace", jeho hlavní dvě složky však souvisí s výdaji Američanů na zdravotní péči a s finanční podporou přechodu na nízkoemisní ekonomiku. Schválení by například umožnilo vládnímu programu zdravotního pojištění Medicare vyjednávat o cenách léků s farmaceutickými společnostmi, což by podle strůjců opatření ušetřilo státu za deset let skoro 300 miliard dolarů. Tyto uvolněné prostředky by pak posloužily ke snižování cen léčiv pro seniory.

Klimatická část by vyčlenila 369 miliard dolarů na finanční mechanismy motivující ke snižování uhlíkových emisí, což by podle médií byla největší investice Washingtonu do boje proti klimatickým změnám. Plán zahrnuje například daňové úlevy pro výrobce solárních panelů nebo pro jednotlivce s příjmy pod určitou hranicí, kteří si zakoupí elektromobil. Demokraté tvrdí, že dohromady by tyto programy mohly USA nasměrovat ke 40procentnímu snížení emisí skleníkových plynů do rok 2030.

"Toto jsou činy, na které Američané čekali," reagoval na dohodu prezident Biden. Návrh by podle něj vedl ke zlevnění léků na předpis, posílení energetické bezpečnosti a také ke snížení deficitu. "A všechno to zaplatíme tím, že budeme od velkých korporací vyžadovat, aby platily svůj spravedlivý díl daní," píše se v prohlášení šéfa Bílého domu.

Členové Kongresu nyní návrh dlouhý 725 stránek prostudovávají, přičemž není jasné, zda má podporu všech senátorů Demokratické strany. Podle AP dva z nich uvedli, že Senát by o věci mohl hlasovat příští týden.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

kk

karel krasensky

29.7.2022 08:32
V USA byl poslední normalní president osobnost J.F.Kennedy.No a když se nechtěl nechat vodit na šnurkách tak jej v Dallasu zastřelili.Od té doby už to jsou pouze mluvčí bílého domu.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

29.7.2022 09:32 Reaguje na karel krasensky
Asi by se to dalo připsat i na vrub šíleného volebního systému
Odpovědět
DA

DAG

29.7.2022 10:43 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Ten volební systém je skutečně pro Evropana a jeho pohledu dost absurdní.
Nicméně, když se člověk podívá na rozložení moci a pravomocí, tak je to v podstatě geniální a muselo by selhat spoustu věcí, aby byla v USA diktatura nebo měla nějaká část moci totálně navrch. Proto se o USA ve směru demokracie moc nebojím.
Za to Evropská komise to je panečku organizace. Ta je schopna diktovat nám svoje dobro. To se musí změnit. A to považuji EU za dobrý projekt.
Odpovědět
kk

karel krasensky

29.7.2022 13:11 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Vzpomenme ještě jeho bratra Roberta toho už radějí zlikvidovali během volební kampaně zřejmě ze strachu,že by po jeho zvolení došlo k objektivnímu vyšetřování smrti bratra a zučtování s těmi,kteří byli organizatory a stalí v pozadí.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

29.7.2022 13:24
Tohle bude ještě zajímavý.
McConnell jasně říká, že do toho bude GOP házet vidle jak to jen půjde a Kyrsten je prý fest naprdlá.
To jsem zvědavej, zda se to D podaří uhrát na prostou většinu, hlavně když už se pár D nechalo slyšet, že by do toho rádi ještě něco přidali.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.7.2022 14:33

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

29.7.2022 14:48 Reaguje na Pavel Hanzl
Zkuste se vy vole podívat do Ústavy, jaký je rozdíl mezi tím být prezidentem u Vltavy, a být prezidentem u Potomacu:-))).
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist