https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-singapuru-se-na-skladkach-da-najit-i-znackove-zbozi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Singapuru se na skládkách dá najít i značkové zboží

25.12.2018 11:12 (ČTK)
Odpůrci plýtvání v moderní společnosti se v Singapuru rozhodli pomoci zahraničním dělníků a pátrají pro ně na skládkách po vyhozeném zboží. / Ilustrační foto
Odpůrci plýtvání v moderní společnosti se v Singapuru rozhodli pomoci zahraničním dělníků a pátrají pro ně na skládkách po vyhozeném zboží. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Kadir Van Lohuizen
Odpůrci plýtvání v moderní společnosti se v Singapuru rozhodli pomoci zahraničním dělníků a pátrají pro ně na skládkách po vyhozeném zboží. Nálezy jsou často překvapivě cenné a velmi zánovní. Dělníci, kteří často nemají na to, aby domů k svátkům poslali něco cennějšího, se tak dostanou k nečekaným dárkům. Informovala o tom v neděli agentura Reuters.
 

Singapur posloužil jako kulisa k filmu Šíleně bohatí Asiati. To, co se v tomto bohatém ostrovním státě najde mezi odpadky, může nakonec doputovat do rodné země těch, kteří do Singapuru přijeli pracovat.

V Singapuru se odpad buď spaluje, nebo končí na hlavní skládce. Podle odhadu místní agentury životního prostředí bude skládka naplněná do roku 2035, což je o deset let dříve, než se předpokládalo.

"Pokud nám něco přebývá, měli bychom to dát chudým, než to vyhazovat," řekl Colin Lau. Ten se hlásí k facebookové skupině Freegan v Singapuru, mezi jejímiž 6500 členy jsou místní i cizinci. Někteří prohledávají skládky a popelnice a pátrají po využitelných věcech. Zveřejňují fotografie svých nálezů, což jsou nezřídka téměř nenošené šaty, šperky, elektronika i luxusní kousky, například kabelky. Každý týden pořádají bazar určený cizím přistěhovalcům.

Pětačtyřicetiletá Filipínka Glendrose Gorricetaová, která pracuje jako pomocnice v domácnosti, na jednom z minulých bazarů vítězně zajásala, když se jí podařilo získat kabelku Louis Vuitton. V "nabídce" byla také kabelka značky Coach nebo reproduktory Sony, vše ve výborném stavu.

Virginia Andradeová se touto cestou dostala k mimořádnému zboží a mohla domů poslat dvě televize, počítač synovi a kolečková křesla matce a sestře, které nemohou chodit. "Od té doby, co jsem začala ty věci posílat domů, už nemusíme vydávat peníze za šaty a můžeme nakupovat jídlo a platit školné," řekla Andradeová. Rodině prý řekla, odkud ty věci pocházejí. Všichni jsou prý lidem jako je Colin vděční.

Lau začal k údivu policistů prohledávat popelnice ve svém okolí a ohromil ho rozdíl mezi životní úrovní na Filipínách a v Singapuru. Zatímco Filipínci často nemají několik dní co jíst, Singapurci vyhazují použitelné jídlo ve velkém. Začal nálezy shromažďovat a zval k sobě Filipínce, aby si z toho vzali, co chtějí. Hned v začátcích se stal majitelem 15 televizorů, 12 kabelek Louis Vuitton, tří tabletů Samsung a rozsáhlé sbírky kvalitních bot. Co si cizinci nerozeberou, posílá například do nedalekého malajsijského Johor Bahru.

Příznivci freeganství jsou proti konzumu, plýtvání a nerovnoměrné distribuci bohatství. K alternativním způsobům obživy, jaké propagují, patří využívání vyřazených věcí, a to i vyhozeného jídla.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LD

Libor Dostálek

25.4.2022 20:33
Značkové oblečení se dá sehnat i u nás v bazaru. Já hodně nakupuji z https://www.biginzerce.cz/ , koukám tam na nábytek a vybavení do domu a manželka tam kupuje oblečení pro děti a některé kousky jsou fakt jako nové. To mi připomíná, že už jsem dlouho nic nekoupil, tak bych to měl napravit :-D .
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist