https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vice-neznamena-vzdy-vice.ambiciozni-plan-eu-na-vetsi-snizovani-emisi-vyvolava-kritiku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Více neznamená vždy více. Ambiciózní plán EU na větší snižování emisí vyvolává kritiku

7.10.2020 08:02 | PRAHA (Ekolist.cz)
Lesy by totiž mohly už teď vykrýt 2-5 % z požadavku na zvýšení emisního cíle. Timmermans tedy reálně nenavrhuje 55 %, ale spíš 50-53 %. Což by v praxi znamenalo, že průmysl, doprava a zemědělství by nemuseli tolik s dekarbonizací pospíchat.
Lesy by totiž mohly už teď vykrýt 2-5 % z požadavku na zvýšení emisního cíle. Timmermans tedy reálně nenavrhuje 55 %, ale spíš 50-53 %. Což by v praxi znamenalo, že průmysl, doprava a zemědělství by nemuseli tolik s dekarbonizací pospíchat.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Dosavadní společný plán zemí EU, a to snaha do roku 2030 snížit produkované emise o 40 % ve srovnání s rokem 1990, má být upraven a změněn. Navrhuje to viceprezident evropské komise pro politiku klimatických změn, Frans Timmermans. Nový cíl u snížení emisí vidí v 55 % do roku 2030. Pochvaly se za to ale nedočkal. Rád by totiž do celkové bilance emisí EU nově zahrnul i odpočty za přírodní úložiště uhlíku. Lesy. Proč je to problém? O tom píše ClimateChangeNews.
 

Na zasedání Evropské komise dne 17. září byl předložen plán na úpravu stávající klimatické politiky ve vztahu k produkovaným emisím uhlíku. Nelehká cesta k uhlíkové neutralitě, které by mělo být členskými zeměmi dosaženo do roku 2050, má vést přes několik stupňů. Tím prvním měl být rok 2030, kdy si země vytýčily cíl v podobě snížení emisí o 40 % (ve srovnání s rokem 1990). Což ne každému, vzhledem k naléhavosti klimatických změn, stačí. Někteří klimatologové a politici proto zmiňují, že 65 % by bylo příhodnější. Frans Timmermans proto navrhl ambicióznější vizi, než zněl původní plán. A to aktualizovat klimatické cíle EU na 55 % do roku 2030. Ale s tím dodatkem, že by se do celkové bilance měly promítnout i přirozená, přírodní úložiště uhlíku. Ze zemědělství a lesnictví.

Svět se stromy počítá, EU zatím ne

Stromy i půda totiž atmosférický uhlík vážou, jsou jeho úložištěm. Takže pokud bychom je vzali v potaz, zlepšil by se tím, alespoň matematicky, náš potenciál pro změnu. Podobně to vidí i Rámcová úmluva OSN o změně klimatu (UNFCCC), která zemědělství a lesnictví do svých bilancí započítává. Nikoliv však Evropská komise, kde Timmermansův návrh na zvýšení emisního cíle a současné započtení úložišť zazněl. Stejně jako následná kritika odborníků, kteří za snahou o zápočet (v tomto případě by šlo spíše o odečet) vidí jen podivný „účetní trik“. Takový, co nás uhlíkové neutralitě rychleji nepřiblíží. „Spoléhat se na lesy abychom dosáhli klimatických cílů, to vysílá špatný signál všem znečišťovatelům. Říkáme jim tím, že mohou dál klidně znečišťovat a půda s lesy se o to postarají,“ zmiňuje například Sam van den Plas z neziskovky Carbon Market Watch.

„Evropská komise tímto návrhem vlastně popírá své předchozí klimatické cíle. Započtením přírodních úložišť do kalkulací totiž návrh ve skutečnosti neznamená zvýšení požadovaného limitu, ale spíše jeho snížení,“ dodává Alex Mason Ze Světového fondu na ochranu přírody. Proč? Jde o to, že jistota stromů a lesů coby úložišť uhlíku není zrovna pevně zakořeněná. Ještě v roce 2010 lesy Evropy uchovávaly kolem 300 milionů tun CO2. Kvůli masivnímu odlesňování, poptávce po dřevní biomase, požárech a škůdcích by se v roce 2030 jejich potenciál uchovávat uhlík mohl snížit na 225 milionů tun CO2. Anebo, v případě velmi pozitivního vývoje, zvýšit na 340 milionů tun. Tento vývoj se dá ale jen těžce predikovat, a vytváří tak prostor pro to, co kritici nazývají oním účetním trikem.

Stejný cíl pro všechny, nebo jen pro někoho?

Lesy by totiž mohly už teď vykrýt 2-5 % z požadavku na zvýšení emisního cíle. Timmermans tedy reálně nenavrhuje 55 %, ale spíš 50-53 %. Což by v praxi znamenalo, že průmysl, doprava a zemědělství by nemuseli tolik s dekarbonizací pospíchat. Část jejich závazků by se totiž automaticky vykryla započítáním lesů, coby celoevropského úložiště uhlíku. Dohromady jde přitom o miliardy eur. Jinými slovy – stávající cíl se snížením o 40 % (bez započtení úložišť uhlíku v zemědělské a lesní půdě) je ve své podstatě silnějším nástrojem a prvkem motivace pro změnu než návrh na 55 %, který zemědělství a lesnictví započítává. Svou roli pochopitelně hraje i to, že zdaleka ne každá členská země EU má takové kapacity v lesích a půdě. Pro někoho by tak nový systém byl mnohem výhodnější. „A nemůžete vyhrát běžecké závody na sto metrů tím, že někoho necháte běžet jen dvacet,“ říká Sebastian Mang, poradce Greenpeace. „Tomu se říká podvádění.“

Celou věc činí ještě o něco zajímavější postřeh geografa Wolfganga Knorra z Lundské univerzity, který upozorňuje na to, že lesy a půda už fakticky jednou započítány jsou. To, kolik oxidu uhličitého momentálně měříme v atmosféře, je už hotovým výsledkem toho, co už tato úložiště absorbovala. Znovu vyčíslit a započíst jejich potenciál vlastně znamená zahrnout je do uhlíkové bilance dvakrát. Plány jsou jedna věc, ale to, jak se přesně dobereme výpočtu cílové hodnoty, druhá. A v tomto případě podle kritiků Timmermansova návrhu více ne vždy znamená více, nebo dokonce lépe.


reklama

 
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.
Vydání článku finančně podpořilo Hlavní město Praha v rámci projektu Ekoporadnypraha.cz.


Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (16)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jan Šimůnek

7.10.2020 08:15
Klidně o procent! Však my ty vrahy z vólstrý..., pardon, ropáky, porazíme o dvě pětiletky dřív, než jsme původně plánovali!

Bohužel, neomarxista Timmermans se nepoučil z krachu socialismu v 80. letech a vyvolává duchy masami odmítnutých socialistických vůdců.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.10.2020 09:40 Reaguje na Jan Šimůnek
Vy jste správně zmatenej. To je ale záměr petrohradských programátorů, oni chtějí dosáhnout toho, aby takhle doblblí byli u nás všichni. A celkem se jim to daří.
Ovšem poslední volby dávají šanci na změnu, totalitáři dostali daleko méně, než v posledních parlamentních.
Odpovědět

Jan Šimůnek

7.10.2020 08:15
Pardon, klidně o 150 procent!
Odpovědět
LS

Lukas Spitzer

7.10.2020 08:39
Je v tom návrhu i změna započítávání CO2 z produkujícího státu na spotřebujicí? Na příkladu dřeva ze Skandinávie, kdy těžící státy jsou v klidu, ale do bilance se CO2 negativně započítává až těm, kteří ono dřevo spotřebují? Kdyby se to týkalo i plynu/ropy, tak by to konečně mohlo pohnout s bezstarostnymi produkujicimi staty...
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

7.10.2020 08:56
Kdo je kdo

Timmermans v eurovolbách 2019 kandidoval jako spitzenkandidát, volební lídr skupiny Pokrokového spojenectví socialistů a demokratů. Jeho kandidaturu na post předsedy komise na povolebním summitu EU v červenci 2019 zablokovaly státy visegrádské čtyřky s Itálií.
Premiér Andrej Babiš jej označil za potenciální absolutní katastrofu.

V květnu 2014 Timmermans veřejně odsoudil antiislámské výroky holandského patriota Geerta Wilderse a uvedl, že „Nizozemsko nemůže být činěno odpovědným za pubertální chování jediného poslance“
Wilders předseda antiimigrační Nizozemské strany svobody, nechal vytisknout jako součást své volební kampaně samolepky s hesly proti islámskému teroru v Holandsku.

Tedy nejen neomarxista, ale i horlivý přivrženec plánovaného islámského Nového pořádku pro Evropu v podání EU.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

7.10.2020 09:27 Reaguje na Miroslav Vinkler
Wilders není patriot. Ale stejnej pošahanej nácek jako japonský samuraj u nás. ;)
Odpovědět
MG

Milan G

7.10.2020 13:42 Reaguje na Petr Eliáš
Pořád lepší Wilders než Timmermans.
Odpovědět

Jan Šimůnek

7.10.2020 18:55 Reaguje na Petr Eliáš
Wilders zcela jistě vlastenec, neboli patriot, je.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.10.2020 09:37
Nechápu, proč to celý zase komplikují.
Jde přece pouze o fosilní uhlík, ten je v atmosféře navíc.
Lesy můžou pomoci uhlík absorbovat, ale jen když my ten fosilní vypouštět nebudem.
Odpovědět
KS

Krejcar Stanislav

7.10.2020 13:58 Reaguje na Pavel Hanzl
Odlučovače 21.století- při procentuálním přechodu na zemní plyn. Myslím si, že většina uhelných velkoznečištovatelů po roce 1990 skončila přechodem právě na plyn. A ohánět se párou nad chladícími věžemi JE je neznalost žurnalistů honící senzace.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.10.2020 22:42 Reaguje na Krejcar Stanislav
Nepřešla. U nás se jen odsířily elektrárny a jinak odfiltrovaly uhláky, ale hlavní problém se neřeší.
Odpovědět

Jan Šimůnek

8.10.2020 16:28 Reaguje na Pavel Hanzl
Zvýšila se účinnost některých tepláren a elektráren (menší spotřeba při stejném výkonu = o to méně produkovaného CO2, posílila se kogenerace tepla a elektřiny (opět úspora paliva a tudíž úspora produkce CO2).
Odpovědět
MG

Milan G

7.10.2020 17:10
Ambiciózní plán EU na větší snižování emisí vyvolává kritiku...tohle je taková ta hatmatilka bruselských parazitů...ambiciozní plán..používá to také von Der Leyen, u ní je všechno ambiciozní. Já bych se spíš přiklonil ke slůvku..problematický plán, to je daleko výstižnější.
Odpovědět

Jan Šimůnek

8.10.2020 07:51 Reaguje na Milan G
Plán zcela a perfektně odpovídá dámě, za jejíhož velení přišel Bundeswehr o prakticky všechny provozuschopné tanky a létající letadla. Zato byly vyřešeny uniformy pro gravidní vojandy, které každý příčetný doktor pošle do pracovní neschopnosti, leda by vysloveně chtěly potratit, třeba v běhu v plné polní po opičí dráze.
Odpovědět
ZZ

Zdeněk Zobač

7.10.2020 18:56
Je nejvyšší čas tento nejdražší cirkus na světě rozpustit
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.10.2020 21:07 Reaguje na Zdeněk Zobač
Ovšem netušíte, co by nastalo pak.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist