https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedci-na-floride-se-snazi-zachranit-koraly-pred-zkazou-v-extremne-teplych-vodach
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vědci na Floridě se snaží zachránit korály před zkázou v extrémně teplých vodách

30.7.2023 01:15 | WASHINGTON (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Jih amerického státu Florida je v těchto dnech dějištěm "podmořské záchranné operace", informují místní média. Výzkumníci se tam snaží ochránit populaci korálů, které hrozí zkáza v důsledku extrémně dlouhých veder. Přepravují stovky vzorků do nádrží na souši, zatímco v moři korály hubí mimořádně vysoká teplota vody.
 

Oteplení vody spouští jev označovaný jako bělení, při němž koráli vylučují řasy žijící v jejich schránkách a ztrácí původní barvu. Jak vysvětluje americký Národní úřad pro oceány a atmosféru (NOAA), koráli mohou bělení přežít, proces však pro ně znamená značnou zátěž a riziko "úmrtnosti".

"Myslím, že se rýsuje jasně nejhorší epizoda bělení zaznamenaná na (souostroví) Florida Keys," řekl listu Miami Herald Andrew Baker, který vede skupinu zkoumající korálové útesy při Miamské univerzitě. "Je to nejhorší, jaké to kdy bylo, a předpověď je taková, že v nejbližších týdnech se situace zhorší," pokračoval.

Američtí vědci na sociálních sítích v posledních dnech sdílí fotografie zcela bílých korálů a objevují se varování, že bělení by během léta mohlo postihnout i více než 90 procent populace v blízkosti Floridy. Některé exempláře jsou už nadobro ztraceny, dokládá sdělení projektu Coral Restoration Foundation po nedávné návštěvě jedné z jeho korálových "školek". "To, co jsme našli, bylo nepředstavitelné: 100procentní úmrtnost korálů," uvedl člen iniciativy Phanor Montoya-Maya.

Voda u pobřeží Floridy se letos ohřívá na nevídané teploty v důsledku dlouhotrvajících veder, která sužují jih USA a místy také severněji položené části země. V minulosti mívala voda v tuto roční dobu okolo 30 stupňů Celsia, letos je to však až o několik stupňů více. Jih Floridy přitom mají v následujících několika dnech opět zasahovat nebezpečně horké podmínky s pocitovými teplotami okolo 40 stupňů.

Meteorologická bóje jižně od Miami v pondělí zaznamenala teplotu vody asi 38,4 stupně Celsia, což vyvolalo spekulace, že by se mohlo jednat o nový světový rekord měření v mořích. Meteorolog Michael Lowry ovšem následně upozornil na záznam z roku 2017, podle kterého senzor na stejném místě v mělké vodě s tmavým dnem v polovině srpna ohlásil hodnotu ještě o několik desetin stupně vyšší.

Vědci studující korály se za tohoto vývoje rozhodli tyto mořské žahavce přenášet do nádrží, kde mají větší šanci na přežití. Centrem tohoto úsilí je pracoviště Keys Marine Laboratory spadající pod Univerzitu Jižní Floridy. Tento týden bylo domovem více než 1500 vzorků posbíraných v naději, že je bude možné vrátit do moře, až se voda zase ochladí, píše deník The Washington Post.

"Jestli bude dalších šest týdnů takhle horko, uvidíme mnohem větší korálovou úmrtnost," řekla ředitelka střediska Cynthia Lewisová.

Experti při tom podotýkají, že korálové útesy nejsou jen podmořskou ozdobou či útočištěm mnoha mořských živočichů, ale také kolem Floridy vytváří obrannou linii před hurikány. Baker popsal útesy jako "podmořskou zeď", která zmírňuje dopady bouří v této nízko položené a poměrně hustě zalidněné části USA.

Podle Miami Herald se většina odborníků shoduje, že jejich intervence populaci korálů v dlouhodobém horizontu nezachrání, neboť teplotní extrémy budou s postupem globálních klimatických změn jen horší. "Panuje obava, že jsme v bodě zlomu," řekl mořský biolog a profesor na Arizonské státní univerzity Jesse Senko. "Jakmile se z tohoto stane norma a budeme mít po sobě jdoucí léta jako toto, může to být katastrofální pro většinu světových korálových útesů," varoval.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Viktor Šedivý

30.7.2023 11:58
Nebylo by logičtější pokusit se korály "přesadit" o něco severněji, kde budou mít dlouhodobě šanci růst?
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

30.7.2023 14:09 Reaguje na Viktor Šedivý
No oni koráli mají ohromné spousty larev, co se usadí a někde i přežijí. Posun na sever je na nich.
Odpovědět

Viktor Šedivý

30.7.2023 20:36 Reaguje na Slavomil Vinkler
No ale když už se do života korálů chce někdo míchat, asi by bylo lepší pomoci jim najít lepší stanoviště než doufat, že se podaří předělat zeměkouli, ne?
Odpovědět
Pe

Petr

31.7.2023 18:03 Reaguje na Viktor Šedivý
Tak jednoduše to vidět nejde. Vše je navzájem propojené a na sobě závislé, vše souvisí se vším.
Koráli jsou důležitou součástí tamního ekosystému, podobně jako třeba u nás stromy. Taky nemůžeme říct, že stromy přestěhujeme jinam, kde se jim bude dařit.
Kam se potom přestěhujeme my?

Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist