https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-prazske-botanicke-zahrade-zacala-vystava-o-skleniku-fata-morgana
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V pražské botanické zahradě začala výstava o skleníku Fata Morgana

18.5.2024 00:31 | PRAHA (ČTK)
Skleník Fata Morgana v Botanické zahradě Praha v Tróji.
Skleník Fata Morgana v Botanické zahradě Praha v Tróji.
Foto | Jan Šatoplet / Ekolist.cz
Botanická zahrada v pražské Troji nabízí výstavu o největší expozici, skleníku Fata Morgana, a oslaví tak 20. výročí jeho otevření. Panelová výstava, která začala v pátek 17. května ve výstavním sále zahrady, představí vznik skleníku a celou jeho historii. Potrvá do 31. srpna.
 
Tropický skleník Fata Morgana má esovitý půdorys. Expozice o rozloze přibližně 1800 metrů čtverečních je rozdělena do tří částí s odlišnou teplotou a vlhkostí. První část představuje vegetaci převážně suchých lesů, tropů a subtropů. Druhá část, do které návštěvníci vstupují podzemní štolou postupně se měnící na průchod tropickým jezerem, prezentuje flóru nížinného deštného lesa. V expozici jsou zastoupeny vzácné i užitkové dřeviny, palmy, liány i orchideje. Poslední, chlazená část, přibližuje prostředí vysokých tropických hor.

"Někomu možná 20 let přijde jako poměrně krátká doba, ale náš unikátní skleník a vlastně celá zahrada ušly za tuto dobu skutečně velkou cestu. A to nejen z pohledu návštěvnického zážitku, ale i z pohledu odborné botanické práce," uvedl ředitel zahrady Bohumil Černý. "Vlastně i díky skleníku Fata Morgana můžeme stále rozvíjet naše tropické sbírky a prezentovat tropickou flóru a přírodu veřejnosti," dodal.

Expozice představí mimo jiné, jak vznikla myšlenka vybudovat tropický skleník. Připomene vzácné sbírky i cesty botaniků. "Přímo ve skleníku Fata Morgana, kde probíhá výstava Motýli: Dobrodružná cesta, se také každý na vlastní oči přesvědčí, jakými změnami skleník za 20 let prošel," sdělil Černý.

Stavba skleníku Fata Morgana začala v roce 1999 a dokončena byla v květnu 2003. O rok později, 12. června 2004, byl skleník Fata Morgana otevřen pro veřejnost.

Botanická zahrada byla založená v roce 1969. Přes 20 let ji veřejnost mohla navštívit jen ve dnech otevřených dveří, celoročně přístupná je od srpna 1992. Venkovní expozice se rozkládají na ploše téměř 25 hektarů. V areálu mohou návštěvníci vidět 15 000 druhů stromů a květin. V 90. letech do správy získala památkově chráněnou vinici svaté Kláry, kterou mohou zájemci navštívit každý den.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist