https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-noci-nekdo-pokacel-zrejme-nejznamejsi-strom-v-britanii
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V noci někdo pokácel zřejmě nejznámější strom v Británii

29.9.2023 10:15 | LONDÝN (ČTK)
Javor, který rostl nedaleko Hadrianova valu na severu Anglie, v 90. letech proslavil film Robin Hood: Král zbojníků s Kevinem Costnerem v hlavní roli.
Javor, který rostl nedaleko Hadrianova valu na severu Anglie, v 90. letech proslavil film Robin Hood: Král zbojníků s Kevinem Costnerem v hlavní roli.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V noci na dnešek někdo pokácel zřejmě nejznámější strom v Británii. Jednalo se o javor, který rostl nedaleko Hadrianova valu na severu Anglie a který v 90. letech proslavil film Robin Hood: Král zbojníků s Kevinem Costnerem v hlavní roli. Javoru se z tohoto důvodu přezdívalo Strom Robina Hooda. V souvislosti s činem policie zadržela šestnáctiletého mladíka, píše server BBC News.
 

Pokácení stromu podle prohlášení šéfa místní policie Kevina Waringa "způsobilo hluboký šok, zármutek a zlobu v místní komunitě i mimo ni". Podle něj byl javor významným krajinným prvkem. Vyšetřování se stále nachází na začátku, a Waring proto vyzval veřejnost ke spolupráci. Britská média uvedla, že policie vzala do vazby šestnáctiletého mladíka, který s vyšetřovateli spolupracuje.

Strom proslavil film o Robinovi Hoodovi z roku 1991 a v roce 2016 získal titul Anglický strom roku. Podle médií patřil k nejfotografovanějším rostlinám v Británii a pořídit snímek jezdili do hrabství Northumberland na severovýchodě Anglie lidé ze širokého okolí. Mezi nimi byla dnes i Alison Hawkinsoná z Liverpoolu. "Byl to opravdový šok," řekla stanici BBC o svém pocitu, když se od hlídače národního parku dozvěděla, co se s javorem stalo.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (35)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jakub Graňák

Jakub Graňák

29.9.2023 10:50
Zřejmě se někdo inspiroval místními absolventy VŠŽ: zbytečně vypařuje vodu a nebude z něho kvalitní řezivo - zbulit...
Odpovědět
Sl

Slovan

29.9.2023 11:02 Reaguje na Jakub Graňák
Hezky napsáno. Přeci to tam nebude jen tak stát… místní VŠŽ jsou jistě spokojeni.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

29.9.2023 13:09 Reaguje na Slovan
Známe svoje Pappenheimské :-)
Odpovědět
Sl

Slovan

29.9.2023 17:02 Reaguje na Jakub Graňák
Známe velice dobře :-)
Odpovědět

Jan Škrdla

30.9.2023 20:02 Reaguje na Jakub Graňák
Údajně to pokácel nějaký retardovaný jedinec proto, aby se proslavil na tik-ťoku, to nemá cenu více komentovat. Místní absolventi VŠŽ mu v míře debility sahají sotva po kotníky.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

2.10.2023 12:44 Reaguje na Jan Škrdla
No upřímně tím si nejsem příliš jistý, i mnozí zdejší absolventi se jeví, že mírou idiocie mohou s oním "výtečníkem" směle soutěžit, jenom asi neumí s pilou... :-)
Odpovědět
JO

Jarka O.

3.10.2023 09:07 Reaguje na Jakub Graňák
Radši mi vysvětlete,jestli takového obra mohl pokácet za tmy jeden 16letý nezkušený kluk. Nevěřím tomu.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

4.10.2023 10:10 Reaguje na Jarka O.
To já taky ne, leda by to byl náramně učenlivý student nějaké lesárny, ale tihle lidi mají většinou stromy rádi
Odpovědět
kk

karel krasensky

29.9.2023 11:26
Před chvílí jsem si volal a psal se známými z Britanie a všechno je jinak.Javor byl ve velmi špatném stavu.Byl masívně napaden broukem ips acerus a nezbylo než jej pokacet.V noci se kacel proto,že brouk není aktívní a během kacení nevyletí a dá se nasledně chemický asanovat se stoprocentní učinnosti.Tak se věc ve skutečnosti má.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

29.9.2023 12:08 Reaguje na karel krasensky
Na fotce je koruna stromu opravdu dosti proschlá... Možná jako po desetiletí stojící suchar by nabyl ještě další symbolickou hodnotu.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

29.9.2023 13:09 Reaguje na Jiří Svoboda
Asi máte problém s očima...
Odpovědět
Sl

Slovan

29.9.2023 17:03 Reaguje na Jakub Graňák
Ne asi, ale určitě :-)
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

2.10.2023 10:09 Reaguje na Jakub Graňák
Hm, asi polovina uschlých konců větví na stromě v září jistě nevěstí nic dobrého. Listí spontánně opadáná až v listopadu.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

2.10.2023 12:29 Reaguje na Jiří Svoboda
https://www.seznam.cz/fotogalerie/23333659/2

Vždycky mě fascinuje, jak lidi, kteří jsou odborníky v úzkém spektru mají pocit, že rozumí všemu a dělají blbce z profesionálů v oboru, o kterém nevědí vůbec nic. Zpravidla si vůbec neuvědomují, že dělají blbce především sami ze sebe. Víte milý pane Svobodo, já to mám narozdíl od vás jakožto profesionál setsakramentsky "nakoukaný hele viď" - tudíž můžu i z fotek říct, že ten strom byl v prvotřídním stavu, javor klen se totiž vyznačuje jednou zvláštností - ze spoda listu je stříbřitě bílý, což vy zjevně, jakožto totální amatér považujete za projev schnutí.

Jedna rada na závěr: neserte se do věcí, kterým hovno rozumíte (berte to jako vyjádření ve stylu Swiftova Skromného návrhu)
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

2.10.2023 13:57 Reaguje na Jakub Graňák
Aha, takže ty listy tam jsou, jen nejsou vidět. Stejně jako císařovy nové šaty. Také jsou asi i průhledné takže ani nezakrývají větve.

Komu holt není dáno rozumu, považuje se za profesinála.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

2.10.2023 14:14 Reaguje na Jiří Svoboda
Obtěžoval jste se prohlédnout si tu fotogalerii?
Neumíte překousnout, že jsem vás vyškolil jak malého jardu - jste idiot a ještě k tomu titulovaný, hanba vám i instituci, která takového ubožáka zaměstnává
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

3.10.2023 16:35 Reaguje na Jakub Graňák
Ale já se nemám zač omlouvat. Na fotce vidím spoustu větviček bez jakýchkoliv listí. K tomu jste se nijak nevyjádřil a jen jak debil/profesionál urážíte.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

4.10.2023 07:20 Reaguje na Jiří Svoboda
Jak jsem řekl - máte problém s očima.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

4.10.2023 09:39 Reaguje na Jakub Graňák
To je klidně možné (to ale není důvod k urážení), ale vy na fotogalerii zase nevidíte, že před rokem a měsícem byl strom krásně vitální, kdežto ten poražený má uschlý vršek a jednu velkou větev. Malé stromky v okolí také vypadají poměrně uschle. Něco tam v této oblasti není v pořádku.

Ale jistě, emoce jsou důležitější než fakta. Tím se zjevně rád řídíte.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

4.10.2023 09:58 Reaguje na Jiří Svoboda
Dyť to říkám, že jste slepej: podívejte se na foto č4 z odkazu - v pravém dolním rohu uvidíte nějaký hloh (patrně), který je ve skutečnosti tím vašim "suchým" vrškem, poněvadž na něho ten strom padl. Když se totiž uráčíte podívat na tu samou fotku, tak zjistíte, že předmětný strom žádný trčící vršek nemá - jeho vrchol je plochý.
Nemluvě o tom, že ta vaše suchá část, která je úplně jinou dřevinou, nečiní ani 10% objemu koruny javoru - tudíž nevím o jaké minimálně půlce mluvíte.
Pak se divte mojí reakci, když ze mně děláte blbce. Trochu sebekritického pohledu by vám neškodilo pane akademiku. Zatím totiž působíte jako typický příklad platnosti rčení: "I nejodvážnější z nás má zřídka odvahu k tomu, co vlastně ví..."
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

5.10.2023 13:56 Reaguje na Jakub Graňák
Už zjevně melete z posledního.

V okolí stromu před rokem nic nerostlo (fotka 4). A najednou uschlý hloh. Kde jsem psal o nějaké minimální půlce.

Ale blouzněte si dál, když vám to vyhovuje.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

5.10.2023 19:39 Reaguje na Jiří Svoboda
Uračte se věnovat svou urozenou pozornost pravému dolnímu rohu fota č4, ten hloh je tam krásně vidět - jen retardovaný idiot jej nevidí...
Jiří Svoboda2.10.2023 10:09 "Hm, asi polovina uschlých konců větví na stromě v září jistě nevěstí nic dobrého." - poněvadž většina obrostu u vzrostlých stromů je tvořena právě "konci" větví, lze vaše tupoučké vyjádření interpretovat pouze jedním způsobem.

Žádný uschlý hloh - nýbrž hloh - poněvadž jste slepý, tak jeho listí nevidíte, stejně jako nevidíte zcela zjevný habituelní rozdíl na větvích právě toho hlohu a javoru jež na něm leží (zcela zřetelný na fotu č 6). Holt jak jsem řekl, jste slepý hlupák, dál nemá cenu se s vámi špinit...

Ps: tuto "konverzaci" s vámi si ukládám do záložek, abych mohl kdykoli, když si tu zase budete hrát na všeználka, vložit odkaz, aby si každý mohl udělat obrázek, cože jste to za blba...
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

5.10.2023 19:54 Reaguje na Jiří Svoboda
https://www.voanews.com/a/teen-chops-down-iconic-tree-in-britain/7289923.html

Klikněte si laskavě na tu fotku pro zvětšení, pokud ani pak tyto zjevně dvě odlišné dřeviny nerozlišíte, pak vám není pomoci...
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

9.10.2023 15:19 Reaguje na Jakub Graňák
O tom hlohu jste mne přesvědčil, o superkondici toho stromu nikoliv.

Také jste mne přesvědčil o tom, že jste pěkný buran.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

10.10.2023 13:49 Reaguje na Jiří Svoboda
To víte, přemoudřelých tukanů už mám plné zuby...

O tom, že byl ve špičkové kondici svědčí tytéž fotografie
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

2.10.2023 15:30 Reaguje na Jiří Svoboda
https://www.youtube.com/watch?v=rgcDn3hkQe8

Především věnujte pozornost vyjádření pracovníka National trustu Andrewa Poada, který jasně říká že: "It was a wery healthy tree"

Pokud máte alespoň kouska úrovně, tak se alespoň omluvíte, že jste hlupák, který neví o čem mluví...
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

29.9.2023 22:05 Reaguje na karel krasensky
Váš komentář je stejně falešný jako jméno, pod kterým vystupujete.
Odpovědět

Jan Škrdla

30.9.2023 20:07 Reaguje na Majka Kletečková
On to karas myslel ironicky.
Pokud by to myslel vážně, tak by se svým intelektem blížil tomu tragédovi, co ten strom poslal k zemi.
Odpovědět
JH

JH

30.9.2023 07:27 Reaguje na karel krasensky
Tak se věc asi úplně nemá. Kdyby to byla legální a plánovaná akce, těžko by autora zatýkala policie. A tak proschlý zase nevypadá.
Odpovědět
JH

JH

30.9.2023 07:44 Reaguje na karel krasensky
Jenom jestli ten známý z Británie nebyl ten kluk, co ho kvůli tomu zatkli.
Odpovědět
va

vaber

30.9.2023 09:17
stál tam opuštěný,nemocný,nikdy se nevysemenil, všechny stromy okolo a jeho potomky už dávno zničili lidé a jemu zbyla jen erodovaná, kamenitá, ušlapaná,zem,
takže ho někdo vlastně vysvobodil,
smrt obvykle bývá vysvobození z takové situace,
jsou tam dvě fotky ,když stojí a vypadá ještě jakž takž, ale poražený už je na tom bídně,má málo listí
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

30.9.2023 14:48 Reaguje na vaber
Javor je: alogamie autoinkompatibilita, tedy musí být dva nedaleko.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

30.9.2023 14:49 Reaguje na Slavomil Vinkler
Spíše ho tam kdysi někdo vysadil.
Odpovědět

Jirka Černý

1.10.2023 15:26
Co dodat, megaprasárna.
Odpovědět
PB

Petr Brok

3.10.2023 05:14
Proč tam už dávno někdo tu planinu neosázel? Protože by tento strom ztratil dominanci?
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist