https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vlci-hlidky-v-beskydech-narazily-na-stopy-15-rysu-a-tri-vlku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vlčí hlídky v Beskydech narazily na stopy 15 rysů a tří vlků

25.4.2016 15:25 | PRAHA (ČTK)
Beskydské šelmy jsou podle ekologů velmi zranitelné. Ačkoliv rysové a medvědi žijí v Beskydech od 70. let minulého století a vlci od roku 1994, nikdy se jim nepodařilo vytvořit trvale prosperující populace
Beskydské šelmy jsou podle ekologů velmi zranitelné. Ačkoliv rysové a medvědi žijí v Beskydech od 70. let minulého století a vlci od roku 1994, nikdy se jim nepodařilo vytvořit trvale prosperující populace
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Barbora Telnarová / www.selmy.cz
Vlčí hlídky, které během února mapovaly výskyt velkých šelem v Beskydech, narazily na stopy celkem 15 rysů a tří vlků. V Javorníkách podle výsledků mapování žije i medvěd. Potvrzují to tři na sobě nezávislá pozorování. ČTK to řekla koordinátorka projektu hlídek Dana Bartošová z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR a Správy CHKO Beskydy.
 

"Dvaatřicáté mapování rysů, vlků a medvědů v Beskydech potvrdilo, že počty těchto vzácných zvířat v posledních letech stagnují. Podle hrubého odhadu se v Moravskoslezských Beskydech a Javorníkách pohybuje minimálně 10 dospělých rysů, pět dospívajících mláďat a tři vlci," řekla, Dodala, že jejich teritorium zahrnuje kromě CHKO Beskydy i Slezské Beskydy a pohraniční území Slovenska a Polska.

Výskyt medvěda byl prokázán pouze v Javorníkách. Ochránci přírody evidují celkem tři různá svědectví, která popisují pozorování stejného jedince. "Fluktuace zvířat je značná. Fotopasti nám ukázaly, že jen dva dospělí rysi z deseti se v Beskydech pohybují déle než čtyři roky. Zároveň existují oblasti, kde se navzdory dobrým podmínkám nevyskytují vůbec," dodal Miroslav Kutal z Hnutí Duha.

Beskydské šelmy jsou podle ochránců velmi zranitelné. Ačkoliv rysové a medvědi žijí v Beskydech od 70. let minulého století a vlci od roku 1994, nikdy se jim nepodařilo vytvořit trvale prosperující populace. Náhlá a trvalá zmizení pravidelně pozorovaných jedinců z míst, kde se předtím vyskytovali, svědčí o tom, že i v současné době představuje největší hrozbu pro rysa, vlka a medvěda pytláctví. Problém ale přináší i doprava. "V roce 2015 byla zřejmě v důsledku ztráty matek usmrcena na silnicích v CHKO Beskydy hned dvě rysí koťata," uvedla Bartošová.

Mapování velkých šelem se letos zúčastnilo kolem 80 profesionálních a dobrovolných ochránců přírody. Dobrovolníci šelmy identifikovali podle nálezů stop, trusu, zbytků kořisti, případně dalších pobytových znaků.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist